Ovo je karma i neće pomoći Trumpu da pobijedi 2024.

Oni koji su predviđali da će Trumpovi republikanci pobijediti demokrate na međuizborima 2022. nisu bili u pravu. To će se opet desiti 2024.

Bivši predsjednik stiže na sud, u utorak 4. aprila 2023. u New Yorku (AP)

Juhuuu! Lopov je uhvaćen.

Pošteno govoreći, pretpostavljam da sam trebao napisati „navodni“ lopov je uhvaćen. Ali, kada je Donald Trump, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i karijerista, bio pošten prema bilo kome, ikada?

Ovo je, naravno, retoričko pitanje koje ima za cilj bocnuti u krhke osjećaje legije žestokih sljedbenika „Dona“ Trumpa, koji misle da je ideja građanske dužnosti paradirati u jeftinim, kičastim majicama pozivajući jedni druge na „liberalni poklik“ dok se voze u terenskim vozilima ukrašenim zastavama.

Liberali i milioni prosvijetljenih Amerikanaca su, pretpostavljam, plakali od neobuzdane sreće i olakšanja dok su MAGA („Učiniti Ameriku ponovo velikom“) mizantropi uključivali Fox News da gledaju svog jednako ushićenog i nepismenog lidera dok izjavljuje da nije kriv na nevjerovatnom, čistom, plavom nebu u utorak poslijepodne u New York Cityju.

Uplakani sljedbenici Trumpa mogu pronaći utjehu u saznanju da se Trump konačno pridružio desecima hiljada entuzijasta kamuflaže koji su, na njegovu retoričku zapovijest, upali u Kapitol 6. januara 2021: glavni pobunjenik je, poput njih, sada optuženik.

Prosvijetljeni Amerikanci i ja, ćemo, u međuvremenu, naći radosnu utjehu u slavljenju ovog veličanstvenog dana koji se predugo činio nedostižnim i koji će uvijek ostati zabilježen u historiji i sjećanju: Trump je prvi američki predsjednik koji je uhapšen – i to po 34 tačke, čak.

Juhuuu!

O, kako je to bio krasan prizor kada je Trump žurno ušao u gradski sud da bude optužen u vezi sa ne tako tajnim planom da plati porno zvijezdi 130.000 dolara da šuti o sada historijskoj vezi za jednu noć sa predsjedničkim kandidatom ženskarošem. Cilj ovog zataškavanja, prema riječima okružnog tužitelja Alvina Bragga, bio je pomoći Trumpu da bude izabran.

Nestalo je hvalisavo ponašanje karakteristično za ovog opakog momka. Umjesto tog, Trump se namrštio i šutio, čak i kada je pokušao podići pesnicu u znak prkosa. Konačno su njegova velika, podla usta bila zatvorena. Koji dar i blagoslov.

Samo to je dovoljno da Bragga nagrade nekom medaljom ili ključevima grada.

Rasistički oglas

Sjećam se kada su Trump i njegovi saveznici ovisni o senzacijama nagovarali svoje lakovjerne žrtve da napadnu New York u znak protesta protiv „lova na vještice“. Nekoliko naivaca se pojavilo i dalo oduška, na znak, svom ukorijenjenom bijesu. Ali, većina je ostala kući, znajući da su posljednji put kada je „Don“ Trump želio da izvrše pokušaj državnog udara za njega, završili na nišanu FBI-ja.

Po mom mišljenju, QAnon šarlatani koji su otputovali u Dealey Plazu prošlog novembra, čekajući uskrsnuće JFK Juniora, bili su brojniji od šarlatana koji su došli jučer u New York.

Kada spominjemo zatvor, „Don“ Trump je na krasnom putu da se pridruži gomili članova svoje „porodice“ koji su optuženi, osuđeni i otpremljeni u zatvor. Galerija lopova uključuje Trumpovog bivšeg menadžera kampanje Paula Manaforta, bivšeg finansijskog direktora Trumpove organizacije Allena Weisselberga i Trumpovog bivšeg savjetnika koji je postao svjedok, Michaela Cohena.

Ali možda najsočnija ironija od svih leži u činjenici da je Trump uveden, navodno, u istu sudnicu da se suoči sa sudijom u koju je nekada  u okovima uvedeno pet nedužnih tamnoputih tinejdžera poznatih kao Petorka iz Central parka. Tamo su ih natjerali na lažna priznanja korumpirani policajci i tužitelji željni naslovnica.

Ovi mladići su 1989. pogrešno osuđeni za napad i silovanje bjelkinje u Central parku. U to vrijeme, Trump je objavio oglas na cijeloj stranici u New York Timesu, zahtijevajući da se tinejdžeri pogube.

Sva petorica su 2002. oslobođena odgovornosti nakon što su proveli devet godina u zatvoru. Vjeran odvratnoj formi, Trump se nikada nije izvinio za rasistički savjet.

Prošle sedmice je jedan od Petorke iz Central parka, Yusef Saleem – kandidat za Gradsko vijeće New York Cityja – na Twitteru objavio krasan i sažet odgovor na Trumpovo krivično gonjenje. „Onima koji pitaju za moju izjavu povodom optužnice za Donalda Trumpa – koji se nikada nije izvinio što je pozivao na moje pogubljenje – reći ću jedno: karma.“

Naravno, čitav niz američkih predsjednika trebao je pretrpjeti Trumpovu sramotu i poniženje. Zaslužili su optužnice u domovini i u inozemstvu. Pa ipak, Trumpovo pozivanje na istinsku odgovornost nadoknađuje na neki način te nečuvene propuste.

Postoji mogućnost da će doći do niza optužbi koje proizilaze iz centralne uloge „Dona“ Trumpa u kakofoničnim događajima od 6. januara, njegovog oslanjanja na republikance u Georgiji da „nađu“ 12.000 glasova da preokrenu rezultat predsjedničkih izbora i njegovo gomilanje državnih tajni u Mar-a-Lagu.

Dakle, njegova pravna zaslužena kazna mogla bi, u narednim mjesecima, biti još potpunija i slađa.

Juhuuu!

Ideologija i sljepilo

Trumpa također na sudu tereti i odlučna žena E. Jean Carroll, bivša dopisnica časopisa koja se kune da ju je on seksualno napao u kabini za presvlačenje njujorške robne kuće sredinom 1990-ih. Caroll tuži Trumpa za klevetu nakon što je on negirao napad, izjavivši „ona nije moj tip“, i insistirao na tome da je izmislila optužbu kako bi povećala prodaju svoje knjige.

Uprkos brojnim sudskim sporovima s kojima se Trump suočava, jedan nepopustljivi esejista uvjeren je da je optužnica protiv Trumpa proizvod njegovog hrabrog izazivanja američke imperijalističke ratnohuškačke i neoliberalne fiskalne doktrine.

„Meta je napada jer ga smatraju opasnim zbog njegove spremnosti, barem retorički, da odbaci vašingtonski konsenzus u vezi neoliberalnog slobodnog tržišta i politika slobodne trgovine, kao i ideju da bi SAD trebao nadzirati globalnu imperiju“, pomenuti esejista je napisao krajem marta.

To je mjesto na kojem se spajaju ideologija i sljepilo.

Pobogu čovječe, Trump je 100 postotni fašista koji je jasno dao do znanja da će, ako se vrati u Ovalni ured, iskoristiti ovlasti koje time dobija tako da će general Francisco Franko izgledati kao centrista blagih manira.

Trump se vratio na Floridu i rekao nešto o podizanju optužnice. Nisam gledao jer je, siguran sam, nastavio sa imbecilnim, prostim ruganjima i nekoherentnom tiradom portiv svojih neprijatelja iz „duboke države“.

Avaj.

Na kraju, oproštajni savjet poznatom spisku stručnjaka s kablovske koji blate optužnicu i brinu se hoće li Trump iskoristiti ovosedmične događaje bez presedana da osigura još jedan mandat u Bijeloj kući. Nema potrebe da ukvasite svoje dizajnerske hlače.

Vi ste bili uvjereni da će demokrate biti poražene na kongresnim izborima na sredini mandata od strane Trumpovih ručno biranih pomoćnika.

Prosvijetljeni Amerikanci su dokazali da ste pogriješili 2022. Ponovo će dokazati da niste u pravu 2024.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera