Al Nakba

O emisiji

Al Nakba – Palestinska katastrofa


Osnivanjem države Izrael prije 70 godina, za Palestince je počela Nakba ili Velika katastrofa. Više od 15.000 ih je ubijeno, 700.000 protjerano. Većina se ni danas ne može vratiti… Nadu da će dvije države – palestinska i izraelska – ikada zaživjeti, potkopalo je američko priznanje Jerusalema za glavni grad Izraela. Ipak, Palestinci se još nadaju… […]

Gotovo da nema grada na okupiranoj Zapadnoj obali gdje građani nisu izašli na ulicu kako bi obilježili Nakbu i izrazili svoj protest, javila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović. “Svi oni odlučili su još jednom reći kako je ovo njihova teritorija i da od nje neće odustati”, javila je Maličbegović iz Ramallaha.

Al-Nakba nije počela 1948. godine. Svoje korijene vuče prije više od dvije decenije.Tako počinje četverodijelni serijal o Nakbi, odnosno Katastrofi, o historiji palestinskog egzodusa koji je doveo do prvog arapsko-izraelskog rata 1948. godine i osnivanja države Izrael.

Ovaj višestruko nagrađivani serijal govori o historiji Palestine, progonu stanovništva koji je doveo do prvog arapsko-izraelskog rata i osnivanja izraelske države. Arapski, izraelski i zapadnjački intelektualci, historičari i svjedoci, iznose svoje viđenje historije tog nestabilnog područja.