Alhemija Balkana

Alhemija/Alkemija Balkana: Kosovo – 1. epizoda

Za Gorana Milića, koji je posljednji put boravio na Kosovu prije skoro 30 godina, vizualne su razlike ogromne.

U prvoj emisiji novog serijala “Alhemija Balkana: Kosovo” uočavamo velike promjene u glavnom gradu Prištini. Za Gorana Milića, koji je posljednji put boravio na Kosovu prije skoro 30 godina, vizualne su razlike ogromne. Kao da nije isti grad – automobila je četiri puta više, posvuda se gradi, umjesto jednog poznatog hotela “Grand” sada su deseci novih, visoke kategorije. Prilaz gradu prepun je autosalona, trgovačkih centara, ceste su dobre, Priština je pristojno, čisto mjesto.

Međutim, bivši kosovski politički zvaničnik, advokat Azem Vllasi, ocjenjuje da je lijep vanjski izgled samo “mrtvi kapital” dok je proizvodnja posustala, a veliki industrijski pogoni iz socijalizma nisu obnovljeni ni zamijenjeni novima. S druge strane, predsjednik Hashim Thaci pozitivnije gleda na budućnost zato što je, po njegovom mišljenju, uspješno okončana glavna faza stvaranja države, a uskoro će početi i ekonomski prosperitet.

Veoma upečatljiv lik jest 15-godišnji Ardian Ruhani, koji prodaje kikiriki na ulicama Prištine, ali je odličan učenik, dobar nogometaš i, uz samouki engleski jezik, pokazuje želju da otputuje u Njemačku ili Ameriku. Bio bi nogometaš, ali, ako ne uspije, bavio bi se biznisom. I pomagao porodicu.

Donosimo i priču o rezervatu za medvjede, spasu za nesretne životinje koje su vlasnici restorana držali u malim kafezima kako bi privukli goste. Sada su svi zbrinuti, uživaju na 60 hektara blizu Prištine, a tu će utočište dobiti i medvjedi iz susjedne Albanije.

Za kraj nam je prvak violine Kosovske filharmonije Visar Kuci odsvirao kosovsku himnu i posvjedočio da svojim znanjem i umijećem ne bi mogao hraniti porodicu kad bi živio samo od klasične muzike.