Krivite Bidena kad u novembru za predsjednika izaberu Trumpa

Prosvijetljeni Amerikanci više nisu spremni tolerisati nečuveni status quo birajući ‘manje zlo’.

Aktivistkinja Natalia Latif lijepi plakat na kojem piše 'Vote Uncommitted' što u izbornom procesu označava glas za stranku, ali ne i za nekog od pojedinačnih kandidata[Rebecca Cook / Reuters]

Prije nekoliko mjeseci sam napisao kolumnu u kojoj izražavam iskrenu nadu da će Joseph Biden izgubiti na predstojećim predsjedničkim izborima.

Sada sa sigurnošću mogu predvidjeti da će se ovaj kukavički samoproglašeni „cionista“ pridružiti plejadi bivših predsjednika; sasvim običan glavnokomandujući koji je imao samo jedan mandat i kojeg će pamtiti po tome što je podržao genocid umjesto da ga spriječi.

To će biti Bidenov trajni i sramotni epitaf.

Bidenova tužna sudbina potvrđena je ranije ove sedmice nakon što je više od 100.000 prosvijetljenih Amerikanaca glasalo za stranku, ali ne i za nekog od pojedinačnih kandidata (eng. uncommitted vote) na mičigenskim predsjedničkim predizborima u Demokratskoj stranci.

Njihov čin opipljivog otpora uputio je direktni prijekor ne samo Bidenu, nego i cijelom oronulom establišmentu Demokratske stranke, koji omogućava, podržava i podstiče aparthejdni režim da čini genocid nad zatvorenim Palestincima u Gazi i šire.

Ogromna šteta se ne može poništiti

Biden i ostali neće moći oživjeti njegove sve lošije izglede među prosvijetljenim Amerikancima koji su motivisani jednim važnim moralnim imperativom: odbaciti svojim glasačkim pravom saučesnike počinitelja namjernog, ogromnog razaranja Palestine i njenog očajnog naroda.

Prekasno je. Ogromna šteta se ne može poništiti.

Gaza je uništena. Metodičnim i okrutnim planom u pustoš ju je pretvorila nemilosrdna okupatorska vojska.

Više od 30.000 nedužnih ljudi, većinom beba i djece, je ubijeno. Razneseno u paramparčad. Njihova mala, raskomadana tijela ostala su da vise kao groteskni ukrasi na krvavom zidu u Rafahu. Porodice su izbrisane. Djeca su ostala siročad. Roditelji oplakuju ostatke svojih voljenih mrtvih čvrsto zamotanih u bijele čaršafe i sahranjenih u plitke grobnice.

Hiljade drugih su osakaćene ili ranjene – u um, tijelo i duh. Glad, žeđ i bolest haraju privremenim kampovima u kojima su milioni Palestinaca koji su ostali bez svojih domova – uzalud – potražili utočište od izraelskog „ubilačkog bijesa“.

Sve ovo, svaki nehumani djelić ove priče, katastrofa je koju je izazvao čovjek i koju su osmislile nepopravljive sociopate u odijelima po mjeri, poput predsjednika Bidena.

Pa su prosvijetljeni Amerikanci u Michiganu – od kojih su mnogi muslimani i arapskog porijekla – učinili ono što sam i znao da će.

Kada više nisu željeli da ih prati administracija ovisna o praznim, deklarativnim izrazima „solidarnosti“, oni su se organizovali. Mobilizirali su se. Latili su se telefona. Išli su od vrata do vrata. Uvjerili su druge prosvijetljene Amerikance da im se pridruže u riješenosti da se njihov glas čuje i računa.

Zajedno su rekli Bidenu da njegovo saučesništvo i kukavičluk neće proći. Svoju ljutnju i gađenje preveli su u potentnu političku silu dok je stari, drhteći predsjednik lizao sladoled i stavio ‘pilot’ sunčane naočale za prijatnu kasnonoćnu emisiju.

Biden će dobiti što je zaslužio

Ovo nije bilo „upozorenje“ ili „protest“. Bila je to izjava. Presuda. Sud. Još gore, za Bidena je to bilo obavezivanje. „Neobavezani“ (engl. uncommitted) su se obavezali (engl. committed) da će poraziti Bidena i lišiti ga onoga što najviše voli: moći, pozicije, prestiža.

Mičigenski „neobavezani“ birači iskoristit će svoje pravo glasa u novembru. Biden će dobiti šta je i zaslužio, jer bez ključnih 16 elektorskih mičigenskih glasova, njegova već nesigurna ponovna kandidatura bit će osuđena na propast.

Biden je 2020. godine pobijedio u Michiganu za nešto više od 100.000 glasova. Nedavne ankete pokazuju da ova država naginje ka Trumpu. Matematika je jednostavna. Oduzmite 100.000 „neobavezanih“ glasača i Michigan je izgubljen i vjerovatno s njim i predsjednička pozicija.

Proračunate procurjele informacije i retorička šikaniranja s ciljem da uvjere prosvijetljene Amerikance u Bidenovu „frustraciju“ tvrdoglavim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikovi „odlučni napori“ da dogovori prekid vatre su pažljivo izrežirana pantomima.

Bidena prekid vatre zanima koliko i Netanyahua i njegovu bijesnu, evangeličku vladu koja je je jasno dala do znanja da joj je cilj izbrisati Palestinu i izvesti drugu, odlučniju Nakbu.

Jednako je sumanuta i ideja da je „ozlojeđeni“ Biden na putu da uskrati američki novac i smrtonosno oružje kako bi „izvršio pritisak“ na Izrael da se pokori njegovoj fantomskoj volji da „zaštiti“ palestinske civile i provede u djelo svoje „grandiozne“ geostrateške planove o uspostavljanju „dvodržavnog rješenja“.

Sve ovo, svaki neiskreni gram toga, je poznata laž. Biden nikada nije bio, niti će biti „mirotvorac“. On je stopostotni huškač na rat s bogatim iskustvom podržavanja američkih invazija na suverene države, jednu za drugom, što za sobom nosi katastrofalne posljedice po ljude.

‘Neokaljana’ podrška Izraelu

Prosvijetljene Amerikance neće opet prevariti.

No, Biden i njemu slični, i dalje vjeruju da će ih novac spasiti od genocidne kaljuže koju su sami proizveli.

Nakon što je svojim kvislinzima, pardon, diplomatama, u UN-u naredio da ulože veto na još jednu rezoluciju o prekidu vatre, Biden je prisustvovao prikupljanju sredstava u Los Angelesu, koje je organizovao milijarder i počasni potpredsjednik organizacije Antidefamacijska liga, Haim Saban.

Prije ove luskuzne večere na kojoj učešće košta 250.000 dolara, Bidenov veliki ljubitelj opisao je stalnu predsjednikovu podršku Izraelu kao „neokaljanu“.

„Nikada ranije nijedan predsjednik nije bio na djelu ovoliko podržavajući prema Izraelu, ne samo na riječima“, kazao je Saban. „Još važnije, u ovim teškim vremenima za Izrael, on je neokaljan.

Saban je u pravu. Biden je dugo već „neokaljani“ pristalica aparthejdne države, za koju je Međunarodni sud pravde u Hagu presudio da je „uvjeren“ da je počinila genocid, kako ga definiše Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Za razliku od Bidenovih bogatih dobrotvoraca, organizatori Michiganove kampanje „neobavezanih“ birača navodno su ostvarili svoj zapanjujući uspjeh sa skromnim budžetom od 200.000 dolara.

Njihova principijelna inicijativa, vođena ljudima, bez sumnje, će biti primjer za prosvijetljene Amerikance u drugim državama koji će se povesti za njihovim primjerom.

Propast američke lažne ‘demokratije’

Odbojnost i bijes koji su potaknuli mičigenske „neobavezane“ glasače da izađu u tako velikom broju mogli bi se ponoviti širom cijele zastrašujuće mape elektorskog koledža s kojom se Biden suočava. To je fatalna stvarnost.

To je zbog genocida, budalo.

Kada bude morao, kako to tradicija nalaže, ostaviti čestitku na stolu u Ovalnom uredu u kojoj želi predsjedniku Donaldu Trumpu sve najbolje, kriva će biti jedna osoba: Joe Biden.

Lažni „progresivni“ i „liberalni“ znalci plakat će zbog predstojeće propasti američke lažne „demokratije“. U svojoj potrazi za jednostavnim žrtvenim jarcem, oni će, naravno, upirati optuživački prst u „kratkovidno protestno glasanje“ koje je „osudilo“ Ameriku na užas drugog Trumpovog predsjedničkog mandata.

Kao i uvijek, bit će u krivu.

Prosvijetljeni Amerikanci više ne žele tolerisati nečuveni status quo, birajući, kako se očekuje, „manje zlo“.

Jedino zlo je genocid. Tačka.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera