Skok u budućnost bez Dodika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je novi projekat ‘Skok u budućnost – Srbija 2027’; svega je tu bilo, samo nije bilo Milorada Dodika.

Milorad Dodik sigurno neće Vučiću ostati dužan, ali poštuje trenutnu situaciju, piše autor (Pixsell)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je, po ko zna koji put, još jednu predstavu za narod, tzv. zamazivanje očiju, predstavljajući novi projekat “Skok u budućnost – Srbija 2027”. Svega je tu bilo, od renoviranja do izgradnje, od puteva do pruga, od dualnog obrazovanja do veštačke inteligencije i “mozga” kojeg je, u vidu super kompjutera, Srbija kupila još 2021. godine. Samo nije bilo Milorada Dodika. Kako i zašto, niko ne zna.

Zar da na ovom kapitalnom skupu, kojeg je prenosilo 48 televizija, što je verovatno nezvanični svetski rekord, nije mogla da se nađe barem jedna stolica, ili hoklica za Dodika? Čovek koji je uveličao plasman Srbije na Evropsko prvenstvo u fudbalu, koji je sa Vučićem badnjak unosio u Predsedništvo Srbije, koji je na kraju glasao na izborima u Srbiji, zajedno sa još nekoliko desetina svojih sunarodnika iz Bosne i Hercegovine, nije zavredio poziv za najvažniju prezentaciju u istoriji Srbije. Osetilo se njegovo odsustvo, kao što je evidentno bilo i to da je tih 18 milijardi evra planirano da se potroši samo na teritoriji uže Srbije. Ništa, dakle, nije predviđeno sa srpski svet u neposrednom okruženju. Možda će neka apoteka na severu Kosova biti okrečena, to ne može da se spori, ali teško da će bilo šta od tolikog novca završiti van granica uže Srbije.

Vučiću za domaće potrebe ne treba Dodik

Dodik sigurno nije imao pametnija posla nego da na dan Svetog Jovana, 20. januara, bude u Palati federacije i da frenetično pozdravlja “kvantni skok” Srbije u budućnost. Pozivnica ovoga puta, izgleda nije stigla u Banjaluku.

I sada svi imaju pravo da se zamisle da li se to Vučić ograđuje od Dodika, da li su im malo zahladneli odnosi. Neverovatno je da Srbija skače u budućnost bez Dodika. Sa njim bi taj skok bio malčice duži, ali nije. Izgleda da Vučić ne voli baš toliko da deli pare van granica uže Srbije.

Očigledno je da je Vučić izveo još jednu predstavu za domaću javnost i nije želeo ni na koji način da bude ometen i kritikovan zbog nje. Da se radi o dobro režiranoj predstavi govori i podatak da je dan ranije organizovana generalna proba dok je Vučić u Davosu pravio najvećeg, najboljeg i najlepšeg sneška belića u Švajcarskoj.

Za domaće potrebe mu nije potreban Dodik. Nije imao nijednu poruku koju je valjalo poslati, a koja bi pretpostavljala njegovu nazočnost u Beogradu. Prosto i jednostavno – nije mu bio potreban. Ceo taj cirkus je organizovao kako bi još malo zamajavao svoj narod koji je izgubljen od izbora i koji provodi dane u posleizbornoj depresiji. Dodik je odigrao svoj deo posla na izborni dan, a ovo je planirano da prođe bez njega, i to je to.

Podsećanja radi, sličnu predstavu je Vučić režirao i krajem 2019. godine. Tada je to predstavljeno kao projekat “Srbija 2025”. A, onda je došla korona i više niko nikada nije pomenuo nije taj monumentalan projekat koji je trebalo iz korena da promeni Srbiju. Ni tada nije bilo Dodika, tako da sve ovo možda i nije slučajno.

Ume Vučić tako malo da hladi pojedine ljude iz svog okruženja. Sa Dodikom je to uradio nekoliko puta, ali uvek kada je to njemu trebalo, Dodik mu se našao. Umeo je to i Dodik da iskoristi i zloupotrebi, nije da nije, ali je jasno ko je tu glavni. Zna se ko je predsednik svih Srba, za ne.

Dodik Vučiću sigurno neće ostati dužan

Možda Vučić nije hteo dodatno da iritira međunarodnu zajednicu, jer već ima probleme zbog izborne krađe sa zapadnim svetom. Sada je u fazi kada čini sve ustupke ne bi li odstranio teške misli moćnika sa Zapada zbor uvoza birača iz RS, pa bez ijedne reči prihvata kosovske tablice i ukidanje dinara na Kosovu. Sve daje, samo da mu u vlast niko ne dira. Zato je Dodika izostavio sa promocije skoka Srbije u budućnost.

Dodik bi možda i nepozvan došao, ali sigurno da mu je stavljeno do znanja da je bolje da ostane po strani i da će biti dana za druženje i veselje. Možda i zna da od tog skoka neće biti ništa i da se radi o bajkama čiji deo i ne treba da bude. A, “ljubav” između njih dvojice sigurno nije ničim narušena u međuvremenu.

Ta patološka veza će biti u narednom periodu sigurno na iskušenju, jer mnogo toga je na tasu. Dodik se pokazao kao strpljiv, ali i nametljiv, tip igrača. Sigurno neće Vučiću ostati dužan, ali poštuje trenutnu situaciju. Verovatno je svestan da Vučić sada mora da amortizuje sve kritike i napade sa Zapada zbog izborne krađe i neće da mu stane na muku. Uostalom, taj projekat se zove “Skok u budućnost – Srbija 2027”, a ne “Srpski svet 2027”, ili “Velika Srbija 2027”, i pri tom je velika obmana.

Na Dodika uz Vučića smo, međutim, toliko navikli da je više nego neupadljivo njegovo neprisustvo ovako važnom događaju. Vučićeve sve predstave i sve zakulisne radnje su odavno pročitane i dobro znane čemu služe, tako da će svi preživeti to što Dodika nije bilo na jednom takvom događaju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera