Izvinite trampovci, 2024. godine neće biti građanskog rata

Stroge zatvorske kazne učesnicima nereda na Capitolu osigurat će da se Trumpovi sljedbenici drže vijorenja MAGA zastava i ništa više.

Sumnjam da su manijakalni Trumpovi sljedbenici spremni poslušati još jedan šarlatanski poziv na 'građanski rat' (AP)

S vremena na vrijeme, Sarah Palin pokušava pobjeći iz čistilišta irelevantnosti čineći ili govoreći nešto za što je propala kandidatkinja za Kongres vjerovatno uvjerena da će je, makar nakratko, vratiti u kulturni zeitgeist.

Sigurno je mučno za bivšu republikansku djevojku – koja je 2008. izvučena iz mraka i gurnuta u centar pažnje kao protukandidatkinja Johna McCaina – izdaleka gledati kako ju je đavolji tandem Marjorie Taylor Greene i Lauren Boebert polako i neizbježno sustigao u kalcificiranim srcima i zavjerama opsjednutim umovima partije.

I zato nije bilo iznenađujuće kada je krajem augusta Palin privukla kratkotrajni nalet životno važne pažnje dok se pojavljivala u emisiji Erica Bollinga, bivšeg novinara Fox Newsa u egzilu, na kablovskoj mreži vijesti koja je ekvivalent čistilištu, Newsmaxu.

Bolling je započeo „intervju“ s Palin nevjerojatno oštroumnim uvodom.

“Sada mi se pridružuje da procijenim svo ludilo ljevice u Americi bivša guvernerka Aljaske, Sarah Palin.”

Ko bi mogao bolje “procijeniti” i raspravljati o tome šta je “ludost” od same, još uvijek vodeće avatarke “ludosti”?

‘Moramo se naljutiti’

Palin je bila zauzeta ponovnim potvrđivanjem te vjerodostojnosti. Rekla je Bollingu nekoliko dana ranije u istom okruženju da će optužba protiv Donalda Trumpa u Georgiji – na temelju niza optužbi za krivična djela u vezi s mafijaškom shemom da se poništi njegov poraz na izborima 2020. u državi – izazvati “građanski rat”.

“One koji provode ovu travestiju i stvaraju dvoslojni pravosudni sistem, želim pitati: Šta je, kvragu? Hoćete da budemo u građanskom ratu? Jer to je ono što će se dogoditi. Nećemo to nastaviti trpjeti”, rekla je Palin.

“Moramo se naljutiti. Moramo ustati i vratiti svoju zemlju.”

Prilično jadni poklič Palin bio je pun predvidljivih bromida koji su trebali “zapaliti” – to je zaboravila – Bollingov maleni bazen neprestano ključalih gledalaca koji gravitiraju zvjezdanom prasku. Eksplicitna sugestija Palin – uokvirena, zgodno, kao “pitanje” bez posljedica – da je “građanski rat” na pomolu, izazvala je u njenom gambitu, ugodno komešanje.

Bolling je pozvao Palin da se vrati kako bi “razjasnila” svoje tipično zapaljive primjedbe. Palin je, pretpostavljam, bila više nego sretna što je udovoljila tome, jer je to značilo raditi ono što najviše voli, buljiti – smrznutim pogledom zaprepaštenog čuđenja – u kameru.

Palin je neuvjerljivo tvrdila da su njene “riječi” bile “izokrenute” i da je bila prisiljena “pokleknuti” u svjetlu “prijetnji, laži i lažnih optužbi”. Srećom, Palin je uspjela izaći iz svoje tople čahure alternativnog svemira na pet minuta ili tako nešto kako bi insistirala na tome da je samo postavila pitanje o “ljevici”. Nema faula. Nema štete.

“Postavila sam pitanje”, rekla je Palin.

“I ponovit ću tačno to pitanje… šta je to što želiš, ljevico? Želite li građanski rat, jer mi ne želimo. Ja ne.”

Društvo se ne treba uzrujavati

Sada, nisam siguran kojoj se “ljevici” Palin obraćala u svom oslobađajućem govoru budući da je “ljevica” kao organizirano, političko načelo bilo kakvog koherentnog uvjeravanja, nebitno u Americi.

Ali Palin i društvo ne trebaju se uzrujavati. Amerika neće pasti u “građanski rat” – izvan ukorijenjenih ideoloških i retoričkih podjela koje su generacijama bile definirajuća karakteristika unakaženog američkog političkog tijela.

Palin nije prva, niti će biti posljednja prevarantica ovisna o močvari kablovskih vijesti koja je potaknula milione povodljivih ovisnika o njoj da se “dignu” i “uzmu Ameriku natrag” u onome što bi odgovaralo optužbi MAGA-ine ne tako bistre brigade, iz poznate udobnosti njujorškog televizijskog studija ili, u slučaju bivše potpredsjedničke kandidatkinje, njenog podruma prekrivenog zvijezdama i prugama.

Proba se dogodila 6. januara 2021, kada je Capitol napadnut kako bi se – putem zastrašivanja i nasilja – spriječila potvrda izbora Joea Bidena za predsjednika.

Nakon što je pobunjenike predvođene grupama „Oath Keeper“ i „Proud Boys“ bacio u divljaštvo, Trump se brzo sklonio u Bijelu kuću kako bi gledao i pljeskao kako se odvijaju njegovi zlokobni planovi sa udaljenosti koju je očito smatrao sigurnom.

Budite uvjereni, Palin će slijediti Trumpovo kukavičko vodstvo i izbjeći da bude i blizu “mjesta” u bilo kakvoj stvarnoj ili izmišljenoj reprizi ludih, kakofoničnih događaja od 6. januara. Ona bi, poput Trumpa, ostala daleko na začelju.

Lakovjerni miljenici su potrošni materijal, a ne Sarah Palin.

No, Palin bi trebala paziti šta želi – ili ne. Grupa nekada drskih, razmetljivih vođa „Oath Keepera“ i „Proud Boysa“ osuđena je za pobunu na oštre zatvorske kazne, uključujući i najponosnijeg „Ponosnog dječaka“ u polo majici: Enriquea Tarria, koji će sljedeće 22 godine provesti u federalnom zatvoru – što može, ali i ne mora oštetiti njegov ponos.

Trumpova prijetnja osvetom

On se pridružuje mnoštvu drugih nabrijanih entuzijasta koji su postali potencijalni “revolucionari” zatvoreni širom SAD-a jer su upali u Kongres. Trump, glavni pobunjenik, optužen je za svoju ulogu u poticanju, raspirivanju i planiranju neuspjelog državnog udara.

Uz volju mudre porote, Trump bi uskoro mogao dijeliti ćelijski blok s Tarriom kako bi se prisjetio onih uzbudljivih, ne tako davnih boljih dana kada su pokušali osujetiti mirni prenos predsjedničke ovlasti.

Naravno, Trumpovi manijakalni sljedbenici zadovoljni su vijorenjem MAGA-inim zastavama na svojim trijemovima i sa stražnjih strana svojih kamioneta, ali sumnjam da su spremni, ovih dana, poslušati još jedan šarlatanski poziv na “građanski rat” i riskirati produženi boravak u hotelu sa rešetkama.

Siguran sam da će oni i Palin pronaći znatnu utjehu znajući da će, ako bude ponovo izabran, Trump – oduvijek autoritarac alergičan na vladavinu zakona – iziskivati brzu i zadovoljavajuću osvetu tako što će odmah održati svoj žestoki zavjet i zatvoriti svoje političke protivnike.

“Bit ću predsjednik za godinu i pol i izabrat ćemo najjačeg, najtvrđeg i najcjenjenijeg državnog advokata, a ako budu krivi, sve ćemo ih strpati u zatvor gdje im je i mjesto”, obećao je četverostruko optuženi i vjerovatno republikanski predsjednički kandidat u srijedu na Truth Socialu.

Ako se taj horor inspirisan huntom dogodi, Palin bi mogla dobiti svoj građanski rat – ili ne.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada