Vrijeme je da se, nakon kineskog, probuši i američki balon

Američki odgovor na navodni kineski špijunski balon ignoriše historiju globalnog nadziranja i bombardovanja.

Pripadnici američke mornarice sa ostacima kineskog balona pronađenim u blizini obale Myrtle Beacha, u Južnoj Karolini (AP)

Ponekad na ovoj našoj planeti, vojske rade blesave stvari.

U 2021, na primjer, vojska SAD-a slučajno je upala u tvornicu suncokretovog ulja u Bugarskoj. Iste godine su italijanske oružane snage greškom raznijele kokošinjac u sjevernoj Italiji.

Nešto ranije, u bici kod Karansebesa 1788, austrijska vojska slučajno je napala samu sebe, pri čemu je poginulo 10.000 vojnika.

Sada je na svjetskoj pozornici izveden još jedan bizarni vojni trik – ali namjerno.

Nedavno je američki borbeni avion oborio ono za što Sjedinjene Američke Države insistiraju da je „špijunski balon“ u blizini obale Južne Karoline; Kina tvrdi da je riječ o meteorološkom balonu koji je skrenuo s kursa. Balon je oboren pomoću rakete Sidewinder, koja je, po cijeni od 400.000 dolara po komadu, također bila oružje izbora sedmicu kasnije, kada je američka vojska unezvijereno gađala još neidentifikovanih objekata na nebu.

Ratoborne i ohole izjave uslijedile su od američkog političkog establishmenta, a predsjednik Joe Biden se odbio izviniti za obaranje kineskog balona. Časopis Aviation Week iznio je sugestiju da je jedan od neidentifikovanih predmeta možda bio jeftini balon koji je nestao iz hobi kluba Bottlecap Balloon Brigade u sjevernom Illinoisu.

U odgovoru na sudbinu kineskog balona, najviši kineski diplomata Wang Yi okarakterisao je američko ponašanje kao „gotovo histerično“ i pozvao je SAD da „ne radi takve besmislene stvari samo kako bi odvratio pažnju od svojih domaćih problema“.

SAD muči niz opasnijih kopnenih problema

Bez sumnje, SAD muči niz kopnenih problema koji su dosta opasniji od balona u blizini obale Južne Karoline. Ti problemi variraju od manjka funkcionalnog zdravstvenog ili obrazovnog sistema do tekuće epidemije beskućništva, kao i do činjenice da masovne pucnjave mogu biti proglašene zvaničnom nacionalnom razonodom.

Naoružani muškarac je 18. februara u ruralnom gradiću u Mississippiju smrtno ustrijelio šestero ljudi, što je najnovija epizoda u horor emisiji bez kraja. Ali, hej, Kina je stvarna prijetnja američkoj „sigurnosti“!

U međuvremenu je vrijedno naglasiti da, čak i ako je kineski balon uistinu nadzirao, a ne pratio vremenske prilike, američka reakcija je prilično „apsurdna“ s obzirom na činjenicu da ova država ima neprikosnovenu historiju praćenja svakoga i svačega na svijetu. To uključuje decenije posebno agresivnog špijuniranja Kine, od špijunskih aviona U2 iz perioda Hladnog rata do danas.

Naravno, američko jednostrano darovano pravo da djeluje kao glavni „Veliki brat“ proširuje se i na praksu špijuniranja američkih građana – kada već govorimo o „domaćim problemima“. Uzmimo za primjer CIA-u, koja povrh sve energije koju troši čineći zlodjela u inozemstvu nekako pronađe vremena da se upusti u nezakonitu praksu masovnog praćenja Amerikanaca, bez odgovarajućeg nadzora ili zaštite od kršenja privatnosti.

Zatim, tu je i FBI, koji, kako napominje Američka unija za građanske slobode, ima „dugu historiju zloupotrebe svojih ovlaštenja za nadzor nacionalne sigurnosti“, počevši od programa COINTELPRO tokom Hladnog rata koji je „ciljao na brojne nenasilne protestne grupe i političke disidente sa ilegalnim prisluškivanjima, fizičkim pretresima bez naloga i nizom drugih prljavih trikova“.

Sada u eri „rata protiv terorizma“, FBI je pokazao još veću posvećenost uništavanju osnovnih građanskih sloboda. Muslimanske zajednice su posebno proganjane nemilosrdnim neopravdanim nadzorom i mnoštvom „drugih prljavih trikova“, kao kada je agencija odlučila potrošiti ogromne količine novca američkih poreskih obveznika plaćajući doušnike da u zamku uhvate nedužne ljude u sklopu terorističkih zavjera koje je napravio FBI.

Na kraju, ali ništa manje važno, Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) učinila je svoj dio za „nacionalnu sigurnost“ predsjedavajući tajnim i ilegalnim masovnim nadzorom Amerikanaca, uključujući presretanje telefonskih i internet komunikacija.

‘Vrijeme je da se probuši američki balon’

Usred sve ove gužve u vezi kineskog balona, razgovarala sam sa bivšim uposlenikom raznih istaknutih kompanija iz sektora odbrane koje su sarađivale sa NSA-om i Pentagonom, pod uslovom anonimnosti. On smatra da je Biden jednostavno pokušao izgledati „opasan na polju odbrane“ sa svojim zračnim eskapadama kako bi zadovoljio ratobornije sektore establishmenta.

Na kraju krajeva, teško da postoji nešto opakije od razaranja balona pomoću rakete od 400.000 dolara.

„Utrobu“ balona trenutno analiziraju u FBI-jevoj laboratoriji u Quanticu, u Virginiji, gdje je prebačena nakon što je pronađena u Atlantskom okeanu. Kakva god da bude konačna dijagnoza, sigurno je pretpostaviti da još nismo vidjeli kraj apsurdnosti, posebno s obzirom na krajnje veliku gužvu na nebu ovih dana, gdje možete birati potencijalnu prijetnju iz zraka.

Pravljenjem drame oko kineskog „špijunskog balona“ također se odbacuje sav doslovni zračni teror koji je napravljen u SAD-u – od bombardovanja i gađanja Afganistana i Iraka do zasićenja neba naoružanim dronovima. U 2011, u CIA-inom napadu dronom na Jemen vansudski je ubijen Abdulrahman al-Awlaki, 16-godišnji američki državljanin.

Sada kada je postavljen vojni presedan za mahnito obaranje balona i nasumičnih neidentifikovanih objekata s neba – i dok panika nastala u SAD-u podstiče atmosferu ratoborne sinofobije – vrijeme je za povratak u stvarnost.

Drugim riječima, mogli biste reći: vrijeme je da se probuši američki balon.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera