Iz programa Alhemija Balkana

Alhemija/Alkemija Balkana: Srbija – 3. epizoda

Ekipa Al Jazeere bila je na grobu Josipa Broza 25. maja, na njegov rođendan. Hiljade posjetilaca stigle su iz cijele bivše Jugoslavije. Među njima saborci, generali, visoki jugoslavenski funkcioneri, ali i mladi među kojima su i članovi komunističkih partija „u osnivanju“. Čule su se izjave divljenja Maršalu, ali i mnoge kritike poput „prijateljstva jugoslavenskih komunista […]

Ekipa Al Jazeere bila je na grobu Josipa Broza 25. maja, na njegov rođendan. Hiljade posjetilaca stigle su iz cijele bivše Jugoslavije. Među njima saborci, generali, visoki jugoslavenski funkcioneri, ali i mladi među kojima su i članovi komunističkih partija „u osnivanju“.

Čule su se izjave divljenja Maršalu, ali i mnoge kritike poput „prijateljstva jugoslavenskih komunista s ustašama ‘30-ih godina prošlog vijeka“, „napuhane priče o uspjesima samoupravljanja koje su Amerikanci finansirali s nepovratnih 130 milijardi dolara“, pa do izjave jednog od šefova „Titove bezbednosti“ koji je tvrdio kako mu je Dolanc zabranjivao izvještaje o gaženju Albanaca tenkovima na Kosovu. Uz svu tu mješavinu ljudskih biografija i pogleda na Tita, zanimljivo je bilo pregledati eksponate u muzeju Istorije Jugoslavije.

Goran Milić je na terasi hotela „Moskva“ na Terazijama razgovarao s akademikom Matijom Bećkovićem, jednim od onih u Srbiji koji smatraju da je „Tito učinio najviše moguće za sebe i najmanje moguće za Srbiju“. Bećković je prihvatio ocjenu da je Tito ratni pobjednik, ali je, prema njegovom mišljenju, prekid oružanog otpora nacistima u Srbiji već potkraj 1941. uzrokovan masovnim odmazdama u Kragujevcu, Kraljevu i drugim mjestima.

Nakon toga, ekipa Al Jazeere posjetila je Kragujevac i spomen-park u Šumaricama. Čuli smo priče o 60 osoba koje su preživjele masovno strijeljanje. O spomenicima drugih republika i naroda, podignutim u znak solidarnosti sa žrtvama pogroma u ovom dijelu Srbije. O ružnom kukastom križu na spomeniku narodima Hrvatske, koji je gradonačelnik, na našu primjedbu, odmah naložio ukloniti. I još ćete vidjeti kako je stotinu građana Beograda i Novog Sada ocijenilo Josipa Broza u usporedbi s Đinđićem, Putinom, Miloševićem, Šešeljom i drugim političarima.