Kako će arapski svijet pomoći Palestini da dobije svoj oslobodilački rat

Sve dok arapski svijet ostaje nepokolebljiv i jasan da SAD mora prestati blokirati dvodržavno rješenje, nezavisna, suverena država članica UN-a Palestina vjerovatno će se vrlo brzo pojaviti.

Jordanski kralj Abdullah II sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u okviru 33. samita Arapske lige u Manami, Bahrein, 16. maja 2024. [Anadolu/Kraljevski hašemitski dvor)

Izraelski rat protiv Gaze postao je palestinski oslobodilački rat. Brutalnost rata i očigledno nepoštivanje međunarodnog prava uzdrmali su globalnu politiku do srži. Ali uz arapsko jedinstvo, Palestina će izboriti svoje oslobođenje, utirući put miru i sigurnosti na Bliskom istoku kroz dvodržavno rješenje.

Iako Vlada Sjedinjenih Američkih Država priznaje potrebu za dvodržavnim rješenjem, ona ga blokira u praksi, pošto je jedina uložila veto prošlog mjeseca protiv članstva Palestine u Ujedinjenim narodima. Izrael računa na to da će SAD nastaviti sprječavati nastanak istinski suverene države Palestine. Ipak, i ova se prepreka može savladati.

Arapska mirovna inicijativa

Arapske nacije, uz impresivno jedinstvo, zaobilaze američki otpor. Nakon sastanka Arapske lige u Bahreinu sredinom maja, arapski svijet radi na globalnoj konferenciji za provedbu dvodržavnog rješenja.

Bahreinska deklaracija poziva na “međunarodnu konferenciju pod pokroviteljstvom UN za rješavanje palestinskog pitanja na osnovu dvodržavnog rješenja kojim se završava izraelska okupacija svih okupiranih arapskih teritorija, formira nezavisna, suverena i održiva palestinska država u skladu sa rezolucijama međunarodnog legitimiteta i koja će živjeti u miru i sigurnosti uz Izrael, kao način za postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira”.

Arapsko jedinstvo oko dvodržavnog rješenja jača više od dvije decenije. Napredak se bilježi 2002. s Arapskom mirovnom inicijativom, iako je Izrael odbacio arapsku mirovnu ponudu o rješenju s dvije države, a SAD je opetovano podržavao Izrael u njegovoj odbacivačkoj politici. Nakon izbijanja rata u Gazi u oktobru, arapski i islamski čelnici ponovili su mirovni prijedlog na sastanku u Rijadu u novembru.

Od tada se ubrzavaju diplomatski napori koje podržavaju Arapi za rješenje s dvije države, čak i dok se izraelski rat protiv Gaze na terenu nesmanjeno nastavlja. Nakon brojnih odgoda i veta od strane SAD-a, Vijeće sigurnosti UN-a konačno je podržalo trenutni prekid vatre 25. marta, iako je Izrael drsko ignorirao rezoluciju.

Dana 18. aprila, Vijeće sigurnosti UN-a velikom je većinom glasalo za članstvo Palestine u UN-u, samo je SAD bio protiv, a dvije države (Velika Britanija i Švicarska) bile su suzdržane. Opća skupština UN-a je 10. maja velikom većinom podržala kandidaturu Palestine za članstvo u UN-u sa 143 prema devet glasova. Norveška, Španija i Irska su 22. maja objavile planove za priznavanje palestinske države, a irski premijer rekao je kako je uvjeren da će “još država to slijediti”.

Snaga međunarodnog prava

Ne samo da diplomatski proces u UN-u i Arapskoj ligi izolira SAD, već i snaga međunarodnog prava nemilosrdno prevladava. Slučaj Južnoafričke Republike pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u kojem se Izrael optužuje za genocid doveo je do ključne privremene presude ICJ-a 26. januara, u kojoj je rečeno da je moguće da Izrael krši Konvenciju o genocidu iz 1948., te do hitnog postupka u petak kada je naređeno da Izrael odmah prekine svoje operacije u Rafahu.

Ove sedmice je tužitelj Međunarodnog krivičnog suda također preporučio naloge za hapšenje protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta zajedno s trojicom vođa Hamasa.

Globalna konferencija u završnici bi zaobišla SAD-a i vjerovatnije je da će SAD promijeniti poziciju. Izolacija SAD-a u svijetu nedopustiva je za njihovu sigurnost i nacionalne interese. Washington treba dobre odnose s arapskim svijetom, sa njegovih gotovo 500 miliona stanovnika, njegovim strateškim položajem, ekonomskom ulogom i centralnim mjestom u svjetskom energetskom sistemu. Također, SAD treba i dobre odnose sa širim islamskim svijetom i njegovih gotovo dvije milijarde muslimana.

Izraelski lobi u SAD-u grozničavo radi na zaustavljanju kretanja prema rješenju s dvije države. U korumpiranoj američkoj politici novac je najglasniji. Izraelski lobi obećava finansiranje kampanje. Ipak, lobiranje ima svoje granice. Američko javno mnijenje okreće se protiv izraelske vladavine aparthejda i njegovog šokantnog nasilja u Gazi.

Glavni američki mediji sada pokazuju američkoj javnosti kako je puno prije prošlog oktobra izraelski pravosudni sistem već postao instrument ugnjetavanja, oduzimanja posjeda i sistematskog ubijanja Palestinaca. Društveni mediji prenose svakodnevno razaranje u Gazi s izraelskim vojnicima koji likuju dok uništavaju univerzitet, bolnicu ili stambenu zgradu.

Posljednji gambit

Sada SAD iskušava još jedan, posljednji gambit, prastari trik ‘zavadi pa vladaj’ – pokušava razbiti arapsko jedinstvo oko Palestine sklapajući sporedni dogovor sa Saudijskom Arabijom. Obećava nuklearnu tehnologiju, napredne borbene avione i odbrambeni pakt ako Saudijci odmah normaliziraju odnose s Izraelom, prepuštajući suverenitet palestinske države još jednom nejasnom mirovnom procesu.

Američki gambit će gotovo sigurno propasti jer arapske države prepoznaju neviđenu moć arapskog jedinstva za uspostavljanje mira u njihovoj regiji. Arapske zemlje nisu samo na strani pravde za palestinski narod, već su i na strani nadmoćnog svjetskog mišljenja.

Sve dok arapski svijet ostaje nepokolebljiv i jasan da SAD mora prestati blokirati dvodržavno rješenje, nezavisna, suverena država i članica UN-a Palestina će vjerovatno nastati vrlo brzo, u skladu s voljom regije i svjetske zajednice.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera