Odakle Vulin u blizini američkog diplomate?

Prisustvo šefa Bezbednosno-informativne agencije Srbije na događaju na kojem je govorio američki ambasador u Beogradu Christopher Hill pokrenuo je čitav niz nagađanja.

SAD je Aleksandra Vulina stavio pod sankcije 11. jula (EPA)

Prisustvo šefa Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina na događaju na kojem je govorio američki ambasador u Beogradu Christopher Hill pokrenulo je čitav niz nagađanja, ali i pitanja na koja su danima stizali odgovori. U jednom od najpoznatijih srpskih sela Pranjani tradicionalno se godinama unazad obeležava godišnjica od misije Halyard. Radi se o operaciji “Vazdušni most”, najuspešnijoj misiji spasavanja američkih i savezničkih pilota i avijatičara tokom Drugog svetskog rata. U toj misiji je iskorišćen improvizovani aerodrom u Pranjanima kod Čačka, sa kojeg su evakuisani piloti avijatičari, njih oko 500.

Ovu akciju su, prema zvaničnim podacima, koje ne dovode u pitanje ni Beograd, ni Washington, sproveli vojnici i oficiri Jugoslovenske vojske u otadžbini 1944. godine. Operacija Halyard je istovremeno bila predmet osuda i rasprava na nedavnom Sarajevo Film Festivalu, na kojem je pušten trejler iz istoimenog filma. I sve to sada čak nije mnogo ni bitno ni važno, već je to činjenica da su se Hill i Vulin našli na istom mestu u isto vreme.

Predsjednik zna odgovore na sva pitanja

Sjedinjene Američke Države su Vulina stavile pod sankcije 11. jula, zbog, kako je navedeno, umešanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije. Iz SAD-a je stiglo tumačenje da su Vulinovi postupci unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji, kao i da je uključen u lanac trgovine drogom. Ono što mu je američka administracija takođe zamerila jeste podrška Rusiji koja je ovoj državi omogućila platformu za dalji uticaj u regionu.

Na sve to je ambasador Hill rekao da SAD ne želi da ima bilo kakve poslove sa šefom BIA-e i da ga ne želi u svojoj zemlji. Ako je tako već rečeno, onda je sasvim logično pitanje: Odakle Vulin pored Hila u Pranjanima? Odgovor na ovo pitanje dao je, a ko drugi nego, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema predsednikovim rečima, Vulin je bio pozvan i pozivu se odazvao. Američka ambasada je rekla da ona nije organizator tog skupa i da ona nije zvala Vulina. Kako je rečeno, u pitanju je “otvoreni događaj u organizaciji Fondacije Halyard”.

Mnoge je iznenadilo da pojava Vulina nije dovela do toga da Hill napusti ovaj događaj, ako ga već ne žele u svom okruženju, i ako je već učestvovao u trgovini narkoticima, i ako podržava Rusiju, i ako radi na širenju njenog uticaja u regionu… Mnogi će reći da je Hlil diplomata i da je važnije bilo da tom prilikom pošalje poruku od pravljenja diplomatskog skandala. Ono što jeste problem je to što je srpskom društvu sve to dovelo do razmišljanja o otopljavanju odnosa na relaciji Washington – Beograd po pitanju Vulina.

Je li ambasador namjerno ‘iskulirao’ Vulina?

Svega dva dana pre Pranjana, dnevni list Danas je objavio informaciju, iz vrha vlasti, da će Vulin biti smenjen i da bi na njegovo mesto mogao da bude postavljen aktuelni ambasador Srbije u Washingtonu Miloš Đurić. Vulinovo prisustvo u Pranjanima je, na taj način, dobilo izvesnu dozu demantija te informacije, ili barem pokušaj Beograda da otopli odnose sa SAD-om po pitanju Vulina.

Vulinovu smenu je demantovao i Vučić, koji je imao posebnu potrebu da naglasi da informacije ovakvog tipa aktuelnom šegu BIA-e “produžavaju život” na toj poziciji. Još je dodao da mu Đurić nikada nije “pao na pamet” kao neko ko bi mogao da se nađe na čelu BIA-e. Jasno je da Beograd pokušava na sve načine da malo olabavi američki stav po pitanju Vulina i da računa na Hillovu fleksibilnost. Ona je, u krajnjoj liniji, dokazana tako što je američki ambasador, uprkos prisustvu Vulina par metra od njega, održao govor na tom iventu. Drugo je pitanje da li je Hill “iskulirao” celu situaciju iz diplomatskih razloga, ili je pristao da malo popusti.

Nije tajna da je Vulin jedan od najvažnijih saradnika predsednika Srbije. Radi se o čoveku koji se nalazio na svim najvažnijim funkcijama kada je u pitanju bezbednost, ali je ujedno Vulin neko ko je itekako odgovoran za loše odnose Srbije sa komšijama – Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Kosovom, čiju samostalnost Srbija ne priznaje. Možda je upravo to što Vučiću pred izbore nedostaje – Vulin, koji će da svađa i da vređa, a Vučić bi to iskoristio za mobilizaciju glasova i novu patriotsku šarenu lažu kakvu stalno imamo priliku da gledamo.

Spekulacije, skrivene namjere, skandal

Odgovornost je i na medijima, da ne nasedaju na svakakve informacije koje dobijaju od raznih emisara, jer je očigledno da se iza svake informacije ovakvog tipa i značaja kriju neke prikrivene Vučićeve ideje. Uopšte ne bi bilo iznenađenje da Vučić Vulina smeni i stavi ga na neku novu poziciju na kojoj bi mogao da mu pomogne i da to uopšte nema veze sa američkim sankcijama. Poznajući Vučića, međutim, još bi manje iznenađenje bilo da usliši upućena mu šaputanja da smeni Vulina, jer malo li je puta to do sada uradio. Pitanje je koliko je to sve sada moguće, jer Washington u jednoj stvari ne greši, a to je Vulinova podrška Rusija. Verovatno je da se sada o Vulinu malo i Moskva pita.

Da je u Pranjanima bilo drugačije, mnoge stvari bi bile jasnije. Ovako sve na kraju svodi na spekulacije, bez jasnih saznanja kakve su čije namere. Prisustvo Vulina na obeležavanju godišnjice u Pranjanima je sigurno skandal, kao što možemo da kažemo da je HiIl trebalo da jasno stavi do znanja šefu BIA-e da je nepoželjan. Niko, a najmanje neko ko je Vulina sankcionisao zbog, kako tvrde, umešanosti u trgovinu narkoticima, ne bi trebalo da se pojavljuje na istom mestom sa takvom osobom i to je mnogo poraznije prisustva sankcionisane persone.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera