Evropske priče

Finski recept | Evropske priče

Prva epizoda serijala posvećena je uspjehu Finske u stvaranju obrazovnog sistema koji je godinama bio rangiran kao najuspješniji u svijetu

Serijal “Evropske priče” od pet epizoda posvećen je liberalnim i demokratskim vrijednostima, temelju evropske poslijeratne strukture, koje su pomogle prevazilaženju antagonizama koji su ovaj kontinent stoljećima držali u trajnom stanju rata.

Prva epizoda serijala posvećena je uspjehu Finske u stvaranju obrazovnog sistema koji je godinama bio rangiran kao najuspješniji u svijetu, te kako je to fenomen koji je bio predmetom raznih promatranja i studija kako bi se primjenilo sve segmente svog uspjeha drugim zemljama u svijetu.

Naša kamera obišla je nekoliko osnovnih, srednjih škola te visokoškolskih i državnih institucija kako bismo utvrdili sve faktore uspjeha finskog obrazovnog sistema. O njegovoj genezi, metodologiji, praksi, konceptu, filozofiji i vrijednostima na kojima se temelji uspjeh finskog obrazovnog sistema u ovoj epizodi naših evropskih priča govore učitelji, profesori, učenici, roditelji i državni dužnosnici.

Izvor: Al Jazeera