Kontekst

Kontekst: Tužba za pedofiliju Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Visoki sud u Londonu polovinom januara je zaprimio šest tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve zbog pedofilije. Tužena strana ima rok tri mjeseca da odgovori na optužbe, potvrdio je advokat Mladen Kesar, koji zastupa oštećene. Londonski sud se smatra nadležnim za taj slučaj. Kako saznajemo, u pripremi je još 30 slučajeva koji bi mogli biti dodani […]

Visoki sud u Londonu polovinom januara je zaprimio šest tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve zbog pedofilije. Tužena strana ima rok tri mjeseca da odgovori na optužbe, potvrdio je advokat Mladen Kesar, koji zastupa oštećene. Londonski sud se smatra nadležnim za taj slučaj. Kako saznajemo, u pripremi je još 30 slučajeva koji bi mogli biti dodani u predmet seksualnog zlostavljanja i pedofilije za koje terete sveštenike SPC-a. Patrijarh srpski gospodin Irinej, Sveti arhijerejski sinod i Informativna službe SPC-a nisu javno komentarisali ovu tužbu.

Jedan od šest podnosilaca tužbe pred Sudom u Londonu je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon, koji je prije četiri godine javno optužio danas umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi maloljetnike. 

Za Al Jazeeru govori o svojim iskustvima, a njegovi sagovornici su Slobodan Sadžakov, profesor Novosadskog univerziteta, etičar i vjerski analitičar, i Darko Pavičić, novinar i kolumnista Večernjeg lista koji godinama prati i izvještava o problemu pedofilije i u Katoličkoj crkvi.

Emisiju je vodio Saša Delić, a uredila Žana Kovačević.