Mediji, zakon i genocid u Gazi

Zašto američki mediji izbjegavaju sve snažnije optužbe za genocid usmjerene na Izrael?

Dim se uzdiže nad sjeverom Pojasa Gaze tokom izraelskog bombardovanja s položaja na jugu Izraela, 14. decembra 2023. (AFP)

Američki mediji, s nekolicinom izuzetaka, odbijaju ozbiljno se pozabaviti jednim od najvažnijih pitanja o aktuelnom izraelskom ratu u Gazi, koje glasi: Čini li Izrael genocid protiv Palestinaca u opkoljenoj enklavi i je li SAD saučesnik u ovom najgorem od ljudskih zločina?

Nije iznenađujuće što američki mediji izbjegavaju sve snažnije optužbe za genocid usmjerene na Izrael. Na kraju krajeva, od početka ovog najnovijeg rata, vodeći američki mediji revnosno su opravdavali i tražili izgovor za izraelske zločine protiv Palestinaca. Naprimjer, obično očigledne postupke etničkog čišćenja i prisilnog raseljavanja u Gazi nazivaju „evakuacijama“ i tvrde da se Izrael „brani“ od „terorizma“ iako on nastavlja terorizirati milione civila koji žive pod njegovom okupacijom bombama i mecima kao i aparthejdnim zakonima i doseljeničko-kolonijalnim politikama ugnjetavanja.

Kao i njihovo odbijanje da priznaju druge izraelske zločine protiv Palestinaca i kršenje međunarodnog prava, oklijevanje američkih medija da izvještavaju i diskutuju o optužbama za genocid ima stvarne posljedice.

Kako je Prism, progresivna medijska kuća sa sjedištem u SAD-u, nedavno primijetila „kroz novinarske trikove među kojima su upotreba pasiva, promjenjljivih naslova, lažne ravnoteže i mita objektivnosti, reporteri širom SAD-a daju podstreka genocidu koji njihove redakcije odbijaju priznati“.

Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. jasno definiše šta je to genocid i to je upravo ono čemu svjedočimo u Palestini danas. Vodeći stručnjak za pitanja genocida Raz Segal nedavno je izjavio kako je jasno da Izrael u Gazi vrši „školski primjer genocida“.

Signal Izraelu

Oklijevanje američkih medija da izuste riječ genocid u vezi sa izraelskim napadom na Gazu, zajedno sa njihovom tendencijom da ublaže ili otvoreno poriču izraelske zločine nad Palestincima, signalizira Izraelu da može nastaviti svoju ubilačku groznicu nekažnjeno, a američkoj administraciji da neće odgovarati za svoje saučesništvo.

Srećom, vodeći printani i audio-vizuelni mediji nisu jedini kanali putem kojih strane u pitanju mogu privući pažnju na genocid koji je u toku u Gazi, pozvati na odgovornost i izvršiti pritisak na njegove izvršioce da prestanu, i potaknuti političke pregovore. Aktivisti se okreću ka sudovima i mirnim javnim protestima kako bi pokušali i pozvali Izrael i saučesničke strane vlade na odgovornost.

Iako su vrhovni međunarodni sudovi čiji je zadatak da razmotre takva pitanja – Međunarodni krivični sud i Međunarodni sud pravde, izuzetno spori, organizacije za ljudska i ustavom zagarantovana prava iznijele su svoj slučaj o genocidu u Gazi na sudovima u SAD-u.

Ova bitka za priznavanje izraelskog genocidnog napada na Gazu počela je sredinom oktobra, kada je Centar za ustavna prava (CCR), progresivna neprofitna pravna zagovaračka organizacija, objavio svoju pravnu analizu američkog saučesništva u „izraelskom genocidu koji je u toku“ nad Palestincima u Gazi. Potom je 3. novembra, zajedno sa pravnim neprofitnim organizacijama Palestine Legal i National Lawyers Guild, CCR svoj slučaj predstavio direktno Kongresu; obavijestio je zastupnike da bi se, ako glasaju za slanje paketa pomoći Izraelu „mogli suočiti sa krivičnom i građanskom odgovornošću za pomaganje i podsticanje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti“.

Organizacija je zatim otišla korak dalje i i 13. novembra je podnijela tužbu koja uključuje šest američkih i palestinskih tužitelja, optužujući predsjednika Joea Bidena i njegove državnog sekretara i ministra odbrane da omogućavaju izraelski genocid. U podnesku koji je predala Okružnom sudu SAD-a za sjeverni okrug Kalifornije, ova organizacija tvrdi da bezuvjetna podrška Bidenove administracije Izraelu predstavlja „kršenje odgovornosti SAD-a prema međunarodnom običajnom pravu, kako je kodificirano u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida“.

Organizacije koje koriste američke sudove da optuže Izrael za genocid na tim sudovima nemaju problem s pronalaskom dokaza koji će potkrijepiti njihovu tvrdnju. Mnogi stučnjaci za proučavanje genocida i ratnih zločina, kao što je Raz Segal, na njihovoj su strani.

Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida

Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida definiše zločin genocida kao bilo koji od pet „akata počinjenih s namjerom da se uništi, u potpunosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa“. To su: ubijanje članova određene grupe, nanošenje teških tjelesnih ili duševnih ozljeda, nametanje uvjeta života s namjerom da se uništi određena grupa, sprečavanje rađanja i prisilno izmještavanje djece iz grupe. Mnogi stručnjaci za pitanja genocida i međunarodno pravo širom svijeta slažu se da je Izrael u Gazi počinio namjanje prva tri akta na ovoj listi s neporecivom namjerom, te je stoga kriv za genocid.

Prije samo sedam dana, 9. decembra, 55 stručnjaka za proučavanje Holokausta i genocida objavilo je otvoreno pismo u kojem osuđuju Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, ali isto tako izjavljujući da „je u toku izgladnjivanje, masovno ubijanje i prisilno raseljavanje palestinskih civila u Gazi, što za sobom povlači pitanje genocida, posebno u pogledu namjere koje izražvaju izraelski čelnici“.

Pravni argumenti za američko saučesništvo u ovom genocidu jednako su snažni.

Katherine Gallagher, glavna pravnica u CCR-ovoj tužbi protiv Bidena i njegovih kolega, objasnila je na prezentaciji u New Yorku da američki postupci kojim podržava Izrael – uključujući ubrzano slanje vojne i ekonomske pomoći ovoj državi, blokiranje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o provedbi prekida vatre i davanje Izraelu naprednog naoružanja koje malo koja druga država dobija, jasno „prelaze granice saučesništva u genocidu“.

„SAD je bio upozoren na vjerovatnoću genocidnih radnji i trebao je nešto poduzeti da to spriječi“, dodala je, objašnjavajući da Izrael ne bi mogao izvšavati napade na ovom nivou bez američke pomoći i diplomatske zaštite u UN-u.

Američka vlada je 8. decembra zatražila od Okružnog suda u sjevernoj Kaliforniji da odbaci tužbu, tvrdeći da sudstvo ne može intervenisati u donošenje vanjske politike izvršne vlasti. Tužitelji su kazali da SAD obavezuje Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida koju je ratificirala i shodne tome, mora poštovati zahtjev da svi oni koji imaju kapacitet zaustaviti genocid imaju i obavezu to učiniti.

Zdravstvena situacija u Gazi „katastrofalna“

Zahtjev vlade da se odbaci slučaj koji je podnio CCR podudario se sa još jednim američkim vetom na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a za prekid vatre u Gazi, i potezom administracije da zaobiđe nužno odobrenje Kongresa kako bi odmah poslao Izraelu još artiljerijske municije, što je samo ponovilo bezuvjetnu podršku Washingtona za izraelski rat u Gazi.

Nekoliko dana kasnije, iz Svjetske zdravstvene organizacije su kazali da je zdravstvena situacija u Gazi „katastrofalna“ i upozorili su da se bolesti šire među 1,9 miliona Palestinaca u Gazi koje su izraelski napadi istjerali iz njihovih domova i da će se vjerovatno pogoršati zbog prenapučenosti u predjelima u kojima civili traže utočište. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, u međuvremenu, je upozorio da „nema efektivne zaštite civila u Gazi“ i da se pojačava „pritisak za masovno raseljavanje u Egipat“, što signalizira da je još jedan ratni zločin, poznat kao prisilan transfer, možda u nastanku. Otprilike u isto vrijeme, Save the Children je kazao da je zabilježio u Gazi slučajeve da je više od 7000 djece mlađe od pet godina u toj mjeri neuhranjeno da im je potrebna „hitna medicinska pomoć kako bi izbjegli smrt“.

Dok se dokazi koji potvrđuju izraelski genocid gomilaju, a američki meidji izbjegavaju priznati ono što nam se dešava pred očima, diskusije o prirodi i razmjerima izraelskih zločina ograničene su na američke kampuse i druge javne prostore; oni koji se usude progovoriti etiketirani su kao antisemiti i pristalice terorizma, ili čak kao zagovornici genocida protiv Jevreja, zbog čega je ključno da se u slučajevima kao što je CCR-ov sudskim putem pokuša utvditi odgovornost.

Tokom protekle sedmice, neprestano medijsko izvještavanje o optužbama za antisemitizam na elitnim američkim univerzitetima kao što su Harvard, MIT i Univerzitet u Pennsylvaniji ponovilo je optužbu da dozvoljavanje propalestinskih protesta i izjava promoviše antisemitizam i prijeti jevrejskim studentima, nastavnicima i osoblju. Neki posebno ignoratni i ekstremistički članovi Kongresa, akademske zajednice i medija čak su sugerisali i da se ubrzavanje prekida vatre i propalestinski protesti mogu smatrati dijelom genocida protiv američkih Jevreja.

Takvo izvrtanje stvarnosti nije tako neobično, kada se ekstremistički proizraelski fanatizam udruži sa jednako histeričnim očajem među američkim političarima. Nova mjerila u političkoj fantaziji i neiskrenosti sada se postavljaju u SAD-u, kada neki ekstremisti sugerišu da su nenasilni aktivizam za prekid vatre u Gazi i jednaka prava za Palestince i Izraelce genocidni, dok izraelska država, koja tvrdi da predstavlja sve Jevreje svijeta, izvršava potvrđeni genocid u Gazi.

Historija neće blagonaklono suditi neuspjehu američkih medija da prepoznaju i tačno izvještavaju o ovom trenutku. Međutim, u odsustvu adekvatne medijske i političke provjere, ohrabrujuće je da deseci naučnika hrabro podastiru dokaze i govore o ovom pitanju i da američki sudovi nude prostor za procjenu i pozivanje na odgovornost počinitelja i saučesnika državnih omogućavatelja ponavljanja najgoreg od zločina čovječanstva u ovoj generaciji – genocida.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada