Teško Republici Srpskoj ako je Vučić brani

Od prvih koraka u srpskim radikalima, pa sve do današnjih dana, Vučić je izuzetno jak na riječima kada se priča o srpskom narodu i njegovoj odbrani. Tako se sada ‘okomio’ i na Republiku Srpsku.

Kako da Aleksandar Vučić vlada ako nema ugroženih Srba, pita se autor (Reuters)

Pokušaj novinara u Beogradu da dobiju odgovor na pitanje šta predsednik Srbije misli o 9. januaru kao Danu Republike Srpske nije urodio plodom, jer je Aleksandar Vučić kratko odgovorio da niko ne može da ukine RS.

Ništa nije novo ne dobiti odgovor na konkretno pitanje od Vučića. Pitanje o ovom prazniku je bilo sasvim na mestu, ali Vučić nije želeo, ili smeo, da detaljnije ulazi u analizu problematike 9. januara i okrenuo smer ka onome gde može da profitira kao samoproglašeni vođa srpskog naroda, a to je opstanak RS-a.

Nešto je baš počeo da žestoko brani RS u poslednjih nekoliko obraćanja javnosti. Teško da je to slučajno, kao i sve ono što godinama unazad radi. Kosovo je sve dalje i dalje, i valja mu da se okititi nečim što nije poraz, gubitak, poniženje. Zato se sada drži RS-a ko pijan plota. A, toliko je hrabar u tome da nije smeo da se pojavi ni na jednoj manifestaciji na kojoj se obeležavala proslava dana RS-a.

Poslao je mnoge emisare, uključujući i novog senatora RS-a, svog imenjaka Vulina, ali i novu političku zvezdu – doktora Branimira Nestorovića, poreklom sa planete Mars koji sticajem okolnosti egzistira na Zemlji koja je ravna ploča, doduše malo zakrivljena. Neko bi mogao mirne glave da se zavitlava i da kaže – Kakav praznik, takvi i gosti, ali trenutak je više nego ozbiljan da bismo se šalili.

‘Klinački štosevi’

Zašto njega nije bilo u Banjaluci, zašto se sve završilo na čestitki i usaglašenom vatrometu, nije govorio, niti će, ali dobro je razumeo stav međunarodne zajednice po pitanju Dana RS-a i ostao kod kuće. Za svaki slučaj. Sve on to dobro zna, i zato ponavlja floskulu o tome da niko ne može da ukine RS. A, ponavlja to od kada je došao na vlast. Ponavlja kao papagaj kako poštuje teritorijalni integritet i celovitost RS-a, Dejtonski sporazum, i postojanje RS-a u okviru njega. Slobodno, međutim, možemo da kažemo da nikada nije bio ni iskren kada je govorio i integritetu i celovitosti BIH.

Kukavica, kakav je oduvek i bio, Vučić se služi klinačkim štosevima. Čestita praznik, unosi badnjak sa sve Dodikom, i ostalom ekipom iz tzv “srpskog sveta”, u predvorje svog radnog mesta, ali da se pojavi u Banjaluci – ne sme. Zato je glasan da u nedogled deli patriotske lekcije i živi u svetu sopstvenih iluzija kojeg je Vulin nazvao – srpskim.

Slično se, takođe, ponaša i po pitanju te Vulinove kovanice o postojanju “srpskog sveta”. Okupio je na Badnji dan sve predstavnike tog sveta koji su u Predsedništvo Srbije došli iz Hrvatske, Crne Gore, RS-a i sa Kosova, kako bi uneli badnjak. Ceo srpski svet je tako stao pod jedan badnjak. Ali, on se javno distancira od tog sveta. Za sebe kaže da je predsednik svih građana Srbije, a ne kao što Vulin tvrdi da je predsednik svih Srba ma gde oni živeli. Ne priznaje ideologiju tog sveta, ali sve radi da bude taj o kome Vulin govori, makar taj svet i ne postojao.

‘Kako vladati bez ugroženih Srba?’

Za to vreme, dok se trudi da delima ne izazove reakciju onih koji drže štap u svojim rukama, jedan od njegovih najbližih saradnika Vladimir Đukanović, čestitajući Dan RS-a poručuje – “Ljubavi naša, srećan ti dan državnosti. Jednoga dana zajedno u istoj državi. San živi večno!”. Puna je Srbija ljudi koji su u Vučićevom neposrednom okruženju koji i dalje sanjaju veliku Srbiju i on to mirno gleda i prećutno odobrava. Isto kao što se od Dodikovih pretnji otcepljenjem brani pričom o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BIH.

Od prvih koraka u srpskim radikalima, pa sve do današnjih dana, Vučić je izuzetno jak na rečima kada se priča o srpskom narodu i njegovoj odbrani. Tako se sada “okomio” i na RS. Brani je svom svojom snagom iako je jasno ko i kako ugrožava postojanje RS-a. On danas, više nema šta ni da brani, sem RS-a. Kosovo je predao na tacni kako ga nikada nisu predali ni Slobodan Milošević, ali ni Vojislav Koštunica, ni Boris Tadić. Kako da vlada ako nema ugroženih Srba?

I na samom kraju samo jedan kratka i poučna crtica, upućena pre svega ljudima koji žive u RS-u. Šta god i ko god da je sebe predstavljao da brani interese Srba izvan Srbije, a činio je to na osnovama koje su začete u radikalskim šinjelima, nije uspeo da tom narodu na bilo koji način pomogne. Gde god da je ta ekipa, uključujući i Vučića, branila Srbe, Srba gotovo da i nema. I ne treba potezati u daleku prošlost. Dovoljno je samo pogledati poslednjih nekoliko godina i videti kako je Vučić odbranio Srbe na Kosovu. Srbi danas na Kosovu nemaju pravosuđe, policiju, lokalnu samoupravu, elektrosistem, Gazivode, a ostali su bez poslednjeg “državnog simbola” – saobraćajnih tablica. Postali su jedini narod u Evropi kojem treba viza za ulazak u EU. Pametnom dovoljno. Ako Vučić bude nastavio ovim putem i da na isti način brani i odbrani RS, lako je moguće da ipak postoji neki ko će ukinuti RS. Na osnovu izloženog, svi znamo ko je taj.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada