Nova Vlada u Beogradu za nove svađe

Utisak je da Srbija nikada nije imala Vladu koja je toliko rusofilska. Na prstima jedne ruke bi se mogli pronaći ministri koji su barem malo iskreniji u deklarativnoj podršci evropskom putu.

Nova srpska vlada sigurno neće biti blagonaklona ni prema regionu ni prema Zapadu, piše autor (Andrej Čukić / EPA-EFE)

Srbija je početkom maja dobila novu Vladu, a region i ostatak sveta, novu priliku za nastavak svađa i rasprava. Predsednik Srbije nastavlja da gura prst u oči svima svojim upornim i konstantnim kadrovskim rešenjima koji za cilj imaju stvaranje napetosti i krize. Ovoga puta je napravio izrazito prorusku Vladu spremnu na kavgu sa svakim ko joj bilo šta bude prigovorio.

Vučić se krije iza floskule da u Srbiji narod bira Vladu i ministre, što ne da nije tačno, već je najobičnija neistina. Narod na izborima bira narodne poslanike i to glasajući za partijske liste. A, onda se za Vladu i ministre pita samo jedan čovek – predsednik Srbije. Od njega i nikoga drugog u Srbiji zavisi ko će se naći na kom mestu. Da narod bira, ne bi se na Vladu čekalo četiri i po meseca. Vučićeva priča o tome da narod bira ministre ima, doduše, i nastavak koji se odnosi na poruku da taj izbor sigurno neće dozvoliti stranim ambasadama u Beogradu.

Tako se, “voljom naroda”, u Vladu Srbije vratio Aleksandar Vulin. Čovek koji će ostati zapamćen po tome da je u vreme agresije Rusije na Ukrajinu, cinkario režimu Vladimira Putina opozicionare koji su boravili u Beogradu. Kasnije bi ti opozicionari dobili visoke zatvorske kazne zahvaljujući, između ostalog, upravo Vulinovom delovanju. Zbog takvog učinka, Vulin je dobio dva ruska ordena. Jedan mu je dala ruska obaveštajna služba, a drugi lično Putin. I sa takvim čovekom u Vladi, Srbija nastavlja evropski put. Bilo bi smešno da nije tragično.

Vulin nikada nije bio čovek pomirenja i kompromisa. Bezgranično voli i sledi Vučića. Tvorac je kovanice o “srpskom svetu” čija je ekspanzija uveliko prisutna u regionu. Konstantno vređa narode u okruženju i svakim svojim pojavljivanjem proizvodi nove neprijatelje. Evropsku uniju i Zapad vidi kao neprijatelje, hapsio bi sve koji se protive Vučićevoj politici, a bio je ministar policije i to nije radio na molbu predsednika Srbije. Bio je jedini ministar odbrane Srbije koji nije služio vojsku i to zbog ravnih tabana, a vreme za to mu je bilo još za postojanja JNA. Na sve to, nalazi se pod sankcijama SAD.

U novoj Vladi, Vulin nema resor, dočekao je da sa mesta šefa BIA padne na ministarsku funkciju bez prave fotelje, ali će se sigurno snaći i uraditi sav onaj prljav posao koga se niko drugi ne bi tako lako prihvatio. Njemu lično ništa ne smeta što nema konkretan resor, jer i sam zna zašta je sposoban i kakva je njegova svrha.

I nije jedini deklarisani rusofil u toj Vladi. Pored njega je tu još jedan ministar bez portfelja, koji je takođe pod sankcijama SAD. Radi se o Nenadu Popoviću. I dalje je nepoznanica šta će biti njihova zaduženja, ali je jasno da su tu gde jesu samo iz Vučićevog inata prema međunarodnoj zajednici koja bi da “Srbiji oduzme srce i ostavi većinu ranu na duši”, kako to slikovito reče predsednik Srbije.

Srbija protiv EU

Koliko god taj Zapad održavao Vučića na vlasti konstantnim okretanjem glave od problema koji se tiču demokratije i sloboda, on ga prezire i iskoristiće svaku mogućnost da se obračunava sa njim. U tome će mu naročito pomagati Vulin. I takvu jasnu poruku je poslao Zapadu ovakvim izborom.

Utisak je da Srbija nikada nije imala Vladu koja je toliko rusofilska. Na prstima jedne ruke bi se mogli pronaći ministri koji su barem malo iskreniji u deklarativnoj podršci evropskom putu. Srbija je tako poslala i poruku da nema nameru da se povinuje stavu većine u EU u osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu i da joj na kraj pameti nije da uvede sankcije.

U situaciji kada se očekuje usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, možemo samo da pretpostavimo kakva će biti uloga Vulina, ali i cele Vlade, u obračunavanju sa svima, a naročito sa Sarajevom. Vlada sa Vulinom u njoj, biće snažni saveznik u separatističkoj nameri Milorada Dodika se dok to ne bude prekinuo sam Vučić kojem je sopstvena vlast milija od bilo čega drugog.

Nova srpska vlada sigurno neće biti blagonaklona ni prema regionu ni prema Zapadu i takvu je konačnu poruku i poslao Beograd njenim izborom. Ona ionako zavisi od Vučićevog hira, tako da bi se isto moglo reći i da u njoj nema Vulina i Popovića. Država će zadržati njegov kurs i biti izuzetno blagonaklona prema Moskvi. Svakako se može očekivati pojačana retorika protiv Zapada i domaćih prozapadnih elemenata, bez obzira na zvanično trasirani evropski put.

Sve u svemu, bićemo svedoci novih izvora nestabilnosti u narednom periodu. Poruka je poslata i to više nego jasno izborom dvojice ministara pod sankcijama Vašingtona. Vučić nastavlja da igra svoju klackalicu nadajući se da će sve ostati isto kao i do sada. Takva situacija njemu izuzetno godi, jer sve dok mu se niko ne meša u unutrašnju politiku, on će svoje verne pse držati strogo na lancu. Čim neko bude krenuo na njega, svi oni će biti pušteni sa lanca spremni da naprave veliko zlo ako bude trebalo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera