Kontekst

Kontekst: Kako pokrenuti i održati biznis?

Visoka stopa nezaposlenosti jedan je od glavnih problema u zemljama regije. Nije mali broj onih koji napuštaju domovinu u potrazi za boljim poslom, dok drugi priliku, ipak, vide u pokretanju vlastitog. No, odakle početi? Istraživanje tržišta, osnivanje poduzeća, građevinske dozvole, električna energija, registracija, mogućnost dobijanja kredita, zaštita ulagača, plaćanje poreza… Brojne procedure, a niko ne garantuje […]

Visoka stopa nezaposlenosti jedan je od glavnih problema u zemljama regije. Nije mali broj onih koji napuštaju domovinu u potrazi za boljim poslom, dok drugi priliku, ipak, vide u pokretanju vlastitog. No, odakle početi? Istraživanje tržišta, osnivanje poduzeća, građevinske dozvole, električna energija, registracija, mogućnost dobijanja kredita, zaštita ulagača, plaćanje poreza… Brojne procedure, a niko ne garantuje uspjeh. Je li pokretanje biznisa avantura koja se isplati u zemljama zapadnog Balkana te kako opstati na tržištu? U ovoj emisiji pokušat ćemo dati odgovore na brojna pitanja.

Gosti Konteksta su:

U Beogradu ekonomski analitičar i direktor Ekonomskog savjeta pri Asocijaciji malih i srednjih preduzeća Srbije Aleksandar Stevanović, u Zagrebu poduzetnica, spisateljica i poslovna savjetnica Kristina Ercegović, a u sarajevskom studiju je agroekonom i poduzetnik Alen Jusupović, direktor farme magaraca.

Emisiju vodi Irena Kuldija, a uređuje Azra Hadžić.