Kontekst

Kontekst: Pošast doktorata

Nedavna odluka Senata Zagrebačkog univerziteta da dodijeli počasni doktorat Draganu Čoviću, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izazvala je oštru polemiku u javnosti i podjelu u akademskoj zajednici te zemlje. Odluka Senata nije donesena jednoglasno. Hrvatski pisac i novinar Jurica Pavičić zbog te odluke je vratio svoj doktorat. Ali, nije to tema koja zaokuplja samo hrvatsku javnost. […]

Nedavna odluka Senata Zagrebačkog univerziteta da dodijeli počasni doktorat Draganu Čoviću, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izazvala je oštru polemiku u javnosti i podjelu u akademskoj zajednici te zemlje.

Odluka Senata nije donesena jednoglasno. Hrvatski pisac i novinar Jurica Pavičić zbog te odluke je vratio svoj doktorat. Ali, nije to tema koja zaokuplja samo hrvatsku javnost.

U Srbiji se na sličan način već godinama govori o plagiranim doktoratima i diplomama visokorangiranih političara. Nije rijetkost da magistarske i doktorske diplome u BiH ubrzano dobijaju izabrani premijeri ili ministri.

Zašto su politici i političarima toliko važne akademske titule kada istovremeno vode politiku minimalnog ulaganja u nauku,  za Kontekst govore  Dušan Teodorović, predsjednik Odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umjetnosti, i  Dario Čepo, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Emisiju vodi Ivana Momčilović, uredila Žana Kovačević.