Titula ruskog špijuna kao stvar prestiža u Srbiji

Srbija se neće smiriti dok ne postane zvanična ruska gubernija, to je jedina zemlja na svijetu u kojoj se ruski špijuni javno pohvaljuju i odlikuju.

Vulin je jasno i glasno još prije tri godine stao na stranu Putinovog terorističkog režima (EPA)

Ruska Federacija je u samo nekoliko dana pokazala koliko joj je stalo i koliko cijeni usluge svog terenskog radnika u Srbiji, Aleksandra Vulina. Prvo je doskorašnji direktor srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) odlikovan u Moskvi Ordenom za saradnju ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB).

Orden mu je uručio lično direktor FSB-a, general armije Aleksandar Bortnikov za “izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe”.

Ono što ne stoji eksplicitno, a što se zna i za šta je Vulin zaslužan jeste njegov špijunski rad u korist Rusije za šta ova država javno pohvaljuje svog terenskog radnika, a koji je pritom bio na najvišim pozicijama moći u samoj Srbiji.

Zasluge za špijuniranje disidenata

Pa je Srbija valjda jedina zemlja na svijetu u kojoj agresorska Rusija javno odlikuje svoje žbirove i doušnike, jer zna da je raspoloženje u toj zemlji takvo da svako kome se dodijeli titula “ruskog špijuna“ postaje neka vrsta narodne legende.

Zašto?

Zato što je Srbija (po)ostala rusofilskija od same Rusije, a izdaja interesa države u korist velikog brata iz Moskve, smatra se ultimativnim patriotizmom. Nisam pobornik termina “autošovinizam“, jer su njegovi očevi srpski ultranacionalisti i neočetnici, ali su upravo Vulin, Vučić, Dačić i ostala ekipa valjda knjiški primjeri definicije autošovinizma, po kome se “u ime druge države ili nacije izdaje vlastiti interes“.

I ne samo da je Vulin pun ponosa što izdaje svoju zemlju, nego on izdaje i čestite Ruse u korist Putina i njegovog režima.

A kako to?

Pa da podsjetim, još dok je bio na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, notorni Aleksandar Vulin je koordinirao prisluškivanje ruskih disidenata u Beogradu, što je kasnije dovelo do njihovog hapšenja. Tako je on sa svojim prijateljem Dačićem faktički Rusima i Putinu izručio ono najpametnije i najpotentnije što se sklonilo od ruskog režima u Srbiji. A to baćuške znaju da nagrade makar i limenim ordenom.

Konkretno, Vulinova akcija je rezultirala 2021. hapšenjem najprije Andreja Pivovarova koji je osuđen na četiri godine zatvora, a zatim je u aprilu 2022. uhapšen i Vladimir Kara-Murza koji je, prema riječima ruskog advokata Dimitrija Zahvatova, također u zatvoru zbog akcije koju je Vulin sproveo:

“Pivovarov je uhapšen zbog toga što je Vulin odnio sadržaj prisluškivanih razgovora Nikolaju Patruševu (sekretaru za nacionalnu bezbjednost Rusije). I Vladimir Kara-Murza je u najvećoj mjeri uhapšen zbog toga. U Rusiji se tako ove stvari sprovode, ukoliko nabave dovoljno materijala da vas, prema njihovim standardima, označe kao izdajnika, tek pokreću i postupak protiv vas pred sudom. Formalni razlog zašto je Kara-Murza je uhapšen je navodno sastanak u Arizoni gdje je govorio o ratu u Ukrajini”, rekao je tada advokat Zahvatov.

I tako je Aleksandar Vulin jasno i glasno, danas bi kazali potpuno transparentno još prije tri godine stao na stranu Putinovog terorističkog režima.

Kad je ‘majčica Rusija’ ispred ‘majke Srbije’

Za sve to, sa druge strane, Vulin se našao pod američkim sankcijama – zvanično zbog umiješanosti u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije. Ovo zadnje čitajte kao – špijunaža. Ali ne mari, američke sankcije u Srbiji su stvar prestiža i koriste se za bildanje profesionalnog i ličnog CV-ija. Najbolji primjer je baš Vulin kome su američke sankcije bile politička korist.

Za sve to vrijeme Vulinovog obavještajnog rada, Srbija je balansirala između navodne neutralnosti i ambivalentnog stava prema ruskoj agresiji i otvorenog navijanja za ruske horde koje uništavaju Ukrajinu. Naravski, osim navijanja, davala je Srbija i “danak u krvi“ tačnije u psima rata koji su na strani Rusa ratovali u jedinicama Wagnera, a potom i u regularnoj ruskoj vojsci.

Dabome, za sve ovo vrijeme Vulin je uz Dačića bio neka vrsta zaštitnog lica srpsko-ruskog saveza u ovom osvajačkom ratu, a ni sam se nije libio da prizna kako mu je baš ovakva “majčica Rusija“ na srcu i duši i počesto ispred nominalne “majke Srbije“.

I dok se u Srbiji vode rasprave, mahom malobrojnih evropejaca koji ne vide budućnost ove zemlje pod ruskim šljemom i tenkom; dok ti isti malobrojni kažu, kako u Srbiji nisu svi isti i kako postoji makar malo Srba koji više vole svoju zemlju od Rusije, iz Moskve preko Vulina stiže još jedan šamar i za zdrav razum, ali i za samostalnost Srbije-ako je ona još ima.

Naime, Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin dodao je onako usput Vulinu još jedan orden, da se ne baci i odlikovao ga je Ordenom “Prijateljstva” za citiram “veliki lični doprinos u razvoju i unaprijeđenju saradnje Bezbjednosno-informativne agencije Srbije i Spoljne obavještajne službe Rusije“.

A što će kazati da Rusija preko Vulina odlikuje i državu Srbiju koja se pokazala ne samo kao lojalan saveznik Rusije nego i kao najplodnije tlo za rusku agenturu na cijelom svijetu.

Neka se pripremi Dodik

A da je to tako svjedoči ne samo Vulin nego i čitava Srbija koja prstom nije mrdnula da se takva percepcija promijeni. I šta radi tzv. opozicija po ovom pitanju? Jesu li se bunili što prvi čovjek državne obavještajne službe otvoreno radi za drugu zemlju? Naravno da nisu, a sve se čini da im je jedino krivo što njih Putin nije prepoznao kao predane radnike-izdajnike i što njih nije odlikovao. Jer rusko odlikovanje u Srbiji znači zagarantovan poslovni, pravni, ekonomski, finansijski i na koncu politički uspjeh.

A zašto je to tako?

Pa zato što je Srbija zemlja u kojoj je saradnja sa zapadom izdaja, a izdaja zemlje Rusima patriotizam. A ovo je već stvar socijalne patologije, a ne geostrategije. A razloge za socijalnu patologiju možemo pronaći u malograđanskom kompleksu niže vrijednosti, možemo je naći u viševjekovnom trovanju naroda rusrofiljom koje izvodi Crkva Srbije, i na koncu možemo je naći i u socijalističkom veličanju Staljina i ostalih sovjetskih tirana koji će navodno doći i “izbaviti Srbe“, preciznije nagraditi ih za sva nepočinstva u zadnja dva vijeka, pa makar i metalnom kolajnom kao i Vulina. Ta želja za priznajem od bilo koga, makar to bio i ruski medvjed, stajala je srpski narod odlaska na pogrešan peron istorije i vožnje u vozu koji već stoljeće debelo ide u pogrešnom smjeru, a na kome nema, pogađate, pravih stanica.

Ali da se vratimo Vulinu, koji je duplo odlikovani čovjek – i kao špijun i kao Putinovo mezimče, ko je sretniji od njega?

Možda jedino Milorad Dodik, koji je tog istog Vulina “uvalio“ u izmišljeno mjesto nekakvog senatora RS-a, kako bi nastavio dobivati primanja. A i ne samo to, Dodik se nada istom odlikovanju kao i Vulin. Jer mu već dodijeljeni orden Nevskog nije nešto bitan.

I bogme je i zaslužio: radi kao ruski čovjek, jeste Putinov oficir za vezu, radi i obavještajne i poslove, protjeruje svakog neistomišljenika i na koncu od one ukradene ikone do danas postao je prvi Putinov čovjek na Balkanu. A najbitnije, dobiće on taj orden, samo se čekaju lokalni izbori da ga Putin odlikuje, jer rusko odlikovanje u srpskom narodu djeluje kao politički afrodizijak.

Na kraju nije sve do Vulina

„Ne mogu da ne sumnjam i da ne kažem da Vulin deluje kao ruski špijun u Srbiji i da je čovek koji je na neki način čak i stavio interese Moskve ispred interesa Beograda“, kazaće Vojislav Milovančević, urednik na portalu Nova.rs.

A ja za kraj mogu kazati, moj Vojkane, upravo zato ga i voli srpski narod i upravo zato putinofilske politike u Srbiji pobjeđuju! Jer Srbija se smiriti neće dok ne postane zvanična ruska gubernija!

Sloboda, istina, nezavisnost, ravnopravnost, poštenje, šta je to?

Davno, pradavno je to pogubljeno na povijesnom putu Srbije, a ovaj nesretni Vulin, nagrađeni ruski špijun na srbijanskom dvoru samo posljedica, a ne uzrok!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera