#AJBCAFE

#AJBCAFE: Naučna (ne)pismenost i dezinformacije

Zbog čega građani/ke BH ne vjeruju u struku i institucije i zašto radije dijele pseudonaučni sadržaj na društvenim mrežama od onog naučnog?

Ako imate korupciju u BiH na svim mogućim nivoima, kako da vjerujete njenim institucijama? Problem je ovo zbog kog mnogi građani BiH imaju otklon ka informacijama koje im dolaze ‘s vrha’ i stoga pribjegavaju teorijama zavjera i lažnim vijestima. Tim ubjeđenjima doprinose i teorije zavjere koje su se ispostavile potpuno tačnima poput eksperimenata na crncima u SAD-u gdje su ih ciljano zaražavali sifilisom kako bi pratili razvoj bolesti kod ljudi.

Povjerenje u struku narušeno je i u samim formativnim godinama kroz neinovativno školstvo. Kako ističu gosti Caféa, okoštao i trom sistem obrazovanja težak je djeci jer cilja na apsorpciju, a ne razvijanje znanja. Ekranski sistem je nešto na šta se mozak djece navikao, svaka tradicionalna nastavna metoda koju smo imali do sada, reproduktivno, a ne funkcionalno znanje koje stječemo kroz zastarjele udžbenike, a ne razgovor i praksu te insistiranje na neupitnosti školskog autoriteta čine da učenici imaju otpor prema formalnom obrazovanju i da trpe školske časove i nastavnike.

Školstvo nas ne uči kritičkom razmišljanju, što se automatski kasnije reflektuje većom podložnošću nekritičkog prihvatanja teorija zavjere i lažnim vijestima. A upravo strah, jaka emocija, čak pretjerana uvjerenost u pročitano – sve su to prvi alarmi da preispitamo pročitani naslov ili navodnu vijest.

U posljednjoj epizodi serijala #AJBCAFE razgovaramo s Jelenom Kalinić, naučnom novinarkom i biologom iz Udruženja “Nauka i svijet” i Namirom Ibrahimovićem, edukatorom iz Centra za obrazovne inicijative “Step by Step” te suvoditeljem podcasta “Besjede o obrazovanju”.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Serijal AJBCAFÉ o govoru mržnje te diskriminatornom i dezinformacijskom sadržaju na društvenim mrežama nastao je u okviru projekta Social Media 4 Peace, koji finansira Evropska unija, a provodi UNESCO.

Izvor: Al Jazeera