Gro-plan

Ja sam profesor koji je otpušten i uhapšen zbog protesta protiv rata Izraela u Gazi | Gro-plan

Studenti i nastavni kadar širom SAD-a traže promjene. Žele da njihovi univerziteti prekinu veze sa izraelskim kompanijama.

Studenti i nastavni kadar širom SAD-a traže promjene. Žele da njihovi univerziteti prekinu veze sa izraelskim kompanijama.

Aktivisti poput Dannyja Shawa tvrde da ove institucije ulažu u kompanije koje učestvuju u ratu u Gazi. Skoro 20 godina Danny Shaw bio je profesor na City Collegeu u New Yorku, sve dok prošlog mjeseca nije otpušten zbog otvorenih kritika izraelskog napada na Gazu i uloge SAD-a u ratu. “Pokušavaju nas označiti kao teroriste, ali koja su naša zlodjela? Studentski kampovi, knjige, istina?” – kaže Shaw, opisujući policijsku reakciju na antiratne proteste. Kako nemiri prelaze u nasilne policijske racije i nekoliko hiljada hapšenja, Gro-plan prati Shawa kako se pridružuje studentima koji traže prekid rata u Gazi. “Bez obzira na to koliko nas napadali, diskreditovali, dehumanizovali, hapsili, lomili nam kosti, bombardovali naše ljude širom Bliskog Istoka, imamo historijsku odgovornost da govorimo” – dodaje Shaw. Pogledajte univerzitetski ustanak za Gazu, film Gro-plana.

Izvor: Al Jazeera