Iz programa Kontekst

Kontekst: Čija je odgovornost Zavod u Pazariću?

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zatražila je smjenu direktora te članova Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić nakon objavljenih uznemirujućih snimaka štićenika toga zavoda. Nadležni ministar Vesko Drljača nije ponudio ostavku niti je zatražena njegova odgovornost, iako su osobe koje su birane u Nadzorni i Upravni odbor, između […]

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zatražila je smjenu direktora te članova Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić nakon objavljenih uznemirujućih snimaka štićenika toga zavoda. Nadležni ministar Vesko Drljača nije ponudio ostavku niti je zatražena njegova odgovornost, iako su osobe koje su birane u Nadzorni i Upravni odbor, između ostalog, iz toga ministarstva.

Ombudsmeni 10 godina u izvještajima upozoravaju na katastrofalno stanje u zavodima za smještaj osoba s poteškoćama u razvoju. Niko nije reagovao, a naročito je istaknuto da nadzorni i upravni odbori u ovakvim ustanovama ne trebaju postojati, jer u njima sjede politički delegirane osobe, koje troše novac namijenjen korisnicima.

Na kriminal i zloupotrebe prethodnog rukovodstva Zavoda Pazarić u okolini Sarajeva upozorio je prije nekoliko mjeseci direktor, čija je smjena također danas pokrenuta.

Kako sistemski riješiti stanje u ovoj oblasti, ograničiti političku samovolju i pomoći porodicama djece s poteškoćama u razvoju, za Kontekst govore: Rownak Khan, šefica Ureda UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, defektolog Selmir Hadžić, i Lazar Stefanović, stručni saradnik u Inicijativi za prava osoba s mentalnim poteškoćama.

Emisiju vodi Irena Kuldija, uređuje Žana Kovačević.