Odgovori svjetskih čelnika na sukob ugrožavaju svjetski poredak zasnovan na pravilima

Kada se sistem zasnovan na pravilima primjenjuje samo na neke, dvostruki standardi se pojačavaju i širi se nekažnjivost.

Palestinska djeca čekaju hranu u kuhinji koju vodi humanitarna organizacija usred nestašica hrane, na jugu Pojasa Gaze [Ibraheem Abu Mustafa/Reuters]

Svijet se kreće prema opasnom mjestu gdje selektivni vladin bijes i „a la carte“ primjena međunarodnog prava postaju norma. Rezultat je već poražavajući: kriza kredibiliteta i gubitak povjerenja u međunarodne institucije i vlade, što ugrožava svjetski poredak zasnovan na pravilima.

Kao čelnici Amnesty Internationala i Centra za civile u sukobu, dvije najistaknutije svjetske organizacije za ljudska prava i zaštitu civila, imamo jednostavan zahtjev za lidere koji će se okupiti u petak na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu: zaštitite međunarodne humanitarne i međunarodne zakone o ljudskim pravima koji su najbolji alat koji imamo za zaštitu civila u vrijeme sukoba i prestanite praviti izuzetke koji slabe zaštitu ljudskih prava i ugrožavaju globalnu sigurnost i stabilnost.

Nažalost, u 2023, svjetski lideri su nejednako odgovorili na brojna kršenja međunarodnih humanitarnih i zakona o ljudskim pravima kojima smo svjedočili u raznim sukobima širom svijeta. Izrazili su zgroženost zločinima nekih zaraćenih strana dok su drugima pružili diplomatski zaklon. U mnogim slučajevima su isto tako odlučili zatvoriti oči pred patnjom civila koji stradaju u sukobima.

Zabrinjavajuće stradanje civila

U zonama sukoba širom svijeta, od Iraka do Sirije, Etiopije, Jemena, Ukrajine, Sudana, da nabrojimo neke od njih, civili stradavaju u zabrinjavajućem obimu dok države koje imaju primarnu odgovornost da održe međunarodni mir i sigurnost nisu uradile mnogo da isprave ovaj kurs.

Posebno smo potreseni intenzitetom i obimom ubijanja civila i razaranja uzrokovanih izraelskom najnovijom vojnom kampanjom u Gazi. Ovo se desilo uz podršku nekoliko država uprkos obrascima kršenja međunarodnih zakona uključujući i potpunu opsadu nametnutu populaciji Gaze i upotrebu izgladnjivanja civila kao oružja rata.

Užasni napadi koje su izvele palestinske oružane grupe 7. oktobra ne mogu se opravdati. Počinitelji bi trebali biti pozvani na odgovornost i svi taoci civili koje su uzele oružane grupe taj dan trebaju odmah biti pušteni. Ali, u odgovoru na ove napade, Izrael i njegovi saveznici također imaju obavezu pridržavati se pravila ratovanja i međunarodnog zakona o ljudskim pravima.

Umjesto tog, države poput SAD-a pojačale su transfer oružja Izraelu iako ono može biti upotrijebljeno da naudi civilima čime se krši politika Bidenove administracije o transferu konvencionalnog oružja i brojne odredbe američkog zakona.

Na sličan način je i nekolicina zapadnih država obustavila finansiranje Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) zbog izraelskih navoda bez ikakve nezavisne istrage, čime je kolektivno kažnjena cijela civilna populacija Gaze, kojoj je prijetko potrebna pomoć za preživljavanje.

Izbor civila koji će biti zaštićeni

Čini se da svjetski čelnici u Gazi i drugim zonama sukoba biraju koje civile će zaštititi a koje prepustiti njihovoj sudbini, zasnovanoj na politici i postojećim savezima. Ovo je neprihvatljivo.

Globalni čelnici moraju hitno preispitati svoje ponašanje jer ne uspijavaju podržavati osnovne ljudske vrijednosti kao što su ljudska prava, sloboda i jednakost za sve. Kada svjetski čelnici djeluju upravo protiv onih vrijednosti koje tvrde da utjelovljuju i brane, građani svijeta počinju dovoditi u pitanje integritet međunarodnog pravnog sistema. Kada se sistem zasnovan na pravilima primjenjuje samo na neke, dvostruki standardi se pojačavaju i širi se nekažnjivost.

Pozivamo svjetske čelnike da ne razmišljaju samo o sadašnjim i budućim sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju njihove države i globalna zajednica u cjelini, nego i da razmisle o svojim ulogama u rješavanju tih problema. Pozivamo ih da prepoznaju selektivnu primjenu međunarodnog prava i podrivanje međunarodnih institucija i pravnih okvira kao glavnu prijetnju globalnoj sigurnosti. Pozivamo ih da se obavežu na poštivanje međunarodnog prava na pravedan i jednak način koji poštuje urođeno dostojanstvo i ljudska prava svih ljudi bez diskriminacije.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera