Iz programa Kontekst

Kontekst: Očuvanje nacionalnih spomenika

Jedna od odluka novoimenovane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine odnosi se na Gazi Husrev-begov bezistan s dućanima u samom centru Sarajeva. Komisija je poništila odluku starog saziva o proglašenju tog lokaliteta nacionalnim spomenikom, čime je omogućila gradnju u neposrednoj blizini objekta, na ostacima Tašlihana. Tašlihan je u prostornom planu BiH označen kao […]

Jedna od odluka novoimenovane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine odnosi se na Gazi Husrev-begov bezistan s dućanima u samom centru Sarajeva. Komisija je poništila odluku starog saziva o proglašenju tog lokaliteta nacionalnim spomenikom, čime je omogućila gradnju u neposrednoj blizini objekta, na ostacima Tašlihana. Tašlihan je u prostornom planu BiH označen kao prostor nulte vrijednosti, odnosno od svjetskog značaja i neprocjenjive kulturno-historijske vrijednosti za Sarajevo. Koliko je važna briga o nacionalnim spomenicima, kako spriječiti instrumentalizaciju kulturnog naslijeđa?

O tome razgovaramo s našim gostima. U Sarajevu Amra Hadžimuhamedović, profesorica na Internacionalnom fakultetu u Sarajevu i nekadašnja članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, u Beogradu je Vladimir Džamić, historičar umjetnosti i koordinator Republike Srbije za saradnju s UNESCO-om i u Skoplju Lidija Topuzovska, generalna sekretarka makedonske Nacionalne komisije za saradnju s UNESCO-om.

Uvodni prilog pripremila Nadina Maličbegović.

Emisiju vodi Jasmina Kos, uredila Nejra Kozarić.