Izraelska samoobmana

Da li je ubijanje mnogo Palestinaca ikada donijelo bolju sigurnost izraelskom društvu?

Tijela Palestinaca ubijenih u eksploziji u bolnici al-Ahli u Pojasu Gaze (Aaron Brazell / Flickr)

Uprkos pozivima iz nekih ureda na prekid vatre, čini se kako nema kraja patnjama za dva miliona stanovnika Gaze.

Pošto je dugo prihvatalo dehumanizaciju Palestinaca, izraelsko društvo je ispunjeno bijesom i prahistorijskom željom za osvetom zbog ubijanja izraelskih civila u napadu boraca Hamasa 7. oktobra.

Ovaj slijepi bijes je sada usmjeren u genocidno djelovanje zbog narcisizma i ekstremizma jednog čovjeka: Benjamina Netanyahua, dvoličnog, patološkog lažljivca koji je uradio sve kako bi ostao na vlasti.

Arogancija došla na naplatu

Arogancija, korupcija i beščutnost Netanyahua krivi su za političke i vojne neuspjehe države koji su doveli do napada 7. oktobra. Mislio je kako će samo pretvoriti cijelu historijsku Palestinu u ‘Veliku zemlju Izrael’ pretvorivši okupaciju palestinskih teritorija u stalno stanje i držeći milione Palestinaca u otvorenom zatvoru Gazi i segregiranim bantustanima Zapadne obale – a sve bez posljedica.

Njegova arogancija je 7. oktobra došla konačno na naplatu, jer arogancija rađa glupost. Oholost postaje poniženje, a fijasko farsa – kako bi uostalom Izraelci rekli koristeći arapske riječi: fašla (neuspjeh) postaje fadiha (skandal).

I, premda su šefovi izraelske vojske i obavještajaca privatili odgovornost za svoje neuspjehe u sprečavanju napada, Netanyahu se suzdržao od preuzimanja bilo kakve odgovornosti, iako ga ogromni broj Izraelaca krivi za njihovu nacionalnu tragediju.

Umjesto da podnese ostavku, posramljeni i besramni premijer i ratni lider odlučio se povesti sadistički rat bez jasne strategije ili konačnog cilja.

U svojoj genocidnoj ofanzivi, Netanyahuu pomažu i potiču njegovi bivši zapadnjački kritičari koji su sve do nedavno izražavali “zabrinutost” zbog njegovih planova da potkopa izraelsko sudstvo, uz pomoć koalicije fanatika i fašista, kako ne bi završio u zatvoru.

Prvi i glavni među njima je američki predsjednik Joe Biden koji je većinu godine ignorirao Netanyahua, da bi ga potom zagrlio i zaštitio od bijesa kako Izraelaca, tako i Arapa.

Zapadnjačke marionete Izraela

Biden je posvetio Ameriku Netanyahuovom genocidnom ratu u Gazi, ponudivši američko oružje, taktičku pomoć u urbanom ratovanju i diplomatski utjecaj. On je naredio razmještanje dva nosača aviona na istoku Mediterana kako bi zaštitio Izrael i odagnao druge, poput Irana, da interveniraju u sukobu.

Slično je i sa evropskim liderima koji su također većim dijelom godine davali hladan tretman Netanyahuu, a sada su jako glasni u izražavanju podrške njegovoj Vladi i njegovom ratu u Gazi. Odbili su pozvati na prekid vatre i nastavljaju opravdavati sve veće izraelske ratne zločine kao prikaz “prava na samoodbranu”.

Izraelove zapadnjačke marionete vole se pozivati na međunarodno pravo iz pogrešnih razloga. Izrael, zaista, ima pravo na samoodbranu, ali ne da brani višedecenijsku vojnu okupaciju koju potpomažu zapadne sile. Veće pravo ima okupirani i napadnuti palestinski narod koji živi u izraelskom rasističkom sistemu aparthejda da pruža otpor mučitelju prema međunarodnom pravu.

Genocidni rat koji traje – koji predvodi propali premijer i koji podržava moralno sumnjivi zapadnjački saveznici – nije iz samoodbrane, već je prije rat iz samoobmane. Izrael pogrešno vjeruje kako može mačem izboriti sigurnost.

No, kada je ubijanje više Palestinaca ikada doprinijelo boljoj sigurnosti izraelskog društva? Niti je ikada niti će ikada donijeti.

Nametanjem hermetičke blokade na Gazu i vršenjem bombaškog haosa kako bi pripremio put za kopnenu invaziju, Izrael će se suočiti sa opasnim regionalnim odgovorima. U svom genocidnom djelovanju, mogao bi, kako neki strahuju, uvuči SAD u treći svjetski rat.

“Rat protiv terorizma”

Senzacionalističko i pogrešno poređenje Hamasovih napada na Izrael sa onima koje je počinila Al-Kaida u SAD-u 2001. neće pomoći. “Rat protiv terorizma” koji je SAD pokrenuo u svijetu ubio je čak više Amerikanaca nego napadi od 11. septembra, zajedno sa stotinama hiljada većinom muslimanskih žrtava. Posijao je haos koji više ratova i više vojski nije moglo zaustaviti u posljednje dvije decenije.

Ako išta, “rat protiv terorizma” dokazuje kako ratni zločini, kolektivno kažnjavanje i drugo kršenje međunarodnog prava ne ublažavaju ekstremizam, oni ga potpomažu tako što potpiruju cikluse nasilja – nešto što je specijalna izvjestiteljica UN-a za protivterorizam Fionnuala Ni Aolain istakla tokom nedavne konferencije za medije povodom izraelskog rata protiv Gaze.

Dok izraelska vojska čini nove ratne zločine protiv Palestinaca Gaze, Izraelci moraju dobro pogledati gdje su ih kolonijalizam i okupacija doveli. Neprestana izraelska opresija, rasizam i ubijanje Palestinaca stvorili su uvjete za veću nestabilnost, ekstremizam i nasilje u Palestini i regiji.

Genocidni rat u Gazi neće donijeti mir i tišinu izraelskom društvu, niti onima na Zapadu koji ga pomažu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada