Pregled vijesti

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku

Al Jazeerini naslovi za četvrtak, 30. novembar

Izdvojeni naslovi – Izrael i Hamas produžili primirje za još najmanje jedan dan, umro američki diplomata Henry Kissinger, deset zemalja aktiviralo odbrambenu klauzulu u Baltičkom moru.

 • 1

  Izrael i Hamas produžili primirje za još najmanje jedan dan

  1. Izrael i Hamas produžili prekid vatre za najmanje još jedan dan
  2. Šesnaest izraelskih i stranih zarobljenika oslobođeno iz Gaze
  3. Iz izraelskih zatvora pušteno 30 palestinskih zatvorenica i djece
  4. Američki državni sekretar Antony Blinken stiže u Tel Aviv
  5. Blinken će posjetiti i okupiranu Zapadnu obalu
  6. Više od 15.000 Palestinaca ubijeno u Gazi od 7. oktobra
  7. U Izraelu službeni broj mrtvih iznosi oko 1.200.
 • 2
  Vijesti

  Progresivni američki zastupnici ponovo pozivaju na prekid vatre u Gazi

  Zagovornici prekida vatre u Gazi okupili su se ispred Bijele kuće u Washingtonu kako bi čitali imena Palestinaca ubijenih u ratu. Aktivisti upozoravaju na rast broja mrtvih ako se ne postigne trajni prekid vatre. Zastupnica Rashida Tlaib pozvala je predsjednika Joea Bidena da posluša zahtjeve za prekidom vatre, a njena kolegica Cori Bush naglasila je napredak kampanje za prekid vatre.

 • 3
  Vijesti

  Oslobođeni izraelski taoci pričaju porodicama o mukama u zarobljeništvu u Gazi

  Izraelske žene i djeca, koje su oslobođene iz zarobljeništva u Gazi, govorile su o zlostavljanju i prijetnjama koje su doživjele. Žrtve su bile prisiljene biti tihe i premještane s mjesta na mjesto tokom sedmica koje su provele u zatočeništvu. Nakon oslobođenja, neki su prevezeni u bolnice zbog gubitka tjelesne težine i loše kvalitete hrane. Priče su ispričali članovi porodica, ali nisu provjerene. Hamas tvrdi da je postupao prema zarobljenicima u skladu s islamskim učenjima.

 • 4
  Vijesti

  Američki diplomata Henry Kissinger preminuo u 100. godini života

  Henry Kissinger, poznati američki diplomata i politolog, preminuo je u 100. godini života. Bio je državni sekretar i savjetnik za nacionalnu sigurnost u administracijama Richarda Nixona i Geralda Forda. Dobio je Nobelovu nagradu za mir za svoj doprinos u pregovorima o prekidu vatre u Vijetnamu, ali je bio kontroverzna ličnost zbog podrške antikomunističkim diktaturama. Kissinger je bio aktivna figura do kraja života, a nedavno se sastao i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

 • 5
  Mišljenja

  Srbija na Zapadu, gdje joj je i mjesto

  Mišljenje: Dugogodišnja agresivna propaganda nacionalističke mašinerije dovela je do tabuiziranja mnogih tema u srpskoj javnosti. Međutim, istraživanja pokazuju da veliki broj građana i dalje razmišlja trezveno i realno. Na izborima zakazanim za 17. decembar, lista 'Srbija na Zapadu' sastavljena od političara i javnih ličnosti iznosi jasne stavove o pitanjima kao što su ulazak u NATO, Kosovo, Rusija i ratovi devedesetih. Ova lista se zalaže za politiku koja vidi Evropsku uniju kao krajnji cilj.

 • 6
  Vijesti

  Deset zemalja aktiviralo odbrambenu klauzulu u Baltičkom moru

  Deset sjevernoevropskih država koje čine Združene ekspedicijske snage (JEF) aktivirale su odbrambenu klauzulu radi zaštite ključne podvodne infrastrukture u Baltičkom moru. Ovo je prvi put da je JEF aktivirao ovu klauzulu, a pomorski i zračni kapaciteti bit će raspoređeni kako bi se pružila podrška u zaštiti infrastrukture. Ova odluka je donesena nakon nekoliko incidenata i zatvaranja finskog plinovoda. Cilj je jačanje sigurnosti i odvraćanje od hibridnih prijetnji, kao i slanje signala Rusiji.
 • 7
  Vijesti

  Većina Britanaca za ponovno pridruživanje tržištu EU-a

  Većina Britanaca podržava povratak na jedinstveno tržište EU-a, iako je to podrazumijevalo slobodno kretanje ljudi koje je dovelo do preseljenja miliona porodica i radnika u Veliku Britaniju. Laburistička partija ima podršku 53 posto onih koji su glasali za izlazak iz EU-a, dok samo 29 posto konzervativaca podržava povratak na jedinstveno tržište. Laburisti žele poboljšanje trgovinskih odnosa s EU-om, ali ne žele povratak na jedinstveno tržište. 72 posto Britanaca želi bliže odnose s Briselom.
 • 8
  Vijesti

  Uber želi preuzeti londonske crne taksije, vozači odbili ponudu

  Uber je ponudio vozačima londonskih crnih taksija korištenje svoje aplikacije za rezervaciju prijevoza, ali je udruženje taksista takvu ponudu odbilo. Vozači  se već dugo sukobljavaju s Uberom, jer tvrde da im 'otima hljeb'. Iako je London jedno od ključnih tržišta za Uber, taksisti se protive saradnji s Uberom zbog sigurnosnih razloga.

 • 9
  Vijesti

  Konferencijska liga: Zrinjski u Alkmaaru očekuje novo čudo

  Nogometaši Zrinjskog iz Mostara nadaju se uspjehu protiv AZ Alkmaara u petom kolu Konferencijske lige. Trener Mario Ivanković vjeruje da senzacionalni preokret u utakmici odigranoj u Mostaru može biti putokaz za gostovanje u Nizozemskoj. Zrinjski je trenutno na trećem mjestu u grupi E s tri boda, dok je AZ Alkmaar četvrti.

 • 10
  Vijesti

  Francuskim Alpama Zimske olimpijske igre 2030, a Salt Lake Cityju 2034.

  Francuske Alpe i Salt Lake City ostaju jedini kandidati za Zimske olimpijske igre 2030. i 2034. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) naziva ih 'očekivanim domaćinima'. Francuska je posljednji put bila domaćin Zimskih igara 1992. u Albertvilleu, dok je Salt Lake City bio domaćin igara 2002.