Parada kao državni problem broj 1

Nema te nepravde, izborne krađe, političkog ubistva, kosovskih tablica ili dokumenata… koje bi građane Srbije izvelo na ulice izuzev LGBT parade.

Šta god da se bude desilo do 17. septembra, jasno je da je LBGT populacija u Srbiji svjesno žrtvovana i izmanipulisana piše autor (Reuters)

Nema te nepravde, izborne krađe, političkog ubistva, kosovskih tablica ili dokumenata… koje bi građane Srbije izvelo na ulice izuzev LBGT parade. Teško je poverovati u to da se srpski narod toliko obrušio na jednu malu i potpuno nezaštićenu manjinsku zajednicu u trenutku kada je, primera radi, Kosovo sve dalje i dalje od Srbije i one preambule koja govori o tome da se radi o sastavnom delu Srbije.

LBGT osobe su tako postale veći neprijatelji od svih, kako Aleksandar Vulin to voli posebno da naglasi, “Šiptara, ustaša, balija, prljavih zapadnjaka…” zajedno. Neće oni nama da paradiraju Beogradom, naročito ne oni sa Zapada, što bi došli da truju srpsku decu i omladinu. I dok je i dalje potpuno nejasno da li je EURO PRIDE otkazan, odložen, ili zamoljen da bude pomeren za neki drugi trenutak, jer je septembar poput “perfect storm“ za Srbiju, građanima Srbije još nije jasno kakav je to sporazum postignut po pitanju ličnih dokumenata sa Kosovom.

Spinovi i litije protiv EURO PRIDE-a

Ono što je sasvim jasno jeste to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom uspeo potpuno da zaludi svoj narod jednom pričom, kako bi ispod radara mogao da progura još jedan poraz u pregovorima sa Kosovom. Da mu to odlično polazi za rukom, valja se podsetiti i slučaja sa padom ukrajinskog transportnog aviona i spinovanja u vezi sa njegovom odlukom da naprasno jutro posle tog incidenta privatno poseti Jasenovac.

Tako je spinovao i priču sa EURO PRIDE-om, organizovao litije zajedno sa “braćom Rusima“ protiv evropske LBGT parada, a na drugoj strani sagnuo glavu i pristao da kosovski Albanci mogu da prelaze granicu Srbije sa kosovskim ličnim kartama. I dan danas je mnogo glasnija primedba da LGBT paradu nego na činjenicu da je Srbija po prvi put priznala kosovske lične karte. Neko bi rekao da je na taj način priznala i Kosovo, ali ne treba ići toliko daleko.

Posebno je zanimljivo ponašanje srpske desnice i nacionalista. Svi su listom protiv LGBT parade, a mnogi od njih su se našli u toj masovnoj povorci koja se u nedelju poslepodne prošetala ulicama Beograda. Da je bila masovna – bila je, ali niko od tih “litijaša“ nije na taj skup došao zbog problema koji Srbi na Kosovu imaju sa ličnim dokumentima i registracionim tablicama, nego neće da im LGBT osobe šetaju u Beogradu. Naravno, iskorišćena je prilika i pružena je puna podrška bratskom ruskom narodu u nameri da u specijalnoj akciji očisti Ukrajinu od nacista.

Skupljanje jeftinih poena pred Evropom

Gde su to zalutali svi ti nacionalisti i desničari? Naravno da su tu gde jesu, jer se njima komanduje iz jednog operativnog centra, koji se nalazi u Predsedništu Srbije u kojem stoluje Vučić. Naravno da nisu svi došli po Vučićevom naređenju i preporuci, ali su poslužili svrsi. Parada je odložena ili otkazana, a sporazum je usmeno postignut. Šta god i ko god mislio, ali najveća sramota za taj deo Srbije jeste upravo činjenica da je LGBT parada svima njima postala interesantnija od Kosova. Čak ni ratni pokliči pojedinih predstavnika vlasti, koji se mere rikom fruškogorskih bizona, nisu ostavili toliko traga kao namera Vučića da se dodvori Evropskoj uniji i organizuje EURO PRIDE u Beogradu.

Da ne bude nikakve zablude, EURO PRIDE je u Srbiju doveo Vučić, niko drugi. Hteo je da sakupi jeftine poene pred Evropom. To što je jedan od deklarisanih LGBT osoba premijerka, Ana Brnabić, nije više neki benefit. Sada je naredio otkazivanje parade, a Brnabić lomi jezik pravdajući se evroparlamentarcima da je u pitanju molba organizatorima da zbog političke situacije razmotre mogućnost odlaganja. Treba, možda, razumeti i Brnabić, jer ona je jedina LGBT premijerka u Evropi, i to u državi u kojoj je predsednik države zabranio EURO PRIDE. Da se radi o iskusno odigranoj akciji vlasti u Beogradu shvatili su i organizatori EURO PRIDE-a. Svesni su da su izmanipulisani, ali su i istrajni da se EURO PRDE ipak održi u Beogradu. Ne odustaju. Vučić, sa druge strane, autoritativno ponavlja da parade neće biti, jer sa državnim odlukama nema igre.

Ono što jeste problematično u Vučićevim odlukama je to se u danima kada se Srbija suočava sa teškom političkom situacijom, u Beogradu je moguće organizovati skup podrške Rusiji u krvavom pohodu na Ukrajinu, ali ne i LGBT parada. Najveći je problem u tome što država Srbija nije sposobna da obezbedi ovakvu paradu kakva je predviđena za 17. septembar u Beogradu. Ni Srbija nije sposobna da se suoči sa činjenicom da LBGT populacija postoji i da je ugrožena manjina. To što je Vučić hteo preko LGBT populacije da dobije jeftine političke poene druga je priča. Od toga LGBT osobe u Srbiji neće imati nikakve vajde, kako to narod kaže. Položaj ove populacije u Srbiji se nije popravio ni činjenicom da je premijerka pripadnica LGBT-a. Ona je sve benefite prigrabila za sebe, a drugi neka se snađu.

Crkva hoće milione, neće paradu

Šta, na kraju reći, o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, predvodniku protesta protiv EURO PRIDE-a? Jedan od vladika SPC-a, banatski Nikanor, prokleo je Brnabić zbog njene seksualne orijentacije, a crkva će ćutanjem aminovala njegov stav. Toj istoj crkvi ne smeta kada joj Vlada Srbije, sa potpisom LGBT premijerke, deli milione i milione evra narodnih para. Patrijarh i vladike se redovno pojavljuju na skupovima na kojima sede zajedno sa tom istom premijerkom koju je vladika Nikanor prokleo. Niko je ne bojkotuje.

Šta god da se bude desilo do 17. septembra, jasno je da je LBGT populacija u Srbiji svesno žrtvovana i izmanipulisana. To se, uostalom, desi sa svima koji bi sa Vučićem da šuruju, ovako ili onako. Predsednik Srbije nema skrupula i svakoga će da iskoristi za svoje ciljeve. Naročito one sa kojima ne deli istu ideologiju ili moralne vrednosti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera