Bursać: Dodik novinare nazvao spodobama i ozvaničio lov na njih

Imami, nezavisni novinari, slobodnomisleći ljudi, intelektualci koji drže do svog digniteta, umjetnici koji nisu u neočetničkom kalupu, borci za ljudska prva i predstavnici nevladinog sektora, svi oni su od danas ‘spodobe’ i kao takvi su legitimna meta Dodikovog režima. 

Dodik je još jednom pokazao kako je superiorno iznad ovih zakona, piše autor (Reuters)

Nakon što je režim Milorada Dodika prije dvije godine uveo izmjene Krivičnog zakona kojim se predviđaju čak i zatvorske kazne za povredu “časti, ugleda, grba, himne i amblema RS-a”, kojim su praktično svi neistomišljenici velikosrpske ideologije stavljeni sa one strane zakona i nakon što je pred usvajanjem izmjena krivičnog Zakona po kojoj se kleveta, kao i uvreda uvode na velika vrata u entitet, Milorad Dodik je “počastio” sve nas još jednom najavom, a to je njegov prijedlog za uvođenje zakona po kome će nevladine organizacije i njihovi predstavnici biti tretirani kao strani obavještajci.

Nakon ovih putinističkih najava, nije se čekalo dugo da se počne sa progonom neistomišljenika.

Kad progon postane zakonski legalizovan

Podsjećam, prvo je priveden kozarački imam Mahić, koji je komentarisao ideologiju svetosavlja, a onda je upućena i krivična prijava prema bihaćkom imamu i profesoru Štulanoviću, jer “vrijeđa entitet RS”.

I nalogodavcima je sve to prošlo!

U prvom slučaju, imam Mahić je priveden, bio je primoran da se izvinjava zbog povijesnih fakata i istine koju je kazao, a u drugom slučaju Dodikov režim je pokazao da mu entitetska granica ne znači ništa kada je u pitanju provođenje sile. U ovom drugom slučaju, važno je to kazati, poruka je jasna – svako ko svjedoči istini i bori se protiv putinističkog i ultranacionalističkog velikosrpskog režima u RS-u biće proganjan na cijeloj teritoriji BiH.

Znate razvoj događaja, nakon toga se u ovoj godini ekspresno donosi prijedlog izmjena Krivičnog zakona po kome se za klevetu može odgovarati i biti novčano kažnjen kaznom i do 50 hiljada konvertibilnih maraka, a odmah nakon toga slijedi legalizacija “uvrede” i “povrede časti” kao pravnih kategorija, kojima je faktički ostavljeno tužiocima da po vlastitoj volji i procjeni kažnjavaju ljude. Sve ljude, ponavljam, ne samo novinare, i sve ljude na cijeloj teritoriji BiH, koliko god neki naivno i neznalački mislili da se to tiče samo entiteta RS.

I još jednom je Dodik, ni časa ne časeći, pokazao kako je superiorno iznad ovih zakona i da su svi ovi zakoni zapravo kreirani kao oružje i oruđe progona i pogroma neistomišljenika, a ne kao nekakvo univerzalno zakonsko-pravno dostignuće, kako ga predstavljaju Dodikovi poslušnici na terenu koji su i predlagači zakona.

Zašto?

Dodikov lov na ‘spodobe’

Evo, Milorad Dodik je koliko juče nazvao predsjednika Kluba novinara Banja Luka Sinišu Vukelića i pojedince i redakcije iz novinarskog svijeta, a koji se bune protiv izmjena Krivičnog zakona “spodobama”.

“Mislim da oni koji su prekrdašili tome da stvaraju nepovoljnu atmosferu, žele da nametnu i sebe odbrane kao onaj Vukelić i neke druge spodobe koje godinama lažu, podmeću, reketiraju i sada žele novinarsku zajednicu kupit za sebe kako bi je navodno zaštitili”, kazuje između ostalog Dodik i priprema teren za narednu fazu.

A nazvavši novinare “spodobama” Milorad Dodik prvo urbi et orbi kazuje da za njega ne važi zakon o kleveti i uvredi, jer bi da važi morao odgovarati po tom zakonu, a neće; a drugo – najavio je i otvorio Dodik lov na vještice, ili u njegovom slučaju “spodobe”, ili preciznije najavio je lov na ono nešto malo slobodnomislećih ljudi, novinara, aktivista i intelektualaca u manjem bh. entitetu.

Pa tako danas u realnosti imamo situaciju da su dvojici banjalučkih novinara teško oštećeni automobili i da je stvarnost sve nas lupila u glavu poput najjačeg šamara.

Neka se pripremi neka nova “spodoba”. Samo procijenite ko bi to mogao biti.

Jedan od novinara kome je oštećen automobil je Aleksandar Trifunović, urednik banjalučkog magazina Buka, koji je napisao na svom Twitter nalogu:

“Jutros su meni i komšiji i kolegi novinaru Nikoli Morači brutalno izgrebana auta na javnom parkingu ispred zgrade. Šteta je ogromna. Izgrebane su haube, vrata, krov. Policija od jutros radi uviđaj i pregledaju snimke nadzornih kamera na okolnim zgradama. Ovo je tipičan pokušaj zastrašivanja, dan nakon nas je Milorad Dodik nazvao spodobama i označio mete, samo je trebalo čekati kad će neko ovo shvatiti kao naredbu”.

Treba kazati da je drugi novinar, Nikola Morača, zadnjih mjesec dana izložen sistematskom pritisku i šikaniranju od strane vlasti – privođen je i otet mu je mobitel samo zato što nije htio odati svoj izvor informacija. Dakle, stvar je jasna, režim Milorada Dodika uz pobočne huliganske sile mraka jasno kaže šta će biti sa svim ljudima koji kažu da je na snazi klasična diktatura i koji se bore protiv iste.

Moraće se ti ljudi iseliti ili će živjeti pod zaštitom koja i fizički i psihički iscrpljuje i koja na koncu vodi ili u cenzuru ili u autocenzuru.

Kao osoba koja je više puta zbog prijetnji morala da napusti Banja Luku i kojoj je uništavana imovina, posve mi je jasno kroz šta prolaze Trifunović, Morača, Vukelić i njihove porodice. Isto tako, nažalost, jasno mi je i šta će biti ako javnost – a to smo svi mi – od esnafa do visoke politike i međunarodne zajednice ne odreaguje. Ako ne bude reakcija napadnutim novinarima će biti ostavljen lični izbor, da li da nastave sa svojom nesigurnom profesionalnom avanturom ili da se kanu “ćorava posla”.

U momentima kad je najavio putinistički zakon, kojim bi se pripadnici NVO sektora tretirali kao strani obavještajci, Dodik je kazao da Fondacija Soroš ima namjeru da sjedište za Balkan, koje je bilo u Tirani, prenese u Sarajevo i dodao:

“To je očigledna namjera da se djeluje po principu na koji su naučili da destabilizuju društvo. Naravno da ćemo da se zaštitimo od toga. Soroš je ovdje neprihvatljiv, to nije dobronamjerna organizacija, već rušilačka koja želi da provede svoje rušilačke pohode, što smo gledali u nizu zemalja u svijetu…”.

Uz napomenu da je Milorad Dodik bio “ideološko dijete”, proizvod upravo Amerike i ove fondacije, treba kazati kako je sad stvar jasna do kraja:

Imami, nezavisni novinari, slobodnomisleći ljudi, intelektualci koji drže do svog digniteta, umjetnici koji nisu u neočetničkom kalupu, borci za ljudska prva i predstavnici nevladinog sektora, dakle svi oni su od danas “spodobe” i kao takvi su legitimna meta Dodikovog režima.

Samo je stvar odluke laktaškog vožda ko će kojim redom dobiti šamar i kakav će to šamar biti.

I ono malo slobodnih glasova će nestati

Najjadnije je što je takvih slobodnomislećih ljudi, nakon svih ovih decenija hajki u RS-u gotovo jednocifren.

Mnogi se sad pitaju, a gdje je entitetska opozicija u čitavoj ovoj priči. Pa opozicija je, naprimjer, sa Dodikovim SNSD-om kreirala onaj prvi zakon i opozicija bi u RS-u, budite sigurni u to, radila iste ili slične stvari kao i Dodik, samo da može.

A gdje je međunarodna zajednica? E'o im predstavnika na sastanku sa Miloradom Dodikom, koga vidi kao “uređenog i umivenog” borca za demokratiju u cijeloj zemlji.

Bojim se da će u bliskoj budućnosti novinarski izvještaji iz Banja Luke ili cijelog RS-a biti lišeni bilo kakvog kritičkog osvrta. Da je entitet poprište jednoumlja, to svi odavno znamo.

E sad, pravo je pitanje, kome je to cilj???

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada