Iz programa Alhemija Balkana

Alhemija/Alkemija Balkana: Hrvatska – 13. epizoda

Trinaestu epizodu našeg serijala o Hrvatskoj počinjemo u Umagu, pričom o tamošnjem ATP turniru i jednom od najstarijih aktivnih tenisera 83-godišnjem Kamilu Keretiću, koji je igrao u jugoslavenskoj Davis cup reprezentaciji i tri puta pokušavao u Wimbledonu.   Malinska na Krku omiljena je ljetna destinacija boljestojećih Zagrepčana koji su davno otkrili to mjesto, izgradili kuće za odmor […]
Trinaestu epizodu našeg serijala o Hrvatskoj počinjemo u Umagu, pričom o tamošnjem ATP turniru i jednom od najstarijih aktivnih tenisera 83-godišnjem Kamilu Keretiću, koji je igrao u jugoslavenskoj Davis cup reprezentaciji i tri puta pokušavao u Wimbledonu.
 
Malinska na Krku omiljena je ljetna destinacija boljestojećih Zagrepčana koji su davno otkrili to mjesto, izgradili kuće za odmor i stanove, a sada su ispunili lokalnu marinu svojim jahtama. Hotelski kompleks Haludovo bio je u svoje vrijeme primjer luksuznog turizma, ali su godine zapuštanja i čudnih privatizacija ostavile trošni prostor. Kao primjer dobrog poslovanja izdvaja se centralni hotel Malin, vlasnika Nikole Turčića, koji se sa složnom porodicom bavi ugostiteljstvom, turizmom, građevinarstvom i ne boji se ekonomske krize.
 
Kako žive Romi u Hrvatskoj? Nije sjajno, ali je ipak bolje nego u mnogim evropskim državama. Svjedoči o tome Braco Cigan Cro Rom, lik iz Noćne more pokojnog Željka Malnara koji je osnovao romsko udruženje u gostionici čiji je upravnik. Uz malo pjesme i pokoji gutljaj vina, problemi Roma dobijaju drugu dimenziju.