Treba li Srbiji 5.000 specijalaca s platom od 2.000 eura?

Država koja jača sferu bezbjednosti, dok je radnici i mnoge druge profesije napuštaju, i koja više ulaže u vojsku nego u obrazovanje u 21. vijeku teško da će imati sretnu budućnost.

U Srbiji samo što đaci ne krenu da 'prevaspitavaju' nastavnike i profesore, a predsjednik utrostručava broj specijalaca sa specijalnim platama, piše autor (Foto: Tanjug/OMK MUP Republike Srbije)

Srbija bi uskoro trebalo da broj pripadnika specijalni jedinica sa 1.600 poveća na 5.000, i to sa startnom platom od 2.000 evra. Šta će ti specijalci da rade, izuzev da se sa njima vlasti hvale kako je Srbija nikada snažnija i jača, nije poznato. Ako bismo poverovali onome što se u Beogradu govori, ovako nešto za cilj ima odvraćanje eventualnih protivnika od ideje da napadnu Srbiju.

Naravno, sve ovo ima, pre svega, marketinški trik. To je prvi i osnovni postulat kada je aktuelna vlast u pitanju. Ljudi koji slepo veruju rečima izgovorenim u bezbroj tv programa kojima su obasipani dobili su na taj način novu “municiju” kojom će se hvaliti kakvog predsednika imaju. Sa ovakvom idejom se izašlo u javnost posle završetka još jedne krize na severu Kosova. Ako smo dobro slušali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čini nam se da je vrlo jasno i direktno rekao da je Srbija toliko jaka da bi kao metlom počistila kosovske snage na severu Kosova.

Protiv NATO-a ne pomažu ni ‘posebni’

Srbija je trenutno u miru sa svim susedima, koji su, izuzev Bosne i Hercegovine, listom u NATO-u, i jedino gde se oružani sukob pominjao jeste upravo sever Kosova. Možda će ovaj broj od 5.000 specijalaca dodatno da uplaši Albance na Kosovu, koji će, zahvaljujući tom strahu, biti odvraćeni od toga da upadnu na sever i da naprave neki belaj. Svi oni drugi pripadnici međunarodnih snaga koje su prisutni na Kosovu, pre svega iz sastava NATO-a, teško da mogu budu uplašeni, ali to je već neka druga priča. I Vučić je svestan da protiv NATO-a ne može, ali voli da provocira.

Specijalci, kako se u celom svetu nazivaju pripadnici specijalnih bezbednosnih snaga, veoma su važan deo vojnih i policijskih snaga. Svakako su i najugledniji i najpoštovaniji njihov deo. I najobučeniji. Mnoge države, uključujući Srbiju, ponose se svojim specijalnim snagama bez obzira na mnoge stvari koje im se pripisuju. U zemlji u kojoj je plata od 2.000 evra imaginarna, izuzev za one u visokom menadžmentu velikih privatnih kompanija i po nekoj državnoj, malo je zastrašujuće da se tek tako, na konferencijama za štampu, najavljuje ovako veliki iskorak.

Postoje mnoga zanimanja – od učitelja, preko radnika, pa sve do lekara – koji su možda i potrebniji srpskoj državi od specijalaca. Vučić i njegova ekipa nikako da shvate da nemaju sa kime da ratuju. Čak i da, u trenutku opšteg ludila u regionu, krene u neku oružanu akciju, NATO će to sprečiti, a onda može mnogo toga lošeg da se desi po Srbiju. Na žalost, u Srbiji postoje usijane glave kratke pameti koje tako nešto priželjkuju, ne samo sukob sa Kosovom, već, pre svega, sa NATO-om. U tom slučaju teško da bi Srbiji pomoglo i 10.000 specijalaca.

Kad nema rata, neće biti ni posla

Ako pratimo naprednjačko ludilo, koje nije bezazleno, sasvim je jasno da se stvara ta slika i potreba da Srbija mora da se naoružava, da se hvali i pravi važna. To što u bolnicama uskoro neće biti lekara da leče i medicinskih sestara da vode brigu o pacijentima, nikom ništa. O tome niko ne razmišlja. U Srbiji samo što đaci ne krenu da “prevaspitavaju” nastavnike i profesore, a predsednik utrostručava broj specijalaca sa specijalnim platama. Gotovo sve fabrike koje su pootvarane u Srbiji u poslednjih deset godina, a ima ih mnogo, uvoze radnu snagu iz mnogih krajeva sveta, ali izgleda da su najpotrebniji specijalci.

A šta se dešava sa svim tim uvežbanim i utreniranih ljudima kada ne bude bilo posla? Dolaziće normalno na posao, radiće vežbe i zarađivaće 2.000 do 3.000 evra, sve ukupno sa dežurstvima i terenima. Pet hiljada ljudi? A, neće imati posla, jer neće biti rata. I da ga bude, teško da će se voditi na konvencionalan način.

U Srbiji ne postoji posao u javnom sektoru do kojeg se dolazi bez partijske knjižice. Ko garantuje građanima da i ti specijalci ne bi bili partijska vojska, koja bi sutra grčevito branila onoga ko im je obezbedio 2.000 evra platu. Zašto narod na ulicama da tuku razni kriminalci od kojih vlast posle pere ruke kada to mogu da rade silno motivisani specijalci? Stvara li to Vučić pravu partijsku vojsku?

Specijalci vladajućim donose benefit

Do svega par meseci unazad utrkivali su se između sebe pričajući o tome kako će da vrate obavezno služenje vojnog roka. Ni profesionalne vojnike Srbija nije sposobna da plati adekvatno, a kamoli da finansira hranu, smeštaj i opremu za obavezni vojni rok. I nije problem, neka specijalci imaju tako visoku platu, ali da je imaju i prosvetari, i medicinari, i obični radnici, a ne da motaju kablove za minimalac. Ako je neko u Srbiji decenijama unazad bio privilegovan, to su pripadnici bezbednosnih snaga. Tokom Vučićeve vladavine pripadnici bezbednosnih struktura su mnogli da dođu do stanova do kojih niko drugi nije mogao.

Država koja jača sferu bezbednosti, dok je radnici i mnoge druge profesije napuštaju, i koja više ulaže u vojsku nego u obrazovanje, u 21. veku teško da će imati srećnu budućnost. Obrazovanje je dugoročan proces, a specijalci odmah donose benefit. Barem kod većine koja podržava ovu vlast. Ona je, uostalom, pokazala i dokazala da je i bez adekvatnog obrazovanja moguće dostići neslućene visine.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera