Vučić ne priznaje Kosovo, ali ga predaje

Kada se sve sabere i oduzme, nijedan kosovski i srpski političar nije uradio toliko na kosovskoj nezavisnosti koliko je to učinio Vučić, piše autor.

Vučiću nema ko da prigovori, piše autor (Reuters)

Na isti dan kada je pre godinu dana čak tri puta ponovio, po pitanju prelaska sa srpskih na kosovske tablice, da nema predaje i da to neće proći, predsednik Srbije je na istom mestu, u Predsedništvu Srbije, rekao da je pristajanje Srbije na kosovske tablice uspeh i da je to trebalo ranije da se prihvati. Uz to je dodao da je odlično što će kosovski Albanci imati priliku da vide hiljade kilometara auto-puteva kojih kod njih nema.

Rečenica sa početka teksta suštinski definiše Vučićevu politiku od trenutka kada je preuzeo vlast u Srbiji. I tako 12 godina. Galami do neba, prosipa patriotske bisere, preti svima, a onda zaćuti, nema ga da se glasne, kao da tihuje u nekoj osami, i onda grune o tome kako je pobedio, kako je to uspeh i kako idemo dalje.

Zbog tih tablica je alarmirao vojsku, podigao avione, povukao Srbe iz svih institucija na koje je Briselskim sporazumom pristao, a onda je u dubokoj tišini pristao na te RKS tablice. Godinu dana je ponižavao svoje građane koji su prilikom prelaska administrativne linije, kako zvanični Beograd naziva granicu sa Kosovom, morali da kleknu ili da čučnu ne bi li preko državnih simbola Srbije stavili stikere na svoje tablice. I sada puj pike, sve je to odneo vetar, ali je to eto uspeh njegove vlasti i brige za Srbe na severu Kosova.

Vučiću nema ko da prigovori

Vučić sve to radi jer dobro zna da nema ko da mu prigovori. Ogroman broj građana Srbije ne misli svojom glavom, već je hipnotisan masovnom manipulacijom koju svakodnevno servira na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom i uticajnim jeftinim tabloidima. Onaj deo javnosti koji je i dalje samosvestan više nema snage i energije. Opozicija je nesposobna, neorganizovana i nedorasla situaciji u kojoj se Srbija našla. Vučić sve to bolje zna od svih ostalih i svoje svakodnevne poraze pretvara u veličanstvene pobede i napredak Srbije.

Tako je srpskoj javnosti servirana priča da je kosovski premijer Albin Kurti “podvio rep pred Vučićem” i prolongirao odluku o ukidanju dinara kao sredstvu plaćanja na Kosovu. I o tome se danima govori u živim programima koje uređuje niko drugi do Vučić. A, šta se u stvari dogodilo. Centralna banka Kosova je donela odluku o tome da je evro jedino zvanično sredstvo plaćanja na teritoriji Kosova. Evropska unija, SAD i Kvinta su kritikovale takvu odluku.

Kosovska izvršna vlast je pojasnila da ta uredba ne znači da će transfer novca iz Srbije biti zaustavljen, kao i da neće biti novčanih kazni za posedovanje valuta drugih zemalja. Od 1. februara nije dozvoljen unos novca ako institucije koje obavljaju tu transakciju nemaju licencu CBK. Vlada u Prištini je saopštila da će se primena uredbe o gotovinskom poslovanju odvijati kroz laku tranziciju, a međunarodna zajednica ne insistira na ukidanju te odluke, već da se omogući dovoljno dug period prelaska sa dinara za evre. I gde je tu bilo ko video da je Kurti podvio rep pred Vučićem? Uostalom, Vučić je sam izjavio da će Srbija poslati Srbima na Kosovo 20 i kusur miliona evra, a ne dinare.

Srpska obilježja na Kosovu

Jednog dana, veoma brzo, proći će i ta “meka tranzicija” i dinar više neće biti na Kosovu. Verovatno će Vučić i tim povodom izaći pred javnost i reći da je to uspeh i da je trebalo ranije da se to uradi, kao što je rekao za tablice. Za razliku od tablica, Vučić ovoga puta nije poterao vojsku ka Kosovu, niti je digao avione, ali je rekao da je kosovsko naoružanje smešno u odnosu na ono kojim raspolaže Srbija. Tako da je njegov rezultat na semaforu sada veći nego što je onomad bio, a bio je da podsetimo – 5:0 za Beograd u odnosu na Prištinu.

I sada smo došli do toga da se ljudi s pravom pitaju šta je to što je ostalo od obeležja Srbije na Kosovu. Ono što znamo jeste da su ostale obrazovne i zdravstvene ustanove i dalje pod kontrolom Beograd. Istoga dana kada je Vučić držao konferenciju za štampu, kosovska vlast se obračunavala sa privremenim opštinskim organima na Kosovu koje finansira Srbija. Srbija ima uticaja, dakle, na školstvo, vrtiće, neka javna preduzeća, domove zdravlja i bolnice na severu Kosova. Njihovo ukidanje je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa, koji su dve strane potpisale 2013. godine. Međutim, na terenu to nikada nije u potpunosti realizovano, odnosno rasformirane su samo bezbednosne službe i pravosudni organi. To je još jedino ostalo od simbola srpske države na Kosovu. Do dolaska Vučića na vlast, Srbija je imala i kompletan bezbednosni sektor, izuzev vojsku, pravosudni i izborni sistem. Pomenutim Briselskim sporazumom Beograd je i lokalnu samoupravu predao Prištini.

Kada se sve sabere i oduzme, nijedan kosovski i srpski političar nije uradio toliko na kosovskoj nezavisnosti koliko je to učinio Vučić. On nije formalno pravno priznao Kosovo, ali ga je definitivno predao. Upravo zbog toga ne treba niko da se čudi kada ministar policije Kosova Dželal Svečlja kaže da će uskoro jedino srpsko obeležje na Kosovu biti srpska zastava na zgradi ambasade Srbije u Prištini. Verovatno će i tu ambasadu, Vučić upisati na semafor sopstvenih obmana, kao novi pogodak Srbije naspram Kosova.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera