#AJBCAFE

#AJBCAFE: Negatori genocida – saučesnici zločina

Kako se na Facebooku, TikToku i Twitteru slave ratni zločini i negira genocid? Koliko je Zakon o negiranju genocida suzbio takve objave na internetu?

Kako se na Facebooku, TikToku i Twitteru slave ratni zločini i negira genocid? Koliko je Zakon o negiranju genocida suzbio takve objave na internetu?

Istraživanja na TikToku i Twitteru pokazala su pad negiranja genocida i ratnih zločina nakon donošenja Zakona o negiranju genocida. No, nakon toga došlo je do pribjegavanja novim mehanizmima negiranja poput relativizacije zločina – umanjenja broja žrtava, veličine zločina, dokazanih slučajeva te traženja izgovora i opravdanja za izvršeno. Mnogi na internetu negiraju genocid i ratne zločine iz pukog neznanja. Ipak, sloboda govora nije apsolutno pravo. Ona je ograničena posljedicama koje proizvodi.

Gosti AJB Cafea ističu kako su tvrdnje da se genocid u Srebrenici nije desio svojevrsna teorija zavjere. Razlika od ostalih teorija zavjera je institucionalizacija negiranja genocida. Institucionalna praksa se zatim spušta u sve segmente društva i postaje popularna (online) kultura.

O važnosti forenzičke istine, sudski utvrđenih čijenica u procesu pomirenja i suočavanja s prošlošću, ali i sadašnjošću te kako je ovo pitanje regulisano na društvenim platformama u Cafeu razgovaramo s Nerminom Kuloglijom-Zolj iz BIRN-a BiH, Tarikom Moćevićem iz Mediacentra te koautorom Izvještaja Memorijalnog Centra Srebrenica o negiranju genocida u Srebrenici za 2022. godinu i Melinom Borčak, novinarkom i autoricom dokumentarnih filmova.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Serijal AJBCAFÉ o govoru mržnje te diskriminatornom i dezinformacijskom sadržaju na društvenim mrežama nastao je u okviru projekta Social Media 4 Peace, koji finansira Evropska unija, a provodi UNESCO.

Izvor: Al Jazeera