Iz programa: Al Jazeera Business

Al Jazeera Business: Budućnost kriptovaluta i blockchain tehnologije

Odustaju li investitori od koncepta koji je trebao revolucionirati finansijsko tržište?

Povezane

Bitcoin danas vrijedi 4196 američkih dolara. Još 2010. mogli ste ga kupiti za samo 0,06 dolara. 22. maja te iste godine prvi put je nešto opipljivo plaćeno bitcoinom. Izvjesni gospodin Laslo je toga dana dvije pice platio 10.000 bitcoina. Danas bi tih 10.000 bitcoina vrijedilo više miliona dolara. Eksponencijalni rast doživljavaju i ostale kriptovalute, kojih […]

Virtuelna valuta ponovno je u centru pažnje nakon objave jednog Australca da je on kreator bitcoina.Slučaj je nakon nekoliko dana zvanično završen, jer se glavni protagonist povukao iz priče.Ali, ostala je sumnja. Kao i pitanje zbog čega je i dalje nepoznato ko je izumio valutu čija se tržišna vrijednost procjenjuje na sedam milijardi dolara. 

Realna ekonomija širom svijeta trpi posljedice pandemije, međutim takozvana alternativna ekonomija ponovno raste. Baš kao u svim krizama proteklih godina, investitori traže način da izvrše preraspodjelu rizika. I dok ulaganje u zlato tradicionalno predstavlja sigurnu investiciju, sve je više onih koji rizikuju ulažući u kriptovalute.

Više iz rubrike Emisije
POPULARNO