Očajnički potez Aleksandra Vučića

Situacija u kojoj se predsjednik Srbije našao govori i o tome da je pritisak međunarodne zajednice ne samo jak, već i konkretan.

Potpuno je jasno da Aleksandar Vučić i dalje pokušava sanirati štetu nastalu u Banjskoj, piše autor (Reuters)

Potpuni krah politike Aleksandra Vučića prema Kosovu dobio je epilog pozivom predsednika Srbije kosovskim Srbima da što pre zatraže lokalne izbore za četiri opštine na severu Kosova. Prošlo je manje od 24 sata od tog poziva, a Srpska lista, koja se danima nije oglašavala u vezi sa oružanim sukobom u selu Banjska i pogibiji sunarodnika tom prilikom, oberučke  je prihvatila predsednikovu ideju. Vučić je tako povukao očajnički potez u pokušaju da sebe opere od odgovornosti za Banjsku.

Prema Vučićevi rečima, važno je da Srbija u ovom trenutku ima inicijativu, a potpuno je jasno da i dalje pokušava da sanira štetu nastalu u Banjskoj. To je isti predsednik koji je te iste Srbe naterao da podnesu ostavke na sve funkcije koje imaju veze sa kosovskim sistemom. Tako su se ostavke svih gradonačelnika, gradskih odbornika, ali i policajaca, radnika u pravosuđu i drugim organima uprave Kosova demonstrativno pojavile u predstavi koja je direktno svojevremeno prenošena na televiziji.

Kurti je prihvatio još jedan Vučićev poklon

Povod za ostavke je bila smena direktora direkcije policije za region Sever Nenada Đurića, koji je, u skladu sa politikom Beograda prema Kosovu, odbio da sprovede odluku vlasti Kosova o zameni registracijkih tablica. Vučiću, koji je Briselskim sporazumom, vlastima Kosova predao opštine, policiju i pravosuđe u severnom delu Kosova, bilo je mnogo da pristane i na saobraćajne tablice.

Premijeru Kosova Albinu Kurtiju je ovaj potez Vučića dobrodošao i odmah je poslao policiju na sever Kosova i raspisao vanredne izbore za Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. Istina je da je dobio novu strukturu lokalnih vlasti sa svega tri odsto, ali je izgurao svoje i prihvatio još jedan Vučićev poklon. Pokušao je predsednik Srbije 26. maja da celu Srbiju potrpa u autobuse kako bi mu klicali na platou ispred Skupštine u Beogradu, ali nije uspeo. Uspeo je, međutim, da dobar deo kosovskih Srba “potera” put Beograda, i to sa sve albanskim autobusima. Kurti nije časio časa i “zauzeo” je četiri opštine sa predstavnicima nove administracije.

Postavio je Vučić zahteve Kurtiju, putem Srpske liste, odnosno crvene linije, bez kojih neće biti nikakve promene stanja na terenu, a ni novih izbora za te četiri opštine, o čemu je sve glasnije počela da priča međunarodna zajednica. U letnjim mesecima Srpska lista hrabro izlazi pred javnost sa Vučićevim crvenim linijama i saopštava da je uslov svih uslova početak formiranja zajednice srpskih opština. Slede zahtevi za povlačenje specijalaca sa severa Kosova, ostavke svih novoizabranih gradonačelnika  u ove četiri opštine, kao i puštanje na slobodu svih uhapšenih Srba, odnosno amnestija za njih. Bez ostvarivanja ovih uslova, kako je tom prilikom rečeno,  Srbi neće učestvovati ni na novim izborima. Nijedan uslov, međutim, nije ispunjen. Sve te crvene linije su pogažene Vučićevim pozivom da se na sledeće izbore, koji nisu još ni raspisani, jer je dobro da Srbija sada ima inicijativu.

Amaterska politika političkog veterana

Protiv novih izbora nije ni Kurti, ali on insistira na sprovođenju postupaka i procedura koje su u skladu sa zakonima Kosova. Ne prihvata ideju o tome da aktuelni predsednici tih opština podnesu ostavke po nečijem naređenju, jer je Kosovo, kako je rekao, demokratska država i tako nešto niko nikome ne može da naredi. Naravno da je tom prilikom malo pecnuo Vučića, jer je u Srbiji zabeležena situacija da je na samo jedan predsednikov mig nekoliko desetina gradonačelnika i predsednika opština podnelo ostavke kako bi bili raspisani lokalni izbori u onim sredinama u kojima vlast dobro stoji.

Premijer Kosovs insistira da Srbi sa severa formalno-pravno zatraže raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u svojim sredinama, a vlasti Kosova će taj zahtev da usliše. Vučić će na kraju, verovatno, i na to da pristane, jer je njegov manevarski prostor sve manji. On je potrošio sve što je imao u rukama tokom višegodišnjeg procesa pregovaranja. To je cena igranja ratom koji je podgrevao svih ovih godina. Ili, bolje rečeno, amaterske politike nekoga ko za sebe tvrdi da je politički veteran.

Situacija u kojoj se našao govori i o tome da je pritisak međunarodne zajednice ne samo jak, već i konkretan. Da nije tako, ne bi on pozvao Srbe da izađu na neke nove izbore i ne bi im iz dalekog Pekinga poručio: “Nisam vlasnik njihovih života i njihove budućnosti.” Pokušava da ubedi svet oko sebe kako on nije bio za izlaženje iz institucija Kosova i za bojkot izbora, ali je njegova dužnost da podrži narod koji živi na Kosovu čak i kada oni nisu u pravu.

Srbi na sjeveru između čekića i nakovnja

Sve su to priče za malu decu, ali u njih sve manje veruju i kosovski Srbi. Mnogo je brljotina napravljeno da bi se lako oprala ta prljavština sa njegovih ruku. Vučić je jedini krivac za situaciju u kojoj su se našli Srbi na Kosovu, a naročito za smrti u Banjskoj. Krivi su i svi oni koji su ga bezpogovorno slušali. Naročito oni koji su saopštili crvene linije, a sada traže nove izbore bez da je ijedan njihov zahtev ispunjen. Da ne pričamo o iluziji da će Vučić vojskom i policijom da odbrani Srbe na Kosovu.

Najgore je samom narodu na severu Kosova. Oni se nalaze između čekića i nakovanja. Sa svih strana im preti opasnost. Oni koji misle svojom glavom u situaciji su da strahuju od Kurtijevih budućih akcija, kao što su mnogo uplašeniji od pritisaka, pretnji i mogućih stradanja upravo od Srpske liste. Teror te liste nad Srbima je ogroman, a Vučićev cilj je jednoumlje u kojem on najbolje pliva brz obzira na sve posledice.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada