Kolika je cijena koju Izrael traži da zaustavi rat?

Ogroman broj civilnih žrtava u Pojasu Gaze koji su stradali od izraelske mašinerije za ubijanje pobija izraelsku tvrdnju o pravu na samoodbranu.

Bolno je gledati kako se povećava broj poginulih u posljednjoj sedmici rata, piše autor (Anadolija)

Bolno je gledati kako se povećava broj poginulih u posljednjoj sedmici rata, a nemoguće je i zamisliti patnje civila u trenutnom sukobu između Gaze i Izraela, pogotovo jer su najveće žrtve djeca, žene i starci. U trenutku pisanja ovog teksta broj poginulih Palestinaca premašio je 10.000 osoba, dok su deseci hiljada njih ranjeni. S druge strane, Izrael je saopćio da je na njegovoj strani poginulo 1.500 i ranjeno 5.000 osoba. Humanitarne organizacije najviše zabrinjava zračno bombardiranje koje izraelske snage izvode na opkoljeni Pojas Gaze, što je dovelo do uništavanja infrastrukture, škola i bolnica te raseljavanja ogromnog broja civila koji su ostali bez krova nad glavom.

Ogroman broj civilnih žrtava koji su stradali od izraelske mašinerije za ubijanje pobija izraelsku tvrdnju o pravu na samoodbranu. Ova tvrdnja je naišla na brojne kritike, s obzirom na to da se koristi kao opravdanje za kontinuirano kršenje Ženevskih konvencija iz 1949. godine. Ključno pitanje koje se nameće, a postavlja se na raznim nivoima, glasi: Koliki je broj civilnih žrtava dovoljan da se rat zaustavi?

‘Ubijanje bez milosti ljudskih životinja’

Izjave u kojima se stanovnici Gaze nazivaju “ljudskim životinjama” pale alarme i ne mogu biti prihvatljive. Štaviše, strah i paniku dodatno pojačava izjava jednog međunarodnog dužnosnika o “ubijanju bez milosti”, što govori o želji da se unište sve nenaoružane osobe koje se nemaju čime braniti. Nevini Palestinci već 16 godina žive na prostoru opasanom betonskim zidovima i bodljikavom žicom, u zatvoru na otvorenom u Pojasu Gaze. Milioni Palestinaca na ovom području lišeni su osnovnih prava da bi se osigurao ugodan život za stanovnike aparthejdskog režima u Izraelu. U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do situacije u kojoj je desničarska vlada u Izraelu izazivala napetost u Gazi s ciljem da terorizira palestinski narod.

Nema sumnje da su kontinuirane provokacije desničarske izraelske vlade u proteklih nekoliko mjeseci dovele do napetost u Gazi, a tenzije su podizane s ciljem prijetnji i zastrašivanja palestinskog stanovništva. Imajući u vidu da se ovo zastrašivanje pojačava i nastavlja i u narednim danima, postoji hitna potreba za intervencijom svih strana, uključujući velike međunarodne sile u svijetu, i za ujedinjenjem napora kako bi se postigao prekid vatre i smanjila eskalacija koja bi mogla zapaliti cijelu regiju. Također, važno je spriječiti širenje sukoba kako ne bi zahvatio cijelu regiju. Stoga Malezija konstantno i uporno ponavlja pozive na hitni prekid sukoba, uz jasnu osudu kontinuirane izraelske agresije.

Krajnje je žalosno što se pojedine snage i danas oglušuju, u bolnom licemjerju, o principe ljudskih prava, za koje tvrde da ih brane. Niko ne može tvrditi da brani ljudska prava dok zatvara oči pred masakrom koji se čini nad Palestincima. Kroz niz telefonskih poziva i direktnih sastanaka, razgovarao sam s brojnim kolegama i složili smo se da je potrebno pod hitno rješavati ovo pitanje te kako je nesmetano dostavljanje humanitarne pomoći od izuzetne važnosti.

Nezapamćenu izraelska agresija na palestinske civile

Na vanrednom sastanku na kojem se raspravljalo o žestokom sukobu i eskalaciji tenzija, Organizacija islamske saradnje osudila je nezapamćenu izraelsku agresiju na palestinske civile. Kao članica OIC-a, Malezija je podržala završno saopćenje u kojem se ističe nužnost zaustavljanja izraelske agresije nad palestinskim narodom i okončanja opsade nametnute Pojasu Gaze. Također je apelirano na međunarodnu zajednicu da olakša dopremanje hitne humanitarne pomoći palestinskom narodu. Malezija je, također, pozvala međunarodnu zajednicu da preduzme odlučne mjere kako bi spriječila dalje napade i agresiju. Pozvala je i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da preuzme odgovornost prema Povelji UN-a, uključujući očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti. Pozdravila je i rezultate glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, a glasala je za usvajanje rezolucije o humanitarnom primirju.

Malezija će, pod vodstvom premijera Anwara Ibrahima, nastaviti naglašavati izuzetni značaj mira i uspostavljanja sigurnog i nesmetanog koridora za hitno rješavanje humanitarne krize u Pojasu Gaze. Tokom održavanja samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije i Zaljevskog Vijeća za saradnju u Rijadu, premijer je iskoristio priliku da razgovora s prijestolonasljednikom i premijerom države Mohammedom bin Salmanom o dešavanjima u aktualnom sukobu u Gazi, između ostalog i o naporima za smirivanje tenzija i garantiranju sigurnosti i zaštite za civile.

Uzimajući u obzir ugled koji Saudijska Arabija ima u islamskom svijetu i njen značajan utjecaj na palestinsko pitanje, ovaj čvrst stav se poklapa s humanitarnim potrebama na terenu. Stoga je, u sklopu diplomatskih napora, premijer Ibrahim nastavio razgovore i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Razgovarali su o zajedničkim naporima za postizanje temeljitog rješenja za ovaj zabrinjavajući sukob. U Kairu su razgovori premijera Anwara i predsjednika Abdel Fataha El-Sisija bili fokusirani na napore da se zaustave neprijateljstva i otvori humanitarni koridor za isporuku humanitarne pomoći građanima Gaze preko graničnog prijelaza Rafah.

Palestinci zaslužuju da žive u nezavisnoj državi

U ovoj kritičnoj fazi, Malezija izražava spremnost da pruži hitnu humanitarnu pomoć i dostavi je uz pomoć organiziranih međunarodnih napora, posebno kada je riječ o hrani i medicinskim potrepštinama. Ovi napori su odraz snažne posvećenosti Malezije palestinskom pitanju, ublažavanju tragedije i kontinuirane patnje palestinskog naroda, što je direktni rezultat politike raseljavanja koju izraelska tvorevina provodi već 75 godina. Budući da se ta patnja nastavlja, dužnost Malezije je da probudi savjest naroda koji vjeruju u vrijednosti pravde, humanosti, slobode, ljubavi i sloge te da nastavi tragati za mirnim rješenjem sukoba koji traje desetljećima.

Nakon 30 godina od potpisivanja Sporazuma iz Osla, krajnje je tužno da su kontinuirani napadi na Palestince, konfiskacija njihove zemlje i protjerivanje iz njihove domovine opstruirali moguće rješenje. Stoga će Malezija ostati nepokolebljiva u podršci pravu Palestinaca na samoopredjeljenje, jer je to neotuđivo pravo. U skladu s principijelnim stavom o ovom pitanju, palestinski narod zaslužuje da živi u nezavisnoj državi unutar međunarodno priznatih granica, prije 1967. godine, s glavnim gradom Jerusalemom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera