#AJBCAFE

#AJBCAFE: Od etnonacionalizma do etnofašizma

Kako društvene platforme i zakoni u Bosni i Hercegovini tretiraju govor mržnje prema drugome i drugačijem?

Nacionalizam, kao situacijsko događanje, mora biti neprestano izazivan. Moćno sredstvo za kreiranje tih “situacija”, uz etnopolitiku, jesu i društvene mreže.

Kako raspirivanje etnonacionalne mržnje, osim zakona u Bosni i Hercegovini, tretiraju društvene platforme, razgovaramo u ovoj emisiji.

Gosti su Dalibor Tanić, urednik portala Newipe.net i saradnik Diskriminacija.ba, Aida Gavrić, autorica dokumentarnih filmova o ljudskim pravima, i Lejla Gačanica, pravna savjetnica.

Gosti Caféa ističu da moramo shvatati online područje kao stvarni prostor u kojem se život i dalje odvija, gdje su posljedice stvarne jer se govor mržnje, prijetnje i uvrede prelijevaju i u stvarni svijet. Društvene mreže su tako generatori govora mržnje. Umjesto da budu platforma i prostor onima koji su marginalizovani, one su brzo postale produžena ruka nasilja.

Glavni uzročnici i mete uvreda na etnonacionalnoj osnovi te huškanja na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini su sva tri konstitutivna naroda. Prema riječima gostiju, dominantni narodi u BiH se ujedine i slože tek onda kada se pojave etnonacionalne i druge manjine i njihove slobode. Tada sva netrpeljivost i mržnja budu preusmjereni na njih.

Sve to uzrokuje mnoštvo klikova i likeova, te raspirivanje nasilja i mržnje postaje dobro za tržište – klikovi donose dobit, dobit donosi korist, a korist moć. Tako se vrtimo u začaranom krugu gdje mnogima ne odgovara da se reguliše, moderira i ograniči sadržaj koji promoviše netrpeljivost, mržnju i poticanje na nasilje. Ipak, regulacije postoje. Saznajte više u novom izdanju AJB Caféa.

Emisiju pripremila i vodila Lejla Mazlić.

 

Serijal AJBCAFÉ o govoru mržnje te diskriminatornom i dezinformacijskom sadržaju na društvenim mrežama nastao je u okviru projekta Social Media 4 Peace, koji finansira Evropska unija, a provodi UNESCO.

 

Izvor: Al Jazeera