Kontekst

Kontekst: BiH, NATO i susjedstvo

Bosna i Hercegovina je neočekivano dobila poziv NATO-a za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u tom savezu. Odluku su donijeli ministri vanjskih poslova članica NATO-a, iako BiH nije ispunila postavljene uvjete. Pred bh. vlastima je ozbiljan posao, tim više što ne postoji unutrašnji konsenzus o ulasku te zemlje u NATO. Republika Srpska i njeni političari […]

Bosna i Hercegovina je neočekivano dobila poziv NATO-a za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u tom savezu. Odluku su donijeli ministri vanjskih poslova članica NATO-a, iako BiH nije ispunila postavljene uvjete. Pred bh. vlastima je ozbiljan posao, tim više što ne postoji unutrašnji konsenzus o ulasku te zemlje u NATO. Republika Srpska i njeni političari kategorično su protiv punopravnog članstva BiH u NATO-u i u tome slijede politiku vojne neutralnosti, koju zastupa susjedna Srbija.

Koliko je važna ova posljednja odluka ministara vanjskih poslova članica NATO-a za Bosnu i Hercegovinu te kakve se reakcije mogu očekivati iz Srbije, a potom i Rusije, za Kontekst govore: Almir Džuvo, ambasador BiH pri NATO-u, Slobodan Reljić, dugogodišnji urednik NIN-a i univerzitetski profesor, te Sead Turčalo, docent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Emisiju vodi Ivana Momčilović-Odobašić, a uredila Žana Kovačević.