Iz programa Kontekst

Kontekst: Beograd, Priština i Washington

Šta nakon diplomatske posjete Richarda Grenella Beogradu i Pirštini? Kakve Trumpove poruke je prenio srpskim i albanskim političarima? Hoće li Amerika uspjeti pokrenuti dijalog s mrtve tačke i u kom smjeru? Šta na sve jači angažman Amerike kažu drugi veliki, svjetski igrači? Ni mjesec dana nakon što je američki predsjednik imenovao Matthewa Palmera za specijalnog […]

Šta nakon diplomatske posjete Richarda Grenella Beogradu i Pirštini? Kakve Trumpove poruke je prenio srpskim i albanskim političarima? Hoće li Amerika uspjeti pokrenuti dijalog s mrtve tačke i u kom smjeru? Šta na sve jači angažman Amerike kažu drugi veliki, svjetski igrači?

Ni mjesec dana nakon što je američki predsjednik imenovao Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan, uslijedilo je novo imenovanje za ovaj dio svijeta, s još specifičnijim djelokrugom rada. Richard Grenell, aktuelni ambasador SAD-a u Njemačkoj, od sada će se, u ime Donalda Trumpa, baviti i dijalogom Beograda i Prištine.

Šta želi Amerika, a šta na to uzvraćaju Beograd i Priština – pitanje je ovog Konteksta. O tome govore: Rosiland Jordan, novinarka Al Jazeere English, koja se javlja iz Washingtona, Skypeom iz Graza uključuje se Florian Bieber, profesor Univerziteta u Grazu, u Prištini je politički analitičar Ramush Tahiri, a u Beogradu Grenellovu posjetu komentariše Natalija Lučić.

Autorica i voditeljica: Ivana Momčilović-Odobašić.