Sa lažnim tablicama pravo u nestanak entiteta Republika Srpska

Šta god da se uradi sa lažnom registarskom tablicom entiteta Republika Srpska, ona uvijek na kraju završi na nekom traktoru, u izbjegličkoj koloni na novosadskoj Futoškoj pijaci.

Riječ je o klasičnoj provokaciji koju je Dodikov režim doveo do savršenstva, piše autor (Pixsell)

Na Sudu Bosne i Hercegovine 17. januara trebalo je biti održano ročište protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, ali je otkazano.

Dodiku su predviđeni šou ukrali njegovi stranački poslušnici, koji su se ispred suda pojavili sa lažnim kartonskim tablicama entiteta Republika Srpska. Riječ je o klasičnoj provokaciji koju je Dodikov režim doveo do savršenstva, ako provokacija može biti savršenstvo. No i režim, i građani entiteta, i pristalice Milorada Dodika moraju biti svjesni da će svako markiranje Republike Srpske kao države – da li putem kartonskih tablica ili lažnog pasoša – odvesti taj entitet u nestanak.

I ovo ne govorim samo ja, nego to kaže i zakonska, historijska i civilizacijska nužnost.

Za one koji ne znaju, uoči obilježavanja neustavnog i nelegalnog dana tog entiteta na društvenim mrežama je prvo osvanula fotografija mladića Jovana Ž. koji je na svoj automobil postavio odštampane registracione oznake tzv. Republike Srpske. Na automobil marke Mercedes postavio je oznake: GA 09-01-92 što označava neustavni Dan Republike Srpske, 9. januar 1992. godine kada srpski političari smatraju da je nastala. GA je skraćenica za Gacko.

Nije trebalo dugo, a TikTokom su se proširile i viralno raširile fotografije ljudi diljem tog bosanskohercegovačkog entiteta sa izmišljenim i lažnim tablicama. Stvar je otišla toliko daleko da su se i službena vozila iz Republike Srpske “kitila“ ovim nezakonitim saobraćajnim simbolima, koji su inače u realnosti potpuno bezvrijedni i ništavni.

Sve je počelo sa lažnim pasošima

Da vas podsjetim, još tamo 2018. godine mladi socijaldemokrati iz Republike Srpske su na Trgu Krajine u Banjoj Luci dijelili pasoše tzv. Republike Srpske, kojima su navodno željeli skrenuti pažnju na “turističke potencijale ovog entiteta“ (sic!). I tada se autor ovih redova pitao zašto je čitava stvar ostala nekažnjena i zašto se Dodikovi nasljednici koji su pravili pasoš “turističkih potencijala“ nisu sjetili Tomašice, Potočara, Keraterma, Omarske i ostalih toponima zla, koji jesu odistinski simboli tog bh. entiteta.

Kažem, čitava stvar je ostala nekažnjena, pa je to otvorilo put situaciji u kojoj je postavljanje nelegalnih tablica postala zapravo utrka SNSD-ovih kadrova na kratke staze ko će se više dodvoriti Miloradu Dodiku.

Na prvom mjestu se tako našla potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević, koja se fotografisala ispred Suda BiH sa nelegalnim tablicama.

Šta bi bilo kada bi se pojavile registarske tablice Sandžaka?

Možete li zamisliti da se neko ispred državnog suda Njemačke u Berlinu ili bilo kog državnog suda, šta znam, recimo u Beogradu, pojavi sa lažnim državnim tablicama Bavarske ili Sandžaka? Ne možete, naravno!

U Bosni i Hercegovini ne samo da je i to moguće, nego to čini druga osoba po važnosti u entitetskoj skupštini. Nekažnjeno, dabome, to ne treba više ni ponavljati.

I stvar je otišla toliko daleko da čak i opozicija u Republici Srpskoj, koja je po pravilu radikalnija od Dodika, osuđuje ovu šaradu.

Tako zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajilica kaže: “SNSD danas, sa ovim na kartonu odštampanim tablicama i pasošima, izgleda žalosno i tragikomično. Oni misle da će im tako još jednom proći njihov lažni patriotizam, ali zaboravljaju da ima nas koji se sjećamo i koji smo tu da podsjetimo narod Republike Srpske da su oni to ukinuli.“

I paradoksalno, upravo je Dodik onomad ukinuo tablice koje i jesu bili asocijacija na zločinačko, separatističko naslijeđe Karadžića, Mladića, Plavšićeve i Koljevića. Naravno, u međuvremenu je Dodik od čovjeka koji je priznao genocid u Srebrenici i koji je rekao da je Mladiću mjesto u Haagu, postao ljubitelj ratnih zločinaca i najodgovorniji čovjek za najveću poslijeratnu krizu u Bosni i Hercegovini.

A štamparije rade u tri smjene…

Ali da se vratimo na stvar, a stvar je potpuno jasna – svaki pokušaj secesije, pa makar on bio iskonstruisan i banalizovan, kao u slučaju lažnih registarskih tablica, mora biti sankcionisan, jer se provodi pod kapom oficijelnog režima iz Banje Luke. Dakle, nije riječ o grupi nekakvih bizarnih performera, nego o titularima moći u Republici Srpskoj.

Prema dostupnim podacima, štamparije u Republici Srpskoj prebukirane su materijalima za štampanje tablica koje očigledno planiraju lijepiti preko postojećih sa bh. oznakama. A što će opet kazati da nije riječ o nekoj kratkotrajnoj vizuelnoj stihiji, nego o isplaniranoj i koordinisanoj akciji sa ciljem podrivanja ionako rovitog ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine.

A šta radi famozna međunarodna zajednica, šta radi Ured visokog predstavnika i sam visoki predstavnik?

Iz moda povremenih prijetnji Dodiku su se svi zajedno vratili u mod “podržimo Dodika kao konstruktivnog političkog partnera“. A to Dodiku govori samo jednu stvar: da može nastaviti dalje i sa sprdanjem suda i sudstva, i sa širokopojasnim stvaranjem vizuelnog identiteta nezavisnog entiteta, i sa zakonskim okvirom za secesiju.

Ali…

Futoška pijaca kao konačno odredište

Historija, i to ona najbliža, naučila nas je da su upravo ovakve tablice i oznake bile kraj postojanja secesionističkih, velikosrpskih projekata.

Sjetićemo se tzv. SAO Krajine, koja je pod zločincem Milom Martićem, imala i svoje registarske tablice i kvazipasoše, pa je ista ta SAO Krajina završila u vojvođanskoj ravnici nakon hrvatske Vojno-redarstvene akcije “Oluja“.

Sjetićemo se i Karadžićevih i Mladićevih ratnih registarskih tablica u Republici Srpskoj, koje su skončale na smetlištu historije sa zločincima Karadžićem i Mladićem i to upravo uz pomoć tada proameričkog čovjeka Milorada Dodika. I tada su te tablice, pogotovo iz zapadnih dijelova Bosne i Hercegovine, viđene opet u izbjegličkim kolonama u Vojvodini.

Čini se, ne zato što to ja to kažem nego zato što je to historijska i civilizacijska nužnost, da svako onaj ko se kiti neustavnim registarskim tablicama u srpskom svetu prije ili kasnije završi ili u izbjegličkoj koloni, ili odustane od secesionističkih namjera.

Kosovski poučak

Najbolji pokazatelj za to jeste država Kosovo, koja je nakon dugo peripetija ipak uspjela da osigura jedinstvene registarske tablice na cijeloj svojoj teritoriji. Pogađate, one srpsko-secesionističke sa sjevera Kosova su ukinute.

I ovo treba iz dana u dan ponavljati, prije svih građanima entiteta Republika Srpska jer će oni, ako se budu držali svog sumanutog rukovodstva i njihovih planova, biti ti koje će se naći u još jednom gubitničkom čudu.

A Milorad Dodik i njegova svita odavno imaju i diplomatske putne iskaznice i političko-pravni imunitet. Zašto je to tako, pitanje je za međunarodnu zajednicu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera