Pregled vijesti

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku

Al Jazeerini naslovi za petak, 23. februar

Izdvojeni naslovi – deseci ubijenih u izraelskom masakru u centralnoj Gazi, SAD uvodi nove sankcije Rusiji, nakon više od pola stoljeća američka letjelica na Mjesecu.

 • 1

  Deseci ubijenih u izraelskom 'masakru' u centralnoj Gazi

  U izraelskom granatiranju stambenih kuća u centralnoj Gazi ubijeno je najmanje 40 Palestinaca, kažu lokalne vlasti. 'Pozivamo slobodni svijet da smjesta prekine ovaj rat istrebljenja koji izraelska vojska vodi protiv civila', poručili su iz medijskog ureda Vlade Gaze.

 • 2
  Vijesti

  SAD uvodi nove sankcije protiv Rusije

  Sjedinjene Američke Države uvode nove sankcije protiv Rusije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Sankcije će se usmjeriti na ruske vojno-industrijske komplekse i kompanije koje olakšavaju Rusiji pristup robi. Ove sankcije su dio nastojanja da se Rusija pozove na odgovornost zbog rata i smrti Alekseja Navaljnog. Administracija predsjednika Joea Bidena želi usporiti Rusiju i pružiti potrebne resurse Ukrajini, iako stručnjaci upozoravaju da sankcije same po sebi možda neće zaustaviti ruske napade.
 • 3
  Vijesti

  Duda: Zelenski može da traži sve, ali mi ne možemo sve da mu damo

  Predsjednik Poljske, Andrzej Duda, izjavio je da Poljska ne može udovoljiti svim zahtjevima predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, u vezi s blokadom granica između dvije zemlje. Duda je naglasio da je to evropski problem i da Poljska podržava Ukrajinu, ali da je nekontrolirani uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine izazvao probleme za poljske poljoprivrednike. Duda je također podržao zajedničku europsku obranu, ali je naglasio da bi to trebalo ostati unutar okvira NATO-a.

 • 4
  Vijesti

  Deseci žrtava i nestalih u požaru u Valenciji

  U velikom požaru u stambenom bloku u Valenciji, najmanje četiri osobe su poginule, 14 je povrijeđeno, a 19 se vode kao nestale. Požar je zahvatio zgradu od 14 spratova i proširio se na susjednu zgradu, a jak vjetar i lako zapaljiva obloga zgrade su doprinijeli brzom širenju vatre. Više od 20 vatrogasnih ekipa sudjelovalo je u gašenju požara, dok su vatrogasci koristili dizalice za spašavanje stanara. Raseljeni stanovnici će biti smješteni u hotelima.

 • 5
  Vijesti

  U Australiji nove evakuacije zbog velikih požara 

  U australskoj državi Victoria izbio je šumski požar koji je uništio imanja i usmrtio stoku. Nadležne vlasti su pozvale stanovnike da se odmah evakuiraju iz svojih kuća. Više od 2.000 ljudi je već evakuirano, a nova upozorenja obuhvaćaju 14 ruralnih mjesta. Vatrogasci se bore s požarom uz podršku aviona, ali se očekuje da će uvjeti ostati nestabilni.

 • 6
  Vijesti

  Nakon više od pola stoljeća američka letjelica na Mjesecu

  Svemirska letjelica Odisej, koja pripada kompaniji Intuitive Machines, sletjela je na Mjesec, postavši prva američka letjelica koja je to učinila u posljednjih 50 godina. Direktor misije Tim Crain potvrdio je uspješno slijetanje i nazvao ga historijskim trenutkom. Ovaj projekt je dio NASA-inog napora da omogući povratak astronauta na Mjesec do kraja desetljeća, uz planiranu dugotrajnu prisutnost na Mjesecu i korištenje resursa poput leda za vodu i raketno gorivo.

 • 7
  Vijesti

  Međunarodna istraga: ISIL koristio otrovni plin u napadu u Siriji

  Grupa ISIL koristila je otrovni plin iperit prilikom napada na grad Marea u Siriji 2015. godine, pokazuje istraživanje OPCW-a. Ispaljena granata s hemijskim punjenjem identifikovana je kao djelo ISIL-a, dok druge grupe nisu imale kapacitete za to. Istraživanje je dokumentiralo 11 osoba koje su pokazale simptome gušenja otrovnim plinom. Izvršni direktor OPCW-a upozorava na opasnost od nedržavnih aktera koji koriste hemijsko oružje.

 • 8
  Vijesti

  Ilaria Salis, italijanska aktivistkinja koju u Mađarskoj drže u lancima

  Umjetnica Cristina Donati Meyer naslikala je mural Ilarije Salis, učiteljice iz Monze koja je zatvorena u Mađarskoj. Mural prikazuje nasmijanu Salis kako izlazi iz kaveza za ptice i nalazi se blizu mađarskog konzulata u Milanu. Ilaria je optužena za nasilne napade na neonaciste, ali tvrdi da nije kriva. Nakon godinu dana provedenih u mađarskom zatvoru, njen otac je govorio o nehigijenskim uslovima pritvora. Italijanski političari zahtjevaju njeno prebacivanje u istražni zatvor u Italiji.

 • 9
  Vijesti

  Energetska tranzicija Evrope u punom jeku: Ostaju li ‘fosili’ u prošlosti?

  Energetski sektor EU-a doživljava promjene u kojima se fosilna goriva sve manje koriste. Prošle godine je više električne energije proizvedeno iz vjetra nego iz plina, dok je korištenje ugljena i plina smanjeno. U 2023. godini je pušteno u rad rekordnih 4,2 GW novih offshore vjetroelektrana, a uloženo je 30 milijardi eura u izgradnju 9 GW novih kapaciteta. Prošla godina je bila najuspješnija za nove vjetroelektrane u EU-u, a obnovljivi izvori energije čine 44% električne energije u EU-u.
 • 10
  Vijesti

  'Životinjsko carstvo' i 'Anatomija pada' favoriti na dodjeli Cesara

  Filmovi Životinjsko carstvo i Anatomija pada su favoriti za 49. dodjelu nagrada Cesar. Iako je Životinjsko carstvo dobilo više nominacija, Anatomija pada je veći favorit jer je osvojio nagrade na drugim festivalima. Film je dobio Zlatne globuse, nagradu BAFTA i Zlatnu palmu. Christopher Nolan će dobiti počasnog Cesara, a Agnes Jaoui također će biti nagrađena. Cesar je francuska nacionalna filmska nagrada koja se smatra ekvivalentom Oscara.