Vrijeđanje poslanika Muhammeda svojstveno je BJP-u

Antiislamske uvrede visokorangiranih članova BJP-a koje su izazvale diplomatsku oluju nisu anomalije.

Indijski muslimani uzvikuju slogane dok reaguju na pogrdno spominjanje islama i poslanika Muhammeda od strane vrhovnih zvaničnika u vladajućoj hinduističkoj nacionalističkoj stranci tokom protesta u Mumbaiju (AP)

U proteklih nekoliko dana, vladajuća indijska stranka Bharatiya Janta (BJP) našla se usred političke i diplomatske oluje nakon što su dva njena visokorangirana člana –  nacionalna glasnogovornica ove stranke Nupur Sharma i šef medijskih operacija u Delhiju Naveen Kumar Jindal – javno iznijeli uvredljive opaske o poslaniku Muhammedu.

U petak su stotine muslimana izašle na ulice u gradu Kanpuru u Uttar Pradeshu u znak protesta protiv uvredljivih izjava. Umjesto da smiri tenzije i kazni odgovorne na osnovu indijskih zakona koji zabranjuju govor mržnje, vlasti su odgovorile nasiljem: policija je zapisala demonstrante na osnovu strogog državnog „zakona o gangsterima“, a čak je i prijetila da će „zaplijeniti i demolirati“ njihovu imovinu.

Kada su vijesti o uvredljivim izjavama i vladinom odgovoru na proteste protiv istih premašile granice ove države, najmanje pet arapskih država, uključujući Katar, uložilo je zvanične proteste protiv Indije.

Na društvenim mrežama u nekoliko arapskih zemalja upućeni su pozivi na bojkot indijskih proizvoda koji su i uklonjeni sa polica u nekim radnjama u Kuvajtu.

Na kraju, izgleda, nije razumljiv bijes indijskih muslimana, već prijetnja međunarodnom osudom i ekonomskim posljedicama, motivisala indijske vlasti da se otisnu u operaciju ograničavanja štete.

Ozbiljne mjere

Nedugo nakon diplomatskih protesta, Vlada je objavila da su ozbiljne mjere poduzete protiv optuženih – Sharma je suspendovana, a Jindal izbačen iz stranke. BJP je također izdao generičko saopštenje u kojem kaže: „[Ova stranka] snažno osuđuje uvrede bilo koje vjerske osobe iz bilo koje religije“. Ambasador Indije u Kataru, u međuvremenu, izjavio je da su uvredljive izjave dali „rubni elementi“ unutar stranke, te da one ne predstavljaju stavove indijske vlade.

Ovaj potez da se „suspenduju“ i „istjeraju“ osobe koje su uvrijedile Poslanika, i nastojanja da se Vlada distancira od njihovih komentara, međutim, nisu zadovoljili nikoga unutar ili izvan Indije – i to s dobrim razlogom.

Prije svega, Sharma i Jindal se teško mogu opisati kao „rubni elementi“ unutar stranke. Ipak su prije ovog incidenta oboje bilo visokorangirani unutar BJP-a – bili su na pozicijama koje su im omogućavale da govore u ime vladajuće stranke i da komuniciraju njene politike i strategije naciji.

Osim tog, i možda još važnije, teško je zastupati mišljenje da njihovi islamofobični stavovi ne predstavljaju Vladu Indije kada niko od čelnika BJP-a nije uputio snažno izvinjenje, a već su dobro dokumentovane islamofobične politike, djela i izjave ove stranke.

Islamofobija je uistinu oduvijek sastavni dio BJP-ove strategije upravljanja.

U ne tako dalekoj prošlosti, naprimjer, lider BJP-a, premijer Narendra Modi, pokušao je napraviti poveznice između muslimanskih ličnosti iz daleke indijske historije i današnjeg „terorizma i vjerskog ekstremizma“ u dva svoja javna govora, čime je implicirao da indijski muslimani trebaju biti smatrani odgovornima i kažnjeni za navodne zločine koje su počinili njihovi „preci“. Stranka nije reagovala na ove otvoreno islamofobične komentare.

Antimuslimanski govori

Yogi Adityanath, glavni ministar Uttar Pradesha koji je povezan sa BJP-om, također je držao antimuslimanske govore tokom posljednjih izbora za državnu skupštinu. U jednom takvom govoru je ismijavao muslimane i kazao je da vidi državne izbore kao borbu između 80 posto (postotak hindusa u državi) i 20 posto (postotak muslimana).

S BJP-om povezani glavni ministar Assama Himanta Biswa Sarma još je drskiji u svojim govorima. Prošle godine je ubistvo dvojice muslimana, od kojih je jedan bio maloljetan, od strane policajaca tokom prisilnih iseljavanja u Assamu nazvao „činom osvete“ za ranije „mučeništvo“ hindusa.

Pod vladavinom BJP-a, vode se kampanje da se džamije i druga mjesta sveta muslimanima predaju hindusima koji tvrde da su ova mjesta originalno hinduistička. Trenutno su u toku, naprimjer, kampanje da se džamije Gyanvapi u Varanasi, Jamia u Srirangapatni i Qutub Minar u Delhiju – i mnoge druge – prenesu na hinduse.

Ranije ove godine, desničarske hinduističke grupe održale su procesije u muslimanskim četvrtima tokom proslave praznika Rama Navami u nekoliko država. U državama od Gujarata do Delhija, muškarci hindusi koji su nosili crvene šalove, a u nekim slučajevima i štapove i mačeve, puštali su provokativne pjesme ispunjene prijetnjama genocidom ispred muslimanskih kuća i džamija, i uzvikivali mrzilačke slogane.

Hapšenja muslimana

Čelnici BJP-a ne samo da su odbili kazniti ovo provokatore već su iskoristili svu moć indijske države da spriječe muslimane da se brane. Muslimane muškarce koji su se usprotivili ovim ruljama brzo su uhapsili i vlasti su im imanja sravnile sa zemljom.

Osim što nonšalantno i redovno daju islamofobične komentare i podržavaju nasilnu islamofobiju svojih simpatizera, čelnici BJP-a također su usvojili niz islamofobičnih i diskriminatorskih politika i zakona u proteklih nekoliko godina.

Zakoni koji kriminaliziraju trostruki talak ili instant razvod, zabrana klanja krave, kriminaliziranje promjene vjere navodno u ime „očuvanja vjerske slobode“, kriminaliziranje brakova između muškaraca muslimana i žena hindusa i izvršne uredbe širom države koje praktično zabranjuju svu konzumaciju mesa tek su neki primjeri islamofobičnih politika koje su uvedene za vrijeme vladavine BJP-a u Indiji.

Naravno, tu je i  amandman na Zakon o državljanstvu (CAA), koji vrši diskriminaciju nad muslimanima jer čini vjeru osnovom za dodjeljivanje indijskog državljanstva. Vlada BJP-a ne samo da je usvojila ovaj antimuslimanski zakon već je i dozvolila svojim pristalicama da napadaju indijske muslimane koji protiv njega protestuju. Niko od čelnika BJP-a koji su dodali ulje na vatru sukoba vezanih za CAA nije dobio ukor stranke, uprkos nasilju koje je odnijelo stotine života.

U svjetlu svega ovoga, jasno je da su tvrdnje vlade BJP-a o komentarima Sharme i Jindala koji ne predstavljaju njene stavove, duboko neiskrene.

Te izjave nisu bile pogrešni koraci „rubnih elemenata“ unutar vladajuće stranke ili greške nekolicine nižerangiranih članova, već tačan odraz pogleda i stavova BJP-a prema muslimanima i islamu.

Ovu stvarnost najbolje objasnila Organizacija za islamsku saradnju (OIC) sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji u saopštenju koje je izdala povodom ove najnovije kontroverze.

Pojačana mržnja

OIC ne samo da je osudio uvredljive izjave članova BJP-a u svojoj zvaničnoj izjavi već je i naglasio kako su one došle u „kontekstu pojačane mržnje i zlostavljanja prema islamu u Indiji i sistematskim praksama protiv muslimana“.

Jasno je da je saopštenje OIC-a pogodilo osjetljivo mjesto, jer ga je indijska vlada brzo i oštro odbacila, rekavši da je ova kritika „neosnovana“ i „uskogrudna“. „Žalosno je da je sekretarijat OIC-a ponovo odabrao da izdaje motivisane, obmanjivačke i zlobne komentare. Ovo samo iznosi na vidjelo djelilački program ove organizacije po nalogu postojećih interesa“, kazali su.

Vlada je oštro odgovorila na saopštenje OIC-a jer je istaklo da Indija, pod vladavinom BJP-a postaje islamofobična država u kojoj su napadi i uvrede protiv muslimana uobičajeni.

Dok svijet reaguje na najnoviju islamofobičnu kontroverzu u Indiji, trebao bi imati ovo na umu i ne nasjedati na priču BJP-a da su uvredljive izjave tek emocionalni izljevi svojeglavih pojedinaca čiji stavovi ne predstavljaju vladajuću stranku.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera