Hoće li SAD izvesti osvetničke napade na Huse?

Sve učestaliji napadi jemenskih Husa izazvali su stvarnu zabrinutost za sigurnost međunarodnog pomorskog prometa u svjetlu globalnih sukoba koji bjesne u Ukrajini i Gazi, ali i drugih političkih napetosti. 

Međunarodna plovidba pomorskim rutama u regiji izložena je prijetnji zbog agresije na Gazu (AFP)

Jemen je privukao nezapamćenu pažnju svjetskih medija u proteklih nekoliko sedmica zbog vojnih napada Husa na komercijalne ciljeve u Crvenom moru, što je zamalo prouzrokovalo ozbiljne gubitke izraelskoj okupaciji. Kao odgovor na to, brojne međunarodne pomorske kompanije promijenile su svoje trgovačke rute koje su preusmjerene preko juga Afrike. Ovakva situacija je dovela do povećanja troškova pomorskog transporta i produžila rok dopremanja tereta i roba do njihovih krajnjih luka i odredišta.

Sve učestaliji napadi jemenskih Husa izazvali su stvarnu zabrinutost za sigurnost međunarodnog pomorskog prometa u svjetlu globalnih sukoba koji bjesne u Ukrajini i Gazi, ali i drugih političkih napetosti.

Također, ovi bolni udarci naneseni izraelskom pomorskom prometu u Crvenom moru dogodili su se u vrijeme kada je većina arapskih i islamskih režima iznevjerila Palestince u Gazi, s obzirom na to da nisu bili u stanju pružiti bilo kakvu vrstu vojne podrške, što bi pomoglo u zaustavljanju ovog rata.

Napadi jemenskih Husa doveli su do značajnog i primjetnog povećanja popularnosti grupe Ansar Allah izvan Jemena. Palestinsko pitanje je i dalje predmet konsenzusa u arapskoj javnosti i njihovim institucijama, iako je jemenski narod u velikoj mjeri nezadovoljan zbog pogrešnog načina na koji Husi vladaju Jemenom, zbog uskraćivanja primanja državnim službenicima, penzionerima i njihovim porodicama u Jemenu, uključujući udovice i siročad, što traje već nekoliko godina, kao iz zbog njihove brutalne opsade grada Taiza otkako je započeo jemenski rat u martu 2015. godine.

Bez obzira na to jesu li ovi napadi Husa rezultat direktnih iranskih poticanja i usmjeravanja ili su isključivo volja Husa, nesumnjivo će postići mnoge političke dobitke za Huse ako ih dobro iskoriste.

Husi su svjesni kakvu politiku SAD vodi u regiji

U svojim vojnim pomorskim napadima, Husi su iskoristili slabljenje uloge Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Bliskom istoku, kao i američku želju da kontrolira trenutni rat u Gazi i spriječi njegovo širenje u regiji, jer bi to moglo negativno utjecati na regionalnu i globalnu stabilnost.

SAD je radio na jačanju svog vojnog pomorskog prisustva kako bi umirio Izrael i poslao posebnu poruku Iranu i njegovim saveznicima u regiji o posljedicama vojnog sudjelovanja u ratu u korist pokreta Hamas.

Vojni odgovor Husa kroz otmice nekih komercijalnih brodova povezanih s Izraelom, poput teretnog broda “Galaxy Leader”, bio je jedini snažan vojni odgovor iranskih saveznika u regiji. Takav odgovor je izazvao konfuziju u politici administracije američkog predsjednika Josepha Bidena u regiji Bliskog istoka, posebno u pogledu sukoba i humanitarne krize u Jemenu.

Sigurnost Crvenog mora

SAD je formirao pomorsku vojnu koaliciju pod nazivom “Čuvar prosperiteta” za zaštitu plovidbe u regiji Crvenog mora. Ovakav potez je uslijedio kao odgovor na pritisak Izraela koji je prijetio direktnom intervencijom u Crvenom moru i napadima na Huse ako ova jemenska grupa nastavi ugrožavati izraelske komercijalne brodove.

Važno je napomenuti da zemlje koje izlaze na Crveno more nisu dio ovog vojnog saveza, što ukazuje na želju tih država da smire sigurnosnu situaciju u tom području i izbjegnu mogućnost skliznuća u vojnu konfrontaciju koja bi dovela do širenja sukoba. Odsustvo Saudijske Arabije u ovoj koaliciji jasan je pokazatelj želje Kraljevine da se rat u Jemenu jednom zasvagda okonča.

Zasluge za zauzimanje ovakvog stava pripadaju pokojnom predsjedniku Jemena, pukovniku Ibrahimu al-Hamdiju, koji je prepoznao strateški značaj Crvenog mora i potrebu da zemlje koje izlaze na ovo more ulože maksimalne napore kako bi osigurale to područje i svoje strateške interese u njemu.

Predsjednik Al-Hamdi je održao četverostrani samit neposredno prije nego što je ubijen u oktobru 1977. godine. Samit je održan u jemenskom gradu Taiz, kojem su prisustvovali predsjednik Republike Sudan, feldmaršal Gaafar Muhammad al-Nimeiry, predsjednik Somalije Siad Barre, te predsjednik Južnog Jemena Salem Rubai Ali. Učesnici samita su razgovarali o pitanju sigurnosti na Crvenom moru kroz saradnju arapskih zemlja koje izlaze na ovo more i načinima koji će im omogućiti da se ukloni antiarapski izraelski utjecaj na ovom strateškom plovnom putu.

Međutim, tragično ubistvo predsjednika Al-Hamdija uništilo je jemenski san o formiranju saveza zemalja koje izlaze na Crveno more kako bi se pružila sigurnost na ovom plovnom putu koji je od izrazitog značaja u međunarodnoj trgovini.

Hoće li SAD i saveznici napasti Jemen?

Iako se ubrzava razvoj dešavanja u Crvenom moru, mala je mogućnost da dođe do američkog napada preko koalicije “Čuvar prosperiteta” na jemenske vojne ciljeve. Postoji nekoliko razloga zato.

Prvo: Husi, Iranci i Amerikanci ne žele vojnu konfrontaciju jedni protiv drugih. Iran je imao velike koristi od američke vojne intervencije na Bliskom istoku, posebno u ratu protiv Iraka, što je dovelo do jačanja iranskog utjecaja u arapskom svijetu, počevši od Iraka, zatim Sirije, pa sve do Jemena nakon Arapskog proljeća.

Drugo: posebni politički interesi predsjednika Bidena zahtijevaju smanjenje intenziteta rata u Gazi i izbjegavanje eskalacije sukoba izvan Palestine, zbog sve većeg međunarodnog i pritiska javnosti, posebno među mladim glasačima koji iskazuju povjerenje Demokratskoj stranci u SAD-u, što ugrožava šanse američkog predsjednika da bude ponovno izabran 2024.

Treće: SAD neće moći izvršiti invaziju na zemlju koja je vrlo slična Afganistanu po svojim geografskim obilježjima, društvenoj strukturi i političkoj historiji. Jemen, posebno njegov sjeverni dio koji je pod kontrolom grupe Husi, uvijek je bio buntovan protiv zapadnih kolonijalnih sila i čuvao je svoj islamski kulturni identitet.

Na kraju, Husi će izgubiti mnogo u direktnoj vojnoj konfrontaciji protiv SAD-a, iako trenutno imaju velike koristi od ovakve situacije, jer mogu dobiti više ustupaka od legitimne vlade koju vodi Rashad Muhammad al-Alimi. Ta vlada ne može javno osuditi napade Husa na izraelske trgovačke interese u Crvenom moru, a u isto vrijeme ne može ni pohvaliti vojnu odvažnost Husa i podržati njihovu podršku braći u Gazi.

Međutim, Biden neće imati drugog izbora nego da izvede zračne napade na vojne položaje Husa u Jemenu u slučaju da dođe do direktnog vojnog napada na američke vojnike i ratne brodove mornarice u Crvenom moru. Iran i grupa Husi to dobro znaju, zbog čega se žestoko trude izbjeći takav scenarij.

Ipak, ostaje mogućnost vojne greške u ovom ratu u Crvenom moru, koja bi mogla ponovo zapaliti krizu u Jemenu, a nijedna strana trenutno ne želi potaknuti takvu situaciju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada