Kad Radovan pozove Senu ‘na kafu’

‘Imaš lako rješenje – spasi obraz, dok ga još imaš, ako ga imaš […] spasi se, spasi sve nas u Bosni i Hercegovini ove smijurije’, poručio je Radovan Višković, premijer entiteta Republika Srpska, sutkinji Seni Uzunović, koja vodi proces protiv Milorada Dodika.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je ranije da je Posebni odjel za ratne zločine formirao predmet koji se odnose na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića (Dejan Rakita / Pixsell)

„Seno, upamet se dozovi […] javi se da idemo na kafu […] prekini lakrdiju, spasi obraz, kao što je to uradio Strika prije tebe“, „briljirao“ je premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković, javno pozivajući sutkinju Senu Uzunović, koja je na Sudu Bosne i Hercegovine zamijenila Mirsada Striku u procesu koji se vodi protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića. Nestrpljivo je Višković čekao svoj red da progovori koju na konferenciji za novinare u Lukavici, nakon što su, poslije ročišta na najvišem državnom sudu, optužnicu i kompletan proces „urnisali“ branioci, savjetnici, eksperti, pravnici… te je u šest minuta i dvije sekunde „nadrobio“ sve što mu je palo na pamet.

Još bi Višković svašta nagovorio da su mu dozvolili, ali su za govornicu trebali izaći jači igrači – predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad („kako se zove“) Stevandić, članica državnog Predsjedništva iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović i prvooptuženi Dodik, koji je, kako sam reče, „čekao pola sata da dođe do riječi na vlastitoj zabavi“.

Nastavite čitati

list of 3 itemsend of list

I predsjednik RS-a je pokušao biti duhovit, bahatošću i arogancijom je bezuspješno „pokrivao“ sve snažniji pritisak i na njega lično, i na entitet čiji je praktično gazda, no sve se završilo uvredama, grubostima, neistinama i prijetnjama, što se i očekivalo. Tako je entitetski premijer, potpuno neočekivano, „ukrao šou“ te izmamio osmijehe onih koji vjeruju kako je intimiziranje sa sutkinjom i poziv na kafu nešto zabavno i smiješno.

‘Nudio novac da se premještaju masovne grobnice’

Prije nego što pogledamo šta je to sve uspio nagovoriti u tih šest minuta i dvije sekunde, da vidimo ko je taj Radovan Višković, već 18 godina jedan od najjačih Dodikovih skutonoša; od 2006. kao poslanik u parlamentu RS-a te od 2018. entitetski premijer u drugom mandatu. Memorijalni centar Srebrenica pozvao je u septembru 2020. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti Radovana Viškovića zbog njegove uloge u premještanju masovnih grobnica, pozivajući se na na iskaz zaštićenog svjedoka na Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu “Josipović i drugi” iz 2017. godine. Istraga se tražila zbog navoda zaštićenog svjedoka M-16, koji je na državnom Sudu 2017. naveo da mu je “R.V. nudio novac da premješta masovne grobnice”.

„Radovan Višković je […] pod zakletvom, i to prema izjavama svjedoka Tužilaštva i prema izjavama svjedoka odbrane u Hagu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, bio i u Potočarima i u Srebrenici u julu 1995. godine. U najmanje jednom slučaju je učestvovao u organizaciji transporta zarobljenika, najvjerovatnije na neko od mjesta zatočenja, odnosno mjesta pogubljenja, i učestvovao u takozvanoj operaciji asanacije, odnosno prekopavanja masovnih grobnica i prikrivanja dokaza o genocidu“, kazao je tada Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica za Radio Slobodna Evropa, zahtjevajući da se istraži Viškovićeva ratna uloga tokom genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je za RSE da je Posebni odjel za ratne zločine formirao predmet koji se odnose na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića.

„Mi od ranije imamo predmet koji se odnosi na više osoba, između ostalog i na navedenog. Ne možemo davati više detalja. Imamo prijavljenih više od 4.100 osoba u posebnom Odjelu za ratne zločine iz svih krajeva Bosne i Hercegovine”, navedeno je u pisanom odgovoru državnog Tužilaštva.

„Pošto je očigledno da Tužilaštvo i [tadašnja] glavna tužiteljica [Gordana Tadić] već 13 godina sjede na dokazima protiv Radovana Viškovića, mi smo pozvali građane i ponudili smo urnek krivične prijave da prijave Viškovića“, kazao je prije nepune četiri godine Suljagić.

‘Sena ima simpatije prema nama i poslušat će nas’

Svjedok Željko Kerkez, oficir Glavnog štaba Vojske RS-a na suđenju Vujadinu Popoviću, načelniku sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a (kasnije proglašen krivim za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon te osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu), doveo je u vezu Viškovića s genocidom počinjenim u Srebrenici. U julu 2008. Kerkez je naveo Viškovića kao jednog od dvojice svojih referenata s kojim je drugi dan po ulasku snaga u Srebrenicu (ne navodi se tačan datum) bio na lokaciji.

„Ja sam sa vozilom kojim je upravljao moj pomoćnik, Višković Radovan […] krenuo tog dana u prepodnevnim časovima sa Han Pijeska“, piše u transkriptu Haškog tribunala.

Početkom marta ove godine, na prethodnom ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine, premijer RS-a baš i nije bio za „duhovitu“ verziju na medijskom istupu u Lukavici, kazavši kako suđenje Dodiku i Lukiću „prelazi politički proces i postaje satira“. Frustrirano je tvrdio kako se „sudi legalnom predstavniku u RS-u zbog odluke samoprozvane osobe [visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt]”.

„Sve će jednog dana biti iza nas, ja sam siguran bez obzira koliko se trudila [Sena] Uzunović da dobije u zakašnjelom periodu ‘Zlatni ljiljan’, kad ga nije dobila u ratu, s nadom da će ga dobiti jer će presuditi predsjedniku RS-a”, istakao je tada Višković.

Samo četrdesetak dana kasnije sutkinja Uzunović (za „novog prijatelja“ sada samo Sena), iako je bila „pripadnik vojske Federacije“, Višković mijenja i retoriku i mišljenje o njoj, pa će „Zlatni ljiljan“, najviše odlikovanje Armije Bosne i Hercegovine (a ne „vojske Federacije“) „zaobići“ sutkinju Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odjeljenje Konjic u periodu od 1993. do 1996. godine. Jer, „Sena ima simpatije prema nama i poslušaće nas… Ako treba da negdje skupa pijemo kafu, spreman sam i na to, da joj pojasnim neke stvari i da prekinemo ovaj cirkus“, vehemetno se ponudio Višković, pojašnjavajući i služeći se nogometnim terminima, kako je „Tužilaštvo dalo autogol u 95. minuti, i to sa svojim svjedocima“.

‘Gdje sam ja u slučaju genocida počinjenog u Srebrenici?’

Shvatio je premijer RS-a kako je prenaglio početkom marta, bio je uvjeren kako je ranije sutkinja Uzunović nastupala „arogantno, drčno, mislila je da će sve biti gotovo za 15 dana“. Sada je „pokazala kako je nervira Tužilaštvo, nije dozvolila da tužioci prave lakrdiju, jer nemaju ništa […] ne bi voljela ni sama sebe da čuje dok na početku [posljednjeg ročišta] čita predmet“, sipao je Višković komplimente „Seni koja ide putem Strike“, zaneseno tvrdio kako bi svjedoci iz RS-a tokom ovog „besmislenog postupka“ da rade u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine „nikada se ne bi dogodila ovakva lakrdija od suđenja“

„Seno, imaš lako rješenje – spasi obraz, dok ga još imaš, ako ga imaš […] Ne slažeš se da ti Nijemac [Schmidt] donosi odluke […] spasi se, spasi sve nas u Bosni i Hercegovini ove smijurije“, zaključio je besramnom i bez-obraznom porukom Seni Uzunović obraćanje u Lukavici premijer RS-a.

Ne može se stopostotno tvrditi da li to zna, ali do njegovog poziva na kafu sutkinji dok traje proces ne može doći, mada bi je „usput“ mogao zamoliti da se raspita u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dokle je stigao njegov slučaj povezan s genocidom počinjenim u Srebrenici. Za sada iz Tužilaštva nema novih vijesti, što ne znači da ih neće biti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera