Al Jazeera Svijet

Šest mjeseci genocida u Gazi – Velike žrtve palestinskih novinara

U više od šest mjeseci rata izraelske snage ubile su preko 130 novinara, što je najveći broj u nekom sukobu u modernoj historiji.

U novom izdanju Al Jazeera Svijeta prenosimo iskustva izvještavanja dvije novinarke o strahotama i tragedijama u Gazi. Dok je stranim reporterima onemogućen pristup Gazi, palestinski novinari podnijeli su velike žrtve kako bi svijet informirali o ubijanju i razaranju bez presedana. U više od šest mjeseci rata izraelske snage ubile su preko 130 novinara, što je najveći broj u nekom sukobu u modernoj historiji. Palestinski novinari kažu da okupacija pokušava ugušiti njihov glas i spriječiti da slike genocida i istina dođu do svjetske javnosti.”

Međutim, oni ne prestaju izvještavati, ni onda kada su im ubijani članovi porodice ili su i sami bili ranjavani.

Donosimo i priču iz kompleksa bolnice Al-Shifa u kojoj je, nakon povlačenja izraelske vojske, otkriveno nekoliko masovnih grobnica. Mnogi ubijeni Palestinci  bili su pacijenti.

Govorimo i o posljedicama rata u Sudanu. Godina je prošla od početka, a rješenje krize se ne nazire. Sudan i okolne države suočavaju se s jednom od najvećih humanitarnih kriza. UN procjenjuje da bi tokom narednih sedmica stotine hiljada djece mogle umrijeti od gladi.

Emisiju priprema i vodi Azra Hadžić.

Izvor: Al Jazeera