Layla iz serije Moon Knight: Arapska superjunakinja, konačno

Pravo je osvježenje vidjeti neapologetično arapski lik, stvarnu superjunakinju iz Egipta u popularnoj Disneyevoj produkciji.

Vrijeme je da na TV-u gledamo pozitivnije arapske i muslimanske uzore poput Layle iz serije Moon Knight, piše Twaij (Screenshot)

„Jesi li ti egipatska superjunakinja?“ pita djevojčica u Kairu u najnovijoj Marvelovoj seriji Moon Knjight. „Jesam“, odgovara Layla El-Faouly, nadmoćna u svom impresivnom zlatnobijelom odijelu s krilima. Ovim riječima, Layla, Disney i Marvel stvaraju historiju dok konačno gledamo arapsku superjunakinju na ekranu, i to ženu.

Od samog početka, ova nova Disney+ serija prožeta je drevnom egipatskom mitologijom i modernom kulturom. Čak se u prvim scenama prve epizode pojavljuje muzika jednog od najpoznatijih muzičara arapkog svijeta Abdela Halima Hafeza. Odjavna špica je također puna arapskih talenata: seriju je režirao Mohamed Diab, uređivao Ahmed Hafez, a muziku je komponovao Hesham Nazih. Glavne likove glume arapski glumci, kao što je glumica egipatsko-palestinskog porijekla May Calamaway koja glumi Laylu i britanski glumac egipatskog porijekla Khalid Abdalla koji glumi Salima.

Calamawy je nedavno izjavila, „Ne mogu predstavljati svaku arapsku ženu ili svaku egipatsku ženu…samo se nadam da sve arapske žene mogu gledati [ovu seriju] i osjetiti se poput superjunakinja, i da imaju taj prostor na tom velikom planu.“

Likovi sa Bliskog istoka vezani za „terorizam“

Ovaj prostor nije uvijek bio prisutan. Dok sam odrastao kao Iračanin na Zapadu, ne sjećam se pozitivnih likova koji bi me predstavljali na ekranu. Za mene se podrazumijevalo da će likovi sa Bliskog istoka, na neki način, biti vezani za „terorizam“. U djetinjstvu, ove negativne percepcije mogu biti zbunjujuće i nanositi vam štetu dok pokušavate shvatiti svoju ulogu u društvu. Mogu vas uvjeriti da kao Arap imate odgovornost da dokazujete svoju nevinost u rutinskim društvenim interakcijama, kao što je prolazak kroz sigurnosnu kontrolu na aerodromu.

Ovaj negativni utjecaj nije ograničen na sliku koju o sebi imaju Arapi ili muslimani.

Općepoznata je činjenica da mediji igraju važnu ulogu u oblikovanju stavova u društvu. Stalna asocijacija koja se pravi između Arapa, muslimana i „terorizma“ u medijima nakon 11. septembra bez sumnje je pomogla u oblikovanju trenutnih popularnih stavova prema ovim grupama na Zapadu. Dvije decenije kasnije, 53 posto Amerikanaca i dalje ima loše mišljenje o islamu.

Ne može se poreći da je nakon 11. septembra islamofobija vrtoglavo porasla na Zapadu. Ali štetni prikazi Arapa na ekranu postojali su i mnogo ranije. Za svoju knjigu Reel Bad Arabs, Jack Shaheen analizirao je više od 1000 filmova u kojima se pojavljuju arapski likovi u periodu između 1986. i 2000. Otkrio je da je njih samo 12 pozitivno, 53 neutralna i 935 negativnih. U ovim filmovima, arapski likovi su redovno svedeni na stereotipe – „teroriste“, mizoginiste ili bogate šeike. Oni su imali svoju ulogu u toku radnje, ali rijetko su predstavljeni kao pravi ljudi s kompleksnim osjećajima, mislima i motivacijama.

Nakon 11. septembra, produkcijske kompanije su jednostavno udvostručile ovu islamofobiju. U Foxovoj seriji 24, redovno se ponavljaju likovi s Bliskog istoka čije su priče povezane s „terorizmom“, baš kao i u Domovini na Showtimeu.

Rat u Iraku

Nakon 2003, rat u Iraku postao je najčešće istraživana tema u američkim filmovima i serijama. Ali irački likovi su rijetko igrali glavne uloge u ovim pričama i gotovo nikada nisu pozitivno prikazani. Zapravo, jedini lik Iračanin kojeg se sjećam iz tog perioda je Sayid Jarrah u hit seriji Lost na ABC-ju, kojeg je iz nekog razloga glumio britanski glumac indijskog porijekla sa apsurdnim akcentom. On, naravno, nije bio samo lik koji je iz Iraka – bio je to bivši mučitelj koji je radio za diktatotra Saddama Husseina.

Takva dehumanizacija Arapa olakšala je američkoj javnosti da podrži brutalne ratove koje je Washington vodio na Bliskom istoku. Na anketi iz 2015, 30 posto od 530 republikanskih glasača kazalo je da bi podržali bombardovanje Agrabaha – fikcionalnog grada iz Disneyevog Aladina. Taj film počinje stihovima „Dolazim iz zemlje…u kojoj vam odsjeku uho ako im se ne dopada vaše lice…to je barbarski, ali hej, to je dom“. Kada gledate originalnog Aldaina iz 1992, primjećujete da je većina likova na ulicama predstavljena kao barbarski krotetlji zmija s mačevima, koji govore čudnim akcentom.

Dakle, kada je bivši američki predsjednik George W. Bush najavio svoju odluku da izvrši invaziju na Irak 2003, ne izenađuje da je 72 posto Amerikanaca kazalo kako podržava taj potez.

Posljedice ove višedecenijske dehumanizacije naglašene su i u kontekstu rata u Ukrajini ranije ove godine, kada je nekoliko novinara izrazilo šok što svjedoče ratu u „relativno civilizovanoj, relativno evropskoj“ državi, mjestu umnogome drugačijem od „Iraka ili Afganistana“.

Negativni stereotipovi o Arapima i muslimanima koje promoviraju mediji također povećavaju podršku za diskriminatorske zakone i politike. Donald Trump je pobijedio na izborima obećavši da će uvesti „totalnu i potpunu zabranu ulaska u SAD za muslimane“. Ovakvi štetni prikazi povod su za zločine iz mržnje širom svijeta, kao što je masovna pucnjava u džamiji Al Noor u Islamskom centru Linwood u Christchurchu, na Novom Zelandu 2019.

Negativan prikaz arapske i muslimanske kulture

Negativan prikaz arapske i muslimanske kulture u zapadnjačkim medijima doveo je do tog da mnogi mladi Arapi i muslimani na Zapadu odrastaju otuđeni od svoje izvorne kulture. To je već dovelo do pojave novog žanra TV serija i filmova u kojima mladi „prozapadnjački orijentisani“ muslimani pokušavaju pobjeći od stiska svoje kulture. U takvim filmovima i TV serijama, kao što je Elite na Netflixu ili Hala na Apple TV-u, obično postoji veoma dramatična scena skidanja marame. Ili, kako je to opisao Ramy Yusuf, likovi koji izjavljuju „Hej, mama i tata, želim biti bijel!“

Zato su neapologetično arapski likovi u zapadnjačkim produkcijama, kao što je Layla u seriji Moon Knight, dobrodošla promjena. Imamo razloga vjerovati da ćemo uskoro početi viđati brojne pozitivne arapske i muslimanske likove u zapadnjačkim filmovima i serijama. U novembru prošle godine, Disney je najavio novu inicijativu da promijeni način na koji su muslimani prikazani u filmovima ove kompanije. Isto tako prošle godine, Netflix je najavio da će Abubakr Ali biti prvi arapski muslimanski glumac koji će igrati glavnu ulogu u adaptaciji stripa. Tokom ljeta, Disney je svojoj globalnoj publici ponudio seriju American Eid koju je režirala i scenarij napisala nevjerovatna Aqsa Altaf. Čuvši svoju nećakinju kako govori: „Ona je poput mene“, nakon što je gledala glavnu junakinju koja se bori da na Zapadu obilježi muslimanski praznik, osjetio sam sreću.

U stvarnom svijetu, arapski heroji zaista postoje. Sjetite se, prije svega nekoliko godina Arapi i Kurdi, uključujući i mnoge superjunakinje koje izgledaju kao Layla, su bili ti koji su dali živote da zaštite regiju i ostatak svijeta od nasilja ISIL-a. Vrijeme je da na TV-u gledamo više pozitivnih arapskih i muslimanskih uzora kao što je Layla.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera