Američki car je go i šta sad?

Tek nakon prvog predizbornog TV duela, američki i evropski mainstream mediji i analitičari su se usudili da progovore o Bidenovim problemima.

Bidenov tim je želeo da dokaže javnosti da je on u sjajnoj formi za izbore i sposoban za ostanak na funkciji (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Najmanje godinu dana Sjedinjene Američke Države živi neku modernu verziju „Carevog novog odela“ u kojoj dobro plaćeni krojači ubeđuju sve da su neizrecivo glupi ili nedostojni svog poziva ukoliko ne vide da car nosi prelepo odelo a ne da je go. Kao u bajci Hansa Christiana Andresena, mesecima političari Demokratske stranke, analitičari, mainstream mediji ubeđuju javnost da predsednik Joseph Biden nosi „odelo“ fizički i mentalno u potpunosti spremnog političara da u 82. godini trči predsedničku trku i nakon toga bude još četiri godina prvi čovek najmoćnije sile sveta. I iz meseca u mesec jedini ćute, a drugi ubeđuju javnost „kako je lepo carevo novo odelo“. I nikako da se pojavi neki iskreni dečak i kaže: „Pa, car je go!“ Nikako neko da pokrene temu da li Biden još ima fizičku i mentalnu kontrolu nad sobom te da li je zaista sposoban da vodi nuklearnu silu još četiri godine.

Strah da bi to doprinelo povratku njegovog konkurenta Donalda Trumpa u Belu kuću pretvorio je armiju političara, savetnika, novinara, analitičara, stručnjaka u poslušne podanike iz bajke danskog pisca. Međutim, prvi televizijski duel dva predsednička kandidata je na neki način iznedrio onog iskrenog dečaka koji izgovara ono što je svima očigledno. Taj dečak je na svojevrstan način bio potpuno neočekivan – TV kanal CNN koji je organizovao predizborni duel a koji važi za redakciju koja često nekritički podržava Demokratsku stranku pa samim tim i Bidena.

Naprosto, voditelji i komentatori CNN-a nakon duela nisu mogli a da ne postave pitanje, ne samo Bidenovih poprilično loših performansi u duelu, već i njegove sposobnosti da naredne četiri godine uopšte izdrži i obavi sve zadatke i obaveze koje ima predsednik SAD.

Kada je CNN rekao da je „car go“, to je okuražilo mnoge dosad ćutljive „podanike“ pa je čak u demokratama bliskim medijima pokrenuta svojevrsna potraga za kandidatom koji će zameniti Bidena. Naprasno kao da su svi dobili dokaz da Biden nije sposoban za još četiri godine predsednikovanja, iako se i dalje u vodećim medijima ne pominju previše svi njegovi prethodni gafovi, ukočeno i usporeno hodanje, izgubljeni ili ukočeni pogled, nagli prekidi govora i odlasci, kao i padovi.

Dečija prepucavanje najstarijih kandidata

Biden i Trump su najstariji predsednički kandidati u američkoj istoriji pa je CNN postavio i pitanje starosti što je TV duel došlo do bizarne situacije. Upitan o godinama, Trump je krenuo da tvrdi da je osvojio dva neseniorska prvenstva u golfu na šta je Biden rekao da Trump nije u stanju ni da pogodi lopticu, prokomentarisavši pritom i Trumpovu visinu i težinu uz ocenu da, što se golfa tiče, Trump može da nosi jedino torbu. Aktuelni i bivši predsednik su se potom prepucavali o međusobnoj uspešnosti udaraca u golfu, što se završilo time da je Trump Bidenu rekao „nemojmo se ponašati kao deca“ na šta mu je Biden odgovorio: „Ti si dete!“

I dok je situacija ličila na neku filmsku scenu prepucavanja štićenika nekog američkog gerontološkog centra a ne kandidata za predsednika, ovo TV sučeljavanje je na kraju učinilo upravo suprotno od onog što je Bidenov tim hteo kada je tražio da se ovako rano – pet meseci pre izbora – održi predsednička debata.

Bidenov tim je želeo da dokaže javnosti da je on u sjajnoj formi za izbore i sposoban za ostanak na funkciji. Kako se saznaje, on se za to pripremao šest dana spavajući, vežbajući i odmarajući u predsedničkoj vikendici Camp David.

Ali, rezultat je bio sasvim suprotan. U direktnom TV prenosu Biden je nekoliko puta u toku govora izgubio nit svojih misli ili je naprasno imao ukočeni pogled kao da nije prisutan. Na trenutke se naglo stišavao i davao zamršene odgovore. Iako je uglavnom bio priseban, njegova uverljivost očigledno nije bila prevelika čim su ispitivanja javnog mnenja urađena za CNN pokazala da je pre debate podrška bila 45 naspram 55 odsto u korist Trumpa a da je posle debate čak dve trećine za pobednika videlo Trumpa a tek trećina Bidena.

Ovaj rezultat je još pojačan potonjim Bidenovim predizborniim skupom na kojem ga je njegova supruga kao učiteljica osnovca nižih razreda hvalila „kako je odgovorio na sva pitanja“ i da je „sve znao“ na šta se Biden radovao baš kao školarac ali pomalo ukočenog osmeha. Na stranu to što je Jill Biden zaista učiteljica, cela scena je delovala pomalo groteskno i kao prizor koji ni scenaristi animirane serije The Simsons nisu mogli da napišu, iako su verno predvideli sve lude i nezamislive obrte koje danas ovaj svet proživljava.

Promena kandidata

Iako je u TV duelu i Trump pokazao da je „go“ jer je iznosio očigledne neistine i negirao opšte poznate i sudski utvrđene činjenice, to mu nije naštetilo popularnosti. Njegova antisistemska retorika i ubeđivanje javnosti da ih „duboka država“ uvek laže naprosto je samo dobila vetar u leđa kada je i CNN prekinuo da ubeđuje gledaoce u postojanje „prelepog carevog novog odela“.

Štaviše, čini se britalno zabavno gledati kako, posle nesupešnog duela, oni najgori oportunisti iz Demokratske stranke i njeni donatori najednom otkrivaju Bidenovo zdravstveno stanje pa mu sugerišu povlačenje iz predsedničke kampanje. Neverovatna je brzina kojom su se svi mediji naklonjeni demokratama i čitava politička klasa dobrim delom odustali od kolektivnog odbacivanja tvrdnji o urušenom Bidenovom zdravlju i ocenjivanja da su to „dezinformacije“ konzervativaca.

Čini se neverovatno kada se danas pusti program CNN-a, čiji jedan od najpopularnijih voditelja i komentatora, Anderson Cooper, prilikom intervjua stavlja na teške muke potpredsednicu Kamalu Harris, suočavajući je sa tvrdnjama da je duel bio „katastrofa“ te da je Biden bio „sasvim drugačija osoba pre četiri godina“ kada je debatovao sa njom u trci za predsedničkog kandidata demokrata. Još neverovatnije je kada sada CNN ugošćuje čuvenog američkog istraživačkog novinara Carla Bernsteina, koji ukaže da su mu brojni izvori rekli da proteklih godinu i po dana u najmanje 15 prilika „se predsednik pokazao“ baš kao u TV duelu. Navodeći i primere Bidenove nagle ukočenosti, novinar poznat po otkriću afere Watergate rekao je da su mu izvori rekli da je u poslednjih šest meseci došlo do „značajnog pada kognitivnih sposobnosti“ Bidena ali i da je na svojim brifinzima o nacionalnoj bezbednosti bio veoma bistar te da je u potpunosti vladao činjenicama.

Čak je progesivnim demokratama bliski New York Times krenuo u potragu za novim kadnidatom demokratama koji je sposoban da pobedi Trumpa, zagovarajući promenu kandidata kao neophodnu. Ali, po pravilima, u ovom trenutku kada je Biden unutar stranke već izabrani predsednički kandidat, praktično niko ga ne može skloniti sa te pozicije, sem njega samog. Naprosto ne postoji mehanizam kojim bi stranački vrh mogao da ga zameni.

Stoga je pritisak porastao na prvu damu SAD ali i bivšeg predsednika Baracka Obamu, koji je u dobrim odnosima sa Bidenom. Ali, zasad uzalud. Bidenova porodica mu je, kako navode izvori američkih medija, savetovala da ostane u trci za drugi mandat, istakavši da je on i dalje najbolja osoba koja može pobediti republikanskog protivkandidata. Punu podršku su u dali i bivši predsednici Obama i Bill Clinton, a čak i demokratski senatori, koji u javnosti figuriraju kao moguće zamene za Bidena, odlučno su odbacile ideju o promeni kandidata.

Doduše, do avgusta kada je u Čikagu zakazana konvencija Demokratske partije situacija bi mogla da se promeni. Ali ne zbog toga što bi neko pokušao da glasanjem povuče Bidenovu kandidaturu, već samo ako on odluči da usred trke okači kopačke o klin, kao što je to svojevremeno uradio Lyndon Johnson.

Ukoliko to bude slučaj, za demokrate neće biti lako da izaberu drugog kandidata a da unutarstranačka borba samo tri meseca pre izbore ne naškodi šansama za pobedu. Naprosto Demokratska stranka je već neko vreme podeljena na veoma jake frakcije od umerenih demokrata preko liberala i konzervativnije struje do woke levice. I svaka od tih frakcija ima nekog svog senatora ili guvernera koji merka fotelju u Beloj kući, ali je neprihvatljiv nekoj od drugih frakcija.

Paradoksa li, upravo je Biden bio taj jedini političar sa velikim iskustvom koji je uspevao da ih objedini. Doduše, sasvim sigurno bi objedinitelj mogla da bude i bivša prva dama Michelle Obama, ali ona uporno insistira da ne želi da ulazi u politiku iako posmatrači svaku promociju njene nove knjige vide kao predizbornu kampanju.

Evropsko ćutanje

S druge strane, fascinantno je to kako se već godinu i po dana na društvenim mrežama dele snimci na kojima se vidi da Biden nema uvek punu fizičku i mentalnu kontrolu nad sobom, ali da se istovremeno niko od mainstream medija, analitičara i političara u Evropi ne usuđuje da to analizira. Naprosto, strah od Trumpa je jači od svega.

Čak i kada je TV duel pokazao očiglednim ono što dobar deo sveta već zna, od ćutanja su odustali samo oni evropski političari koji se bliže političkoj penziji ili su skrajnuti u svojim strankama. Pa je tako predsednik Spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Michael Roth rekao da „će se možda Evropa konačno probuditi nakon prve TV debate“.

„Anksiozno nadanje da će Biden biti reizabran uopšte ne pomaže“, rekao je ovaj socijaldemokrata, koji je inače ranije najavio izlazak iz politike nakon kraja poslaničkog mandata sledeće godine.

Njegov demohriščanski prethodnik na mestu šefa Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga a sada opozicioni poslanik, Norbert Retgen, sada naprasno smatra da „demokrate moraju da promene svog kandidata odmah“.

Evropski političari višeg ranga upadljivo ćute, iako diplomate u nezvaničnim razgovorima sa novinarima priznaju da odavno primećuje da se na zatvorenim sastancima primetan Bidenov nedostatak fokusa i fizička ograničenja. Da među liderima država članica EU postoji nada da je Biden ipak sposoban za dužnost predsednika SAD i narednih godina te da su oni spremni čak i da prikriju njegove gafove svedoče, između ostalog, pomalo komične situacije na samitu G-7 u Italiji, kao na obeležavanju godišnjice Dana D u Francuskoj.

Ali dok se ćutanje političara može objasniti diplomatskom taktikom, neobjašnjivo je ćutanje najuticajnijih evropskih stručnjaka i nevladinih ekspertskih instituta. Na desetine komentara, panel-diskusija i analiza o tome šta će se Evropi dogoditi ukoliko se Trump vrati u Belu kuću a bezmalo nijedan o tome kako ubuduće sa „nefokusiranim“ Bidenom. Za njih, očigledno, kao u bajci Biden ima i dalje „prelepo novo odelo“ i oni su spremni da mu to kažu, sve kako slučajno ne bi pomogli bivšem „caru“ da se vrati na vlast.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera