Vučić i Kurti sve dogovorili, čeka se još samo potpis

Sasvim je jasno da je sve što će Beograd dobiti u ovim pregovorima je – ZSO. Da li će Vučić uspjeti da taj detalj predstavi kao veličanstvenu pobjedu, koja treba da nadomjesti sve ono što piše u sporazumu, ostaje da se vidi.

Tekst francusko-njemačkog prijedloga postao je konačan, piše autor (Reuters)

Razgovori oko predloga sporazuma između Srbije i Kosova su nepotrebni u budućnosti i samim tim tekst tog dokumenta zvanično je objavljen na sajtu Evropske unije. Tako smo konačno svi mogli da vidimo šta piše u predloženom sporazumu o kojem se nedeljama pričalo. I to je najkonkretniji rezultat razgovora između predstavnika Evropske unije, predsednika Srbije i premijera Kosova. Albin Kurti je hteo da se taj dokument odmah potpiše, a Aleksandar Vučić je rekao da to nije bila tema razgovora i da ga zanima stav Brisela po pitanju formiranja zajednice srpskih opština.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell imao je zadovoljan izraz lica kada je saopštio da su njegovi gosti saglasni sa predloženim sporazumom. Kako stvari stoje, taj sporazum je, hteli mi ili ne da priznamo, prihvaćen. Nije potpisan, to je jasno, ali pitanje je da li bi bio potpisan da je na tom sastanku konačno dogovoreno formiranje zajednice srpskih opština. Očigledno je da samo taj korak deli Srbiju od potpisivanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. I to je pravo pitanje za Vučića: da li bi u ponedeljak potpisao sporazum da je ozvaničeno osnivanje zajednice srpskih opština?

‘Nova pobjeda’ u borbi za Srbe sa Kosova

U Srbiji će tek krenuti tumačenja o tome šta sve to piše u tekstu sporazuma, za koji su se Vučić i Kurti saglasili da nema potrebe više voditi razgovore, jer – to je to. U tom sporazumu piše da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj “međunarodnoj organizaciji”. Izbegnuto je posebno apostrofiranje Ujedinjenih nacija, ali svima je jasno da je i ta institucija međunarodna organizacija. Biće zanimljivo čuti Vučićevo pojašnjenje po ovoj stavci sporazuma.

Ništa manje neće biti zanimljiva ni situacija da u prvom članu tog sporazuma jasno piše da će “strane međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava i da će međusobno priznati svoja dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate. Sećamo se da smo bili, maltene, na ivici novog rata zbog saobraćajnih tablica, a sada se taj deo preskače kao da ne postoji. Barem u onom delu javnosti koja podržava Vučića.

Sasvim je jasno da je sve što će Srbija dobiti u ovim pregovorima zajednice srpskih opština. Da li će Vučić uspeti da taj detalj predstavi kao veličanstvenu pobedu, koja treba da nadomesti sve ono što piše u sporazumu, ostaje da se vidi. Mašinerija je pokrenuta. Od jutra do sutra, Vučićevi megafoni su krenuli u ofanzivu o značaju zajednice srpskih opština, o tome šta ona znači, da je to nova pobeda Vučića u borbi za Srbe sa Kosova. Pitanje je samo kada će međunarodni pregovarači prelomiti Kurtija da prihvati zajednicu srpskih opština.

Albinu Kurtiju neće biti lako zbog ZSO-a

Sigurno je da će se na udaru Vučiću bliskih medija naći svi oni koji će razgovore u Briselu tumačiti kao poraz Srbije, a hoće, jer je tekst francusko-nemačkog predloga postao konačan, o čemu su se Vučić i Kurti saglasili. Barem nam je tako preneo Borrell. Sigurno je da se “desnici” u Srbiji ove vesti iz Brisela nikako neće svideti i da će ih ojačati u stavu da je Vučić “izdao”.

Kada je reč o srpskoj strani u ovim razgovorima, kao pozitivan pomak može da se tumači i činjenica da se u sporazumu našao i deo o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji će vlast u Srbiji, takođe, iskoristiti za pravdanje potpisivanja ovog dokumenta. Jasno je i to da ovaj dokument nije onaj sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa, jer će se o njemu tek razgovarati u budućnosti. Član rukovodstva Srpske napredne stranke Dragan Šormaz na društvenim mrežama je protumačio ovu situaciju tako da je sporazum prihvaćen i da bi tokom marta trebalo da bude preciziran plan implementacije koji bi doveo da pravno-obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

Vučićev glavni problem je u tome što su ovi razgovori rezultirali izjavama svih strana koje su zainteresovane za rešavanje problema na relaciji između Kosova i Srbije. On je svoj deo posla uradio onako kako njemu odgovara, i to pre zvanične izjave Borrella. Ni Kurtiju neće biti lako, jer javnost na Kosovu nije oduševljena činjenicom da je zajednica srpskih opština sve izvesnija. Možda je Vučićev strah o tome da “neispunjavanje prethodno preuzetih obaveza može da uništi pregovarački proces”.

Kosovska strana će biti mnogo zadovoljnija

To je realna opasnost, ali međunarodna zajednica, pre svega Washington, mora da pronađe rešenje za ovu situaciju. Posle toga, Vučić neće moći više da vrda, naročito ako je postao i zvanično saglasan sa sporazumom o kojem više neće razgovarati. Ogromnu pomoć imaće u medijskoj mašineriji, koja je spremna na sve, pa i na fabrikovanje raznoraznih afera koje bi mogle da skrenu misli sa ovog sporazuma.

Ono što je, takođe, postalo jasno posle ovog ponedeljka jeste da daljih prolongiranja pregovaračkog procesa neće biti. Postizanje dogovora je sve izvesnije. Međunarodni pregovarači su konačno preuzeli inicijativu i svoj proces polako dovode ka cilju. Sigurno je da će na kraju tog puta kosovska strana biti mnogo zadovoljnija. Vučićeve velike reči i samohvalospevi završiće na nekom dokumentu kojim će Srbi dobiti u nekoj formi zajednice srpskih opština, ali daleko skromnijoj od onoga čemu su se vlasti u Beogradu nadale.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera