Kako CENTCOM oblikuje novu kartu Bliskog istoka?

Izrael formalno ulazi u područje odgovornosti Centralne komande američke vojske zajedno s ostalim zemljama Bliskog istoka.

Američki predsjednik Joe Biden (desno) i izraelski premijer Naftali Bennett (Agencije)

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) saopćilo je tiho 1. septembra 2021. godine da Izrael formalno ulazi u područje odgovornosti Centralne komande američke vojske (CENTCOM), zajedno s ostalim zemljama Bliskog istoka.

Ovaj korak je uslijedio godinu dana nakon potpisivanja takozvanih ”Abrahamovih sporazuma”, kada je nekoliko arapskih zemalja normaliziralo svoje odnose s Izraelom, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Maroka. Posljednji potez Pentagona omogućuje poboljšanu koordinaciju između američkih snaga raspoređenih u toj regiji, njegovih arapskih partnera i njegovog saveznika Izraela, u vrijeme kada je administracija predsjednika Joea Bidena usredotočena na suočavanje s onim što smatra rastućim iranskim prijetnjama.

U proteklim decenijama Izrael je potpadao pod područje nadležnosti Evropske komande vojske SAD-a (EUCOM) zbog neprijateljstva između njega i arapskih zemalja koje predstavljaju okosnicu opsega djelovanja CENTCOM-a, od njegovog osnivanja 1983. godine.

Nova stvarnost

Pristupanje Izraela području djelovanja CENTCOM-a predstavlja priznanje nove stvarnosti koja odražava veličinu i snagu izraelskih vojnih odnosa sa sve većim brojem arapskih zemalja. Pentagon sa svoje strane vjeruje da ovaj korak služi interesima Washingtona u regiji i šalje snažan i jasan signal odvraćanja Iranu.

Američki posmatrači pozdravljaju ovaj korak, jer “Izrael, UAE, Bahrein i SAD mogu zajedno provoditi vježbe u Crvenom moru”, kako je rekao jedan od njih.

Američko vojno osoblje podijeljeno je na regionalne i specijalizirane komande. Područje djelovanja CENTCOM-a pokriva vojne operacije u regiji koja uključuje 21 državu, a proteže se od Egipta na zapadu do Kazahstana na istoku. Obuhvata sve arapske zemlje smještene na azijskom kontinentu. SAD ima 44 hiljade vojnika u državama ove regije, te gotovo pet hiljada ostalog vojnog osoblja u glavnom sjedištu komande u zračnoj bazi MacDill izvan grada Tampe na Floridi.

U aprilu je general Eric Corella preuzeo dužnost komandanta CENTCOM-a, zamijenivši generala Franka Kennetha McKenziea, koji je komandovao ovim snagama od početka 2019. General Corella je 15. komandant koji je preuzeo ovu dužnost, a trojica bivših komandanata ovih snaga su kasnije došli na pozicije sekretara odbrane, a to su: general David Petraeus, general James Mattis i sadašnji sekretar odbrane Lloyd Austin.

Pentagon trenutno svjedoči velikom i sveobuhvatnom procesu preispitivanja svojih računica na Bliskom istoku imajući u vidu posljedice ruskog rata u Ukrajini, ubrzan razvoj događaja na Bliskom istoku, kao i kineske ambicije za vojnu prisutnost na tom području. To je cijeli paket novih prijetnji koje se razlikuju od onoga sa čime se američka vojska susretala u svojoj novijoj povijesti.

Strateški važno područje

Područje pod nadležnošću CENTCOM-a sadrži više od polovice dokazanih svjetskih rezervi nafte i oko polovice rezervi prirodnog plina. Kao rezultat toga, regija uključuje najaktivnije trgovačke rute na svijetu, gdje se nalaze i tri glavna morska koridora za globalni trgovinski promet: Hormuški moreuz, Sueski kanal i moreuz Bab al-Mandab.

Također, prebacivanje Izraela na područje odogovornosti CENTCOM-a ogromna je prilika za direktnu saradnju s arapskim vojskama. Te vojske će se međusobno upoznavati, ali ne na ratištima i bojištima, kao što je to bio slučaj proteklih desetljeća, nego će se preći na koordinaciju, partnerstva i vojne vježbe koje se više neće držati u tajnosti.

Novi komandant, general Corella, posjetio je Izrael u maju. Tokom svoje posjete, general je prisustvovao ogromnim izraelskim vojnim vježbama nazvanim “Vatrena kočija”. U spomenutim vojnim vježbama učestvovao je i niz arapskih vojnih ličnosti, iz većine zemalja koje se nalaze unutar područja djelovanja CENTCOM-a, u promatranju faza ovih manevara. U sklopu svoje vizije za budućnost regije, Ministarstvo odbrane SAD-a pozdravlja rast arapsko-izraelske vojne saradnje, a time i najavu prodaje izraelskog oružja UAE-u i Bahreinu.

No Pentagon ne djeluje sam. Kongres, sa svoje strane, razmatra prijedlog zakona, koji je iznijelo više članova, iz Demokratske i Republikanske stranke, a zahtijeva od Pentagona da pomogne u integraciji protivzračne odbrane bliskoistočnih saveznika kako bi se potaknula sigurnosna saradnja protiv prijetnji iz Teherana. Zakon predlaže da Washington pruži svoju pomoć Izraelu i arapskim zemljama da koordiniraju svoju protivzračnu odbranu protiv Irana tako što će Pentagon integrirati protivzračnu odbranu ovih zemalja i međusobno je povezati.

‘Iranska prijetnja’

Prijedlog zakona je najnoviji pokušaj Washingtona da poboljša odbrambenu saradnju između Izraela i arapskih zemalja nakon normalizacije odnosa do koje je došlo potpisivanjem Abrahamskog sporazuma. Prema prijedlogu zakona, Pentagon mora ponuditi strategiju koja definira “integrirani pristup sistemu zračne i raketne odbrane” u roku od 180 dana nakon što predloženi nacrt postane zakon.

To je povezano i sa velikom i dramatičnom promjenom u doktrini arapskih vojski. Tokom proteklih sedam decenija arapske vojske nisu poznavale drugog neprijatelja osim Izraela, a uvjerenje arapskih vojski u pogledu identiteta neprijatelja nije se razlikovalo od uvjerenja među širokim narodnim masama u arapskom svijetu.

Međutim, čini se da ništa ne traje vječno, kako bi mudri ljudi rekli, jer se sada umjesto izraelske prijetnje pojavljuje nešto što se predstavlja kao iranska prijetnja, dok vlada potpuna šutnja i namjerno ignoriranje, i arapskih vojski i njihovih vladara, kada su u pitanju prava Palestinaca.

Prije četiri godine administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nije uspjela uspostaviti “arapski NATO” koji bi okupio zemlje regije i Washington i Tel Aviv u zajedničkom suprotstavljanju Iranu, nakon što je otkrila da je ta ideja pogrešna. Pentagon se danas nada da će posjeta predsjednika Bidena Izraelu i Saudijskoj Arabiji u julu dovesti do značajnog i otvorenog napretka u vojnim odnosima između Izraela i zemalja Bliskog istoka, kako bi se Izrael više vojno integrirao u novu viziju regije, što ni najpesimističniji Arapi nisu zamišljali prije nekoliko godina.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera