‘Kako će se kupate na zimu’

Proklinjući one koji idu na mora ovog ljeta Vučić pokušava da se postavi kao Mesija svom narodu koji će ih spasiti od hladne zime i visokih računa.

Ako zanemarimo gramatičke nepravilnosti u Vučićevoj poruci - 'pa, će se grejete', njegova packa je krajnje nelogična i poprilično nebulozna, piše autor (EPA)

Predsednik Srbije je otišao korak dalje i pored svakodnevnih lekcija koje drži građanima Srbije, sada je “obrusio” i građanima Evrope kojima je glavna briga gde će da idu na more ovog leta, umesto da se sekiraju kakva ih zima očekuje.

On je poručio da zna za neke koji su u mnogo lošijoj poziciji od Srbije, ali da samo razmišljaju o tome gde će na more.

“Samo vi na more, pa će se kupate zimi. Samo ne znam u kojoj, hladnoj ili toploj vodi”, doslovce je poručio Vučić građanima tih zemalja za koje je rekao da stoje lošije od Srbije.

I odmah na startu da svima bude jasno i da se niko ne brine. Kada je ovo izjavio, Vučić je imao u vidu samo svoje birače i da njima prenese poruku kako će on i ovo leto da se žrtvuje, da neće da ide na letovanje i da će da im obezbedi toplu zimu. To je suština, plus je malo pecnuo i ostatak planete. Na stranu i činjenica da radnici u turističkim agencija u Srbiji ne mogu na pauzu da odu od navale građana na aranžmane za letovanje. I pored izuzetno visokih cena na svim letnjim turističkim destinacijama, građani Srbije ne pitaju šta košta, već samo “gde da idemo”.

Učinak Vučićeve politike

Ako zanemarimo gramatičke nepravilnosti u Vučićevoj poruci – “pa, će se grejete”, njegova packa je krajnje nelogična i poprilično nebulozna. Elem, do sada nije bilo poznato da ukoliko idemo na more, postoji mogućnost da se zimi kupamo u hladnoj vodi. Pretpostavka je da je Vučić mislio na kupanje u kupatilu, a ne u prirodi. Kupanje u prirodi zimi je svakako hladno, zar ne? Da li ako ne odemo na more, tokom letnjih meseci, verovatnoća da ćemo imati toplu vodu zimi u svojim domovima raste? Teško, ali ovo je samo jedna od nelogičnosti sasutih svima nama u proteklih deset godina kojima nas Vučić obasipa. Sećamo se svi one čuvene izjave, kada je pravdao pogibiju radnika na gradilištu “Beograda na vodi” informacijom da u SAD-u na svakih deset sekundi pogine po jedan perač prozora. To bi značilo da u Americi svakog sata gine 360 perača prozora, 8.640 svakog dana, 60.480 svake nedelje, 267.840 svakog meseca. Sve ovo bi značilo da u zemlji od 325,7 miliona stanovnika godišnje gine 3 miliona 153 hiljade 600 perača prozora.

E, to je Vučić. Posle ove poruke o “kupanju na zimu”, prosečan Vučićev birač skapira da predsednik Srbije, dok drugi planduju, radi da bi nama bilo bolje. I tu je početak i kraj svakog drugog rezonovanja.

Uostalom, građani su birali vlast na izborima koja je obavezna da im obezbedi sve ono što je potrebno da bi imali uslove za normalni život. Nisu građani zemalja koje “lošije stoje” krivi što imaju mnogo veća primanja od nas u Srbiji, pa im budžet, eto dozvoljava da razmišljaju i o toj vrsti luksuza da idu na letovanje i da ne razmišljaju “da li će se kupaju u toploj vodi”.

Pokušao je da nam ogadi i more, ali nije uspeo. More je jedna od najlepših stvari i nešto o čemu svi razmišljamo. Učinak njegove politike se oseća i kada je reč o letovanju. Dok se nekada na more išlo dve nedelje, pa i deset dana, danas je to vrh glave sedam dana. A, njega čak i to nervira.

Vučić je duboko iskompleksirana ličnost koji prezire čak i one koji se drznu da idu na more. On na more ne ide i to najverovatnije zato što nema “srpskog mora”. Od tolikog srpskog sveta, nigde srpskog mora. To ga jede iznutra i očigledno je upravo to razlog njegove pakosti. Svoju ljubomoru naročito pokazuje prema Hrvatskoj, jer kada god govori o tome da je Hrvatska i dalje ispred Srbije po ekonomskim pokazateljima, ukaže na činjenicu – oni imaju more. Nemoj da ga neko podseti da i BiH ima izlaz na more.

Građani s najnižim platama u Evropi

I dok on, eto radi svoj posao za koji je plaćen, vodi jednu zemlju i brine nad njom, umesto što kritikuje druge što planiraju letovanje, mogao bi da razmišlja i o tome šta će raditi sa dobrom cenom gasa ako taj gas ne bude stigao iz Rusije do Srbije. Čak kada bi se svi građani Srbije odrekli odlaska na more ovog leta, ništa to ne bi pomoglo situaciji u kojoj bi dočekali zimu. Ne nabavljaju građani gas poput drva ili uglja za personalnu upotrebu. To radi država i onda distribuira građanima koji taj gas moraju da plate. Isto je i sa električnom energijom.

Bolje mu je da spreči mešetare koji ostvaruju ogromne zarade na prodaji ogreva u Srbiji. Ljudi ne mogu da veruju kolike su cene ogreva u Srbiji.

Ako je Vučić mislio na to da oni koji idu na more neće imati novac da plate grejanje i toplu vodu, bolje mu je da smisli kako će građani Srbije, bili ili ne bili na moru, sa najnižim platama u Evropi plaćati račune za struju i gas, koji teško da će ostati najjeftiniji na kontinentu. Uostalom, nepristojno je drugima gledati u džep. I more može da se plati na kredit, pozajmicu, na – dođem ti.

Proklinjući one koji idu na mora ovog leta Vučić pokušava da se postavi kao Mesija svom narodu koji će ih spasiti od hladne zime i visokih računa. Pusti Vučiću narod neka ide na more, šta tebe briga za tamo neke druge koji lošije stoje od Srbije. Možda nam je ovo poslednje mirnodopsko letovanje. Ionako je taj isti čovek rekao da ne isključuje mogućnost da u narednom periodu dođe i do nuklearnih sukoba.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera