‘Ganguline’ puste želje da FEST bude bolji od SFF-a

Bahate izjave gradonačelnika Aleksandra Šapića o poređenju filmskih festivala u Sarajevu i Beogradu nešto je s čime građani glavnog grada Srbije žive unazad deset godina.

To što Aleksandra Šapića boli činjenica da Sarajevo ima bolji festival od Beograda više govori o tome da možda nikada nije ni izašao iz svoje filmske uloge, piše autor (Sava Radovanović / Tanjug)

Od kada je vaterpolo zamenio politikom, aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izaziva kontroverze. Naravno da to nije zbog njega samog, već zbog onog što je radio i kako je radio. U politiku je ušao tako što je postao pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, a mnogi tvrde da je to bio lični izbor tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Nikada nije imao neki čvrst stav iza kojeg je stajao. Najvažnije mu je bilo da bude na vlasti. Tako se i ponašao od kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast u Srbiji.

Bio je pristalica politike nezameranja. Pričao je kako može sa svima, ali nije postojao trenutak kada bi se izjasnio da li je opozicija vlasti. Zato je jasno stavljao do znanja da je opozicija opoziciji. Sve to vreme bio je na čelu najveće beogradske opštine Novi Beograd i sanjao da jednog dana postane gradonačelnik Beograda. Taj san je ostvario tako što je svoj pokret pripojio SNS-u i odmah postao potpredsednik te stranke. Nekako se našao u prirodnom okruženju. Idu zajedno. A najvažnija stvar koja ih povezuje jeste – bahatost.

Dok je SFF rastao, FEST je padao sve niže

Upravo je tu vrstu nedoličnog ponašanja sebi dozvolio Šapić kada je rekao da, kao gradonačelnik Beograda, neće da dozvoli da Sarajevo ima bolji festival od onog za kojeg svi znamo da se zove FEST. I da se ne lažemo, FEST je stvarno nekada bio vrhunski festival. Naročito u ono zlatno doba Holywooda, kada su filmovi više ličili na umetnička dela, nego na zabavu i priliku da se zaradi.

Kako je propadala bivša država, tako je propadao i FEST. Organizatorima je bilo važno da obezbede nekoliko inostranih filmova, jedan do dva domaćih i eto festivala koji se i dalje zove FEST. I ljudi su se sklanjali od FEST-a. Tradicija i kvalitet koji je FEST nosio sa sobom upropašteni su posle godina nebrige i nemaštine za kulturu. I to se ne odnosi samo na aktuelnu vlast. Zahvaljujući svima njima, FEST je pao na grane koje nije zaslužio.

Sarajevski filmski festival je nešto drugo. Za razliku od FEST-a, koji je nastao u mirnodobskim uslovima, SFF je osnovan tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine. Nije nastao iz želje da bude najbolji filmski festival u regionu. To se desilo tako što je neko vredno radio i borio se za njega. Naročito nije bila intencija da bude bolji od FEST-a. SSF je veoma brzo stao uz rang najvažnijih festivala u regiji i svetu, a FEST je padao sve niže i niže.

Vučić ga ‘oročio’ poput devizne štednje

Šapić nije neko ko može da povrati staru slavu beogradskom filmskom festivalu. Zašto? Zato što je predstavnik partije koja nije sposobna da razmišlja šire od onoga što je dobro po nju. Da FEST može da donese ogroman broj glasova na izborima, do sada bi bio bolji od onog u Cannesu. Aktuelni gradonačelnik Beograda, međutim, nije neko kome je filmska umetnost nepoznanica. Ostvario je jednu zapaženu ulogu u filmu. Glumio je “Gangulu” u ostvarenju Kad porastem biću kengur. Čak ni ta uloga mu, međutim, nije neka velika preporuka za organizaciju filmskog festivala.

Ta vrsta bahatosti sa kojom je Šapić rekao da ne može da dozvoli da Sarajevo ima bolji festival od Beograda dok je on na čelu tog grada je nešto sa čime građani glavnog grada Srbije žive unazad deset godina bez obzira na to koji naprednjački šraf upravlja njime. Ako Šapić misli da FEST uspostavi kao najbolji festival u regionu na način na koji naprednjačka vlast put neba zida “Beograd na vodi”, ruši stari most da bi stanari tog kompleksa imali manju buku od tramvaja ili sebi proširuje stambeni prostor teško da će se to desiti. Sve što je brzo, to je i kuso, a on ni vremena nema onoliko koliko bi voleo.

I njega je, kao i premijerku Srbije Anu Brnabić, predsednik države Aleksandar Vučić “oročio” poput devizne štednje. Svi oni imaju manji vek trajanja od tegle kiselih krastavaca, kako je to primetio opozicioni poslanik Srđan Milivojević. Aktuelni gradonačelnik Beograda ne ume valjano da popuni ni formular u Agenciji za borbu protiv korupcije. Ne pravi se dobar festival tako što se dovedu Johny Deep i Steven Seagal. Nekada smo brojali dane dok se ne saopšti ime selektora. Sa najvećom pažnjom se pratila najava filmova. Ko ne bi uspeo da nađe kartu za film, gledao je da kupi u nekom od bliskih gradova gde bi se posle FEST-a prikazivali pojedini filmovi. A rad na svemu tome ne donosi glasove. Čim tako ne doprinosi, nema tu ni ozbiljne priče. Tako Vučić danas funkcioniše.

Naprednjačka nit: Onaj drugi je uvijek gori

To što Šapića boli činjenica da Sarajevo ima bolji festival od Beograda više govori o tome da možda nikada nije ni izašao iz svoje filmske uloge. Nekome bi dovoljno bilo da kaže da želi da Beograd ima, ponovo, najbolji festival u regionu, ali naprednjak je to. Mora da se “potkači” taj neko drugi, a još ako ima i konotaciju kakvu Šapić i kompanija imaju kada je reč o svemu što nije srpsko, jasno je zašto je to rekao tako kako je rekao.

FEST će, po svoj prilici, sačekati neke nove generacije da ga podignu na noge. I treba da se vrati na stare staze slave. Jednoga dana, kada se to bude desilo, sigurno je da će i SFF biti još bolji. Do tada treba još dobrih filmova snimiti, jer bez njih ni Sarajevo, ni Beograd neće imati dobre festivale. “Gangula” će uvek biti, a da je sreće, više bi ih bilo na filmu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera