Za ljubav nacije

Koliko će Milorad Dodik plaćati za povredu ugleda i časti novinarki, novinara i medijskih kuća usvoje li se izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske?

Ova količina laži, podmetanja i izmišljanja u javnom prostoru totalno je zgadilo i mentalno opteretilo značajan dio stanovništva, tvrdi Dodik (Pixsell)

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, odlučio je da ograniči svoju samovolju.

Da bi zaštitio novinarke i novinare, medijske profesionalce i medijske kuće, organizacije civilnog društva, nevladin sektor i opoziciju od konstantnog blaćenja, povrede ugleda i časti, klevete i drugih sredstava difamacije koje redovno koristi na konferencijama za štampu i kad god je u takvoj prilici, lider lokalne socijaldemokratije ponukan euroatlanskim integracijama pozvao je u pomoć Vladu Republike Srpske i Narodnu skupštinu Republike Srpske, pa i evropske konvencije.

Svesrdno je zamolio da zakonskim rješenjima naprave pouzdan okvir ograničavanja njegovog parohijalnog, pastoralnog upravljanja medijskim i javnim ugledom Republike Srpske. Da to ne bi činio on, njegova pravna služba ili njegov sekretarijat za odnose s javnošću, brigu o ograničavanju svoje samovolje u medijskom mraku Republike Srpske dodijelio je Ministarstvu pravde u Vladi Republike Srpske.

Da, tako je. Počinje veliki post Milorada Dodika koji će voditi vaskresnju odbrane ljudskih prava i sloboda, slobode izražavanja, mišljenja i okupljanja u javnosti, na društvenim mrežama i drugdje u javnom prostoru.

Kazne i za Dodika

Tako će Milorad Dodik za nepoštovanje seksualnih opredjeljenja, platiti kaznu od 20 do 100 hiljada konvertibilnih maraka, a isto toliko i za nepoštovanje rase, vjere, nacionalnosti, ili nepoštovanje grupe pojedinaca zbog neke njihove pripadnosti.

„Postoji i javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri ili nacionalnosti, koja kaže ko javno izloži poruzi ili preziru lica ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, seksualnog opredjeljenja ili rodnog identiteta, kazniće se kaznom od 20.000 do 100.000 KM”.

Uvrijedi li koga od predstavnika nevladinog sektora, organizacija civilnog društva, neki građanski pokret ili sličnu inicijativu koja mu zbog političkog djelovanja ne odgovara, Milorad Dodik platiće kaznu od pet do 30 hiljada konvertibilnih maraka.

“Ako je učinjeno posredstvom medija, društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je kleveta postala dostupna većem broju lica, ili ako je ono što se prenosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac se kažnjava većom novčanom kaznom”.

Naravno, ne bi Milorad Dodik bio suvereni vladar lokalne nacional-socijaldemokratije i predsjednik s dugogodišnjim iskustvom kad bi tako lako plaćao i uvrede za „izdajnike“, „strane agente“, „strane plaćenike“, „agente obavještajnih službi drugih država“, napad na predstavnike „političkog Sarajeva“ ili „međunarodne zajednice“, napad na političke i društvene analitičarke i analitičare, predstavnice i predstavnike nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva koje proglasi nedajbože „liderima obojenih revolucija“, „organizatorima povorke ponosa“ i promoterima nekih „liberalnih evropskih vrijednosti“.

Postoji član koji kaže da nema krivičnog djela ako je riječ o uvredljivom izražavanju ili iznošenju nečeg neistinitog u naučnom, stručnom, književnom, umjetničkom djelu, odnosno vršenju dužnosti propisane zakonom novinarskog poziva, političke ili druge javne društvene djelatnosti ili odbrane nekog prava ako iz načina izražavanja ili druge okolnosti proizilazi da nije učinjeno iz namjere omaložavanja ili ako lice dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imalo osnovanog razloga da povjeruje u istinost onoga što je prenosilo.

‘Da se popravi atmofera’

Ako Milorad Dodik, ili bilo ko drugi iz aktuelnog režima, ipak na bilo koji način dokaže da primate platu, naknadu, honorar, ili imate ugovor sa bilo kojom drugom organizacijom osim sa institucijama koje kontroliše on, njegova samovolja, njegov politički blok, postoje tada i “druge okolnosti” odnosno “osnovani razlozi” da javnost povjeruje u istinitost onog što je javnosti uputio Milorad Dodik. I da predsjednik entiteta Republika Srpska, u skladu s tim, bude izuzet od krivičnog gonjenja ili istražnih radnji s ciljem utvrđivanja (ne)poštovanja Krivičnog zakonika Republike Srpske.

“Zakoni o lažima i klevetama donose se da se popravi atmosfera u kojoj se nalazimo. Donijet će se i sve ostalo što bude trebalo. Ovi zakoni biće rigorozni. Nije problem da govorite istinu i svakome treba omogućiti da govori istinu, ali ova količina laži, podmetanja i izmišljanja u javnom prostoru totalno je zgadilo i mentalno opteretilo značajan dio stanovništva i to je na kraju nešto što je došlo sa strane. Ali na toj strani tamo imaju zakoni koji to zabranjuju, a nama nisu dali prije nekoliko godina da to uvedemo, ove godine ćemo to uraditi, veoma brzo ćemo to uraditi, neka se buni ko god hoće” – rekao je Milorad Dodik u odbranu svog prava na ograničavanje vlastitog stepena shvatanja prava i sloboda kao lidera autokratije.

Nacrt izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske samo je početni akt, prolegomena nizu zakona koje priželjkuje i može da ostvari uz dovoljan broj ruku u skupštinskoj većini koja djeluje “za ljubav nacije”. Prvi od brojnih akata koji će štiti “vitalne nacionalne interese” i “nacionalni korpus”, a kojem će se – uz volju skupštinske većine – pridružiti i zakoni o tretmanu nevladinog sektora, organizacija civilnog društva, građanskih pokreta i inicijativa, plenuma, opozicionih političara i političari (ako opozicije uopšte ima), pa potom naravno i novinarki i novinara.

Dokaže li Milorad Dodik u bilo kom svom happeningu, performansu, ili neko od podobnih djelatnika u stručnom i naučnom radu da ste na bilo koji način povezani sa bilo kojom od institucija i organizacija za koju postoji osnovana sumnja da Miloradu Dodiku ne odgovara iz političkih ili bilo kojih drugih razloga, naravno da ćete biti suočeni sa bolnom “istinitošću” čija namjera nije omalovažavanje, već “nazivanje pravim imenom”, zaštitom “vitalnog nacionalnog interesa”, odbranom “ustavnog poretka” tj. predsjedničkog autoritarnog režima.

Ko su izdajnici?

A odakle će Milorad Dodik plaćati za konkretne povrede Krivičnog zakonika Republike Srpske? Odgovor na to pitanje odakle Miloradu Dodiku da može da plati silne tužbe koje više neće zaustaviti ni demantiji, samoregulacija, ispravka netačnih navoda, mogućnost odgovora i pravo na žalbu, to – shvatili ste – spada u domen klasične klevete, difamacije ugleda i časti Milorada Dodika kao predlagača ovog zakona. Ne zbog firmi i preduzeća koje se dovode u vezu s porodicom Dodik, čija imovina neprocjenjivo raste, već zbog tog što se Milorad Dodik neće ni u bunilu dovesti u situaciju da kleveće, optužuje, vrijeđa ugled i čast, nacionalne, vjerske, rasne i seksualne slobode i ljudska prava.

Ne zbog sebe, već za ljubav nacije. Koliko zakona treba da se usvoji i kakvi oni treba da budu da se konačno definiše i utvrdi ko su “strani agenti”, “izdajnici”, “plaćenici”, lideri obojenih revolucija, neželjeni predstavnici evropskih i liberalnih vrijednosti, to je tema o kojoj se uopšte neće izjašnjavati Milorad Dodik. Isključivu brigu o tome vodiće Ministarstvo pravde Republike Srpske i Narodna skupština Republike Srpske.

Ono što Dodik obećava je da će o tome biti javna rasprava. Pa ako nekog tokom te rasprave uvrijedi, omalovaži, oblati, neprikladno nazove ili neprikladno postupi, to nije ni zbog čega drugog već isključivo zato što predloženi Nacrt izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske još nije važeći.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera