#AJBCAFE

#AJBCAFE: Društvene mreže – regulacija ili diktatura?

Kada riječ postaje krivično djelo? Kako izbjeći sovjetizaciju društvenih mreža?

Tokom mapiranja govora mržnje na društvenim mrežama BIRN je otkrio da su glavni pokretači diskriminatornog i govora mržnje bh. političari. U Republici Srpskoj najveći pojedinačni govornik mržnje te negator genocida i ratnih zločina je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, a nakon njega je Nenad Stevandić. U Federaciji su za diskiminatorni govor i govor mržnje manje odgovorni pojedinačni političari koliko političke stranke, poput primjera stranke SDA koja glorifikuje Sakiba Mahmuljina, osuđenog za ratne zločine nad srpskim stanovništvom.

Nakon diskriminatornih i govora mržnje bh. političara iz oba entiteta, mapiranje BIRN-a pokazalo je porast incidenata iz mržnje – napadi na džamije, crkve, nadgrobne spomenike te crtanje simbola mržnje poput kukastog krsta.

Vijeće za štampu i online medije u BiH redovno zaprima žalbe građana svjesnih štetnog sadržaja na internetu te sarađuje s urednicima koji ne regulišu sekciju komentara na svojim portalima i nekritički prenose političke govore mržnje.

No, Vijeće ima medijacijsku funkciju te ne može izreći sankcije. Postavlja se pitanje – ko može? Privatne kompanije rade u interesu profita, ne zaštite građana, a institucije i pojedinci mogu zloupotrijebiti regulaciju i sankcije za provođenje verbalnog delikta i kažnjavanje političkih i ideoloških neistomišljenika.

S gostima ovosedmičnog Cafea objašnjavamo – kada riječ postaje krivično djelo te kako izbjeći verbalni delikt na društvenim mrežama. S nama su: Anida Sokol iz Mediacentra, Maida Bahto-Kestendžić iz Vijeća za štampu i online medije te Denis Džidić iz BIRN BiH.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

 

Serijal AJBCAFÉ o govoru mržnje te diskriminatornom i dezinformacijskom sadržaju na društvenim mrežama nastao je u okviru projekta Social Media 4 Peace, koji finansira Evropska unija, a provodi UNESCO.

Izvor: Al Jazeera